"Erdoğan'ın ziyareti, Mısır'ın İsrail çizgisini sertleştirebilir"

Financial Times, İsrail'de Türkiye ve Mısır ile yaşanan krizlerden duyulan kaygıya vurgu yaptığı haberinde Başbakan Erdoğan'ın Kahire ziyaretinin, "Mısır'ın askeri yönetimi üzerinde kendi çizgisini sertleştirmesi yönünde baskı oluşturacağı" görüşüne yer verdi.

Yayınlanma: 12.09.2011 - 09:41
Abone Ol google-news

Ekonomi gazetesi Financial Times, "İsrailli liderler, İsrail'in, Müslüman dünyasındaki en önemli müttefikleri olan Mısır ve Türkiye'nin, elinden kaymakta oldukları yönünde artan kaygılar arasında birçok cephede tırmanan bir diplomatik krizi frenlemeye çalışıyorlar" görüşünü öne sürdü.

Türkiye'nin, filo saldırısının nedeniyle özür dilemeye yanaşmayan İsrail'e yaptırımlara dikkat çekildiği haberde Erdoğan'ın, Türk donanmasının, "Gazze'ye yönelik gemileri koruyacağı uyarısının Doğu Akdeniz'deki yeni bir tırmanma olasılığını gündeme getirdiği" kaydedildi.

FT, İsrailli yetkililerin, Türkiye ve Mısır ile gerginliklerin, Erdoğan'ın "yüksek profili" Kahire ziyaretiyle yeniden gözler önüne serilmesinden kaygı duyduklarını belirttiği haberinde "Birçok analist, Sayın Erdoğan'ın ziyaretinin, Gazze ayağı olsa olmasa, Mısır'ın askeri yönetimi üzerinde, kendi çizgisini sertleştirmesi yönünde baskı oluşturacağını söylüyorlar" diye yazdı.

Bu bağlamla haberde değerlendirmeleri artırılan, Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi'nden Bülent Alirıza ise, "Eğer önemli Arap olmayan, nüfusu çoğu Müslüman bir ülke, tavır alıyorsa, İsrailli Büyükelçisini kovuyorsa, Gazze ablukasına ve İsrail'in açık denizlerdeki davranışına meydan okuyacağını söylüyorsa, o zaman başta Mısır olmak üzere, yeni hükümetler üzerinde sert bir tutum almaları yönünde bir baskı olur" görüşlerini dile getirdi.

Gazete, Bülent Alirıza'nın, "Türkiye böyle bir pozisyon almış ise ve özellikle Mısır sokağı konuşmuş ve İsrail Büyükelçisi'ni kovmuş ise, Mısır (İsrail ile) ilişkiyi koruyabilir mi" sorusunu aktarırken de bunun, İsrailli politika yapıcıları bu günlerde en çok düşündüren meselenin olduğunu da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler