Erdoğan'ın 'AYM'nin kararına uymuyorum' sözleri Meclis'i karıştırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis’i karıştırdı. Muhalefet partileri, Erdoğan’ı “mahkemelere talimat vermekle” eleştirip “anayasaya uymaya” davet etti. AK P’liler ise “kararın siyasiler tarafından eleştirilebilir olduğunu” savundu. CHP’li Barış Yarkadaş ile AKP’li Mehmet Metiner’in tartışmasının kavgaya dönmesini araya giren vekiller önledi.

Yayınlanma: 28.02.2016 - 19:20
Abone Ol google-news

<video:488928>

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “kararını tanımadığına” ilişkin sözleri Meclis Genel Kurulu’nda da tansiyonun yükselmesine neden oldu. Dündar ve Gül serbest kaldıktan sonra “karardan memnuniyet duyduğunu” ifade eden AKP’li milletvekilleri bir anda “çark” ederek, Erdoğan’ı “haklı” buldu. Muhalefet, Erdoğan’ı “mahkemelere talimat vermekle” eleştirip, “anayasaya uymaya” davet ederken, AKP’liler “kararın siyasiler tarafından eleştirilebilir olduğunu” savundu. Milletvekillerin sözlü atışmaları arbedeye dönüştü.

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan CHP’li Özgür Özel, Erdoğan’ı “mahkemelere talimat vermekle” eleştirdi. Bunun üzerine AKP’li Bülent Turan, Türkiye’de AYM’nin kararlarının da diğer mahkemelerin kararlarının da bütün siyasiler tarafından “eleştirilebilir” olduğunu savundu. Turan, Erdoğan’ın da “kararı eleştirdiğini” ve kendilerinin de bu eleştiriye katıldıklarını iddia edince, Özel, “Nasıl eleştiriyorsun? Memnuniyet duydun ya geçen gün” diye sordu. Turan da “AYM’nin son kararında yerel mahkemenin kararına âdeta atıfta bulunarak, onun yerine geçerek ceza hukukçusuymuş gibi davranmalarını eleştirdiğini” ileri sürdü. Özel, bu kez de “Tutukluluk hali devam mı etseydi” diye sordu. Turan ise “Bu Meclis’te, AYM’ye referandum sonucunda bunu veren AK Parti’dir. Çatlasanız da patlasanız da öyle” diyerek, AYM’nin yetkisini AKP’den aldığını savundu. Turan’a muhalefetten tepkiler gelince, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, “Dündar ve Gül davasıyla ilgili Genel Kurul’da görüşme yapma ve beyan açıklama durumuna izin vermeyeceğini” söyledi. Bu kez muhalefet Bahçekapılı’ya tepki gösterdi. CHP’li Atilla Sertel ile HDP’li Paylan, “Cumhurbaşkanı’na serbest ama” tepkisini gösterdi. MHP’li Erkan Akçay da Bahçekapılı’dan söz istedi, ancak Bahçekapılı’nın “Bu konuyla ilgili mi” sorusu üzerine MHP’li Vural, “Önceden yazılı mı versek acaba” diye sordu.

‘Uymak zorundasın’

MHP’li Akçay, söz alarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Eğer siz ‘AYM’nin kararına saygı duymuyorum ve uymuyorum’ derseniz, aslında siz kendinize de saygı duymadığınızı göstermiş olursunuz. Asgari tutarlılık... Siz bu anayasaya göre seçildiniz ve bu anayasaya uymak ve saygı duymak zorundasınız. Siz bu asgari saygıyı ve uymayı yapmazsanız, o zaman biz başkalarının hukuksuzluğundan, anarşiden, terörden nasıl şikâyet edeceğiz? Yani eline silahı alıp teröristler yol geçen hanına döndürmüş. Çukur kazanlara hak mı verdirecek?” dedi.

Mahkemelere talimat

HDP Grup Başkanvekili Çağlar da “AYM üyelerini darbeci olarak düşünüyorsanız -o zaman onları da Abdullah Gül atamıştı- bu darbe kime karşı yapıldı? Yoksa, AKP Hükümeti’nin kendi içerisinde, partinin kendi içerisinde bir çatlaklık mı söz konusu?” diye sordu. Demirel, Erdoğan’ın mahkemelere baskı yaptığını kaydetti. HDP’li İdris Baluken de 28 Şubat sürecini anımsatarak, “Erdoğan’ın hâlâ darbeci anlayışla mahkemelere talimat verdiğini” belirtti.

Söz alan AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise “Erdoğan’ın açıklamalarının haklı olduğunu” savunarak, Erdoğan’a aynen katıldığını söyledi. İnceöz, yerel mahkeme kararını vermeden AYM’nin bu konuda karar vermesini savunmanın “darbeci zihniyet” olduğunu söyleyince, Genel Kurul’da tansiyon bir anda yükseldi. CHP’li Barış Yarkadaş, İnceöz’e “Darbeseversiniz” diye seslendi. Yarkadaş, Erdoğan’ın “28 Şubat 2016’da anayasal darbe yaptığını” kaydederek, AKP’lilere “Milletin vekili olun, Saray’ın vekili olmayın” dedi. Bu sözlerin ardından Yarkadaş ile AKP’li Yılmaz Tunç arasında tartışma başladı. Tunç, Yarkadaş’a, “Sus, otur yerine” diye bağırırken, Yarkadaş “Sen bana ne yapacağımı söyleyemezsin” yanıtını verdi. Genel Kurul sıralarında oturan CHP ve AKP vekillerin sözlü atışmaları arbedeye dönüştü. CHP’li Barış Yarkadaş ile AKP Mehmet Metiner’in tartışmasında araya giren vekiller kavgayı önledi. Tartışmanın sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, oturuma ara verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler