Ergenekon savcılarına açılan dava

Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk'un, "Ergenekon" soruşturmasının ididanamesini yazan Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın hakkında "Kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle açtığı dava görülmeye başlandı.

Yayınlanma: 27.11.2008 - 13:02
Abone Ol google-news

İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya davacı avukatları Fikret İlkiz ve Uğur Alacakaptan katıldı. Davalı Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın ise duruşmaya gelmedi. Avukat İlkiz, davalılar tarafından mahkemenin yetkisizliği yönünde yapılan itirazın reddine karar verilmesini talep ederek yetkili mahkemelerin İstanbul Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğunu ifade etti. Mahkemeye bir cevap dilekçesi ve Gazetemiz Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk tarafından yazılan "Ziverbey Köşkü" adlı kitabın da bulunduğu kanıtlarını sunan İlkiz, "Bunlar bizim kanıt listemizdir. Davaya konu olan itirazın reddi gerekir. Delillerin toplanmasına karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme, davalıların ikametgahlarının bulunduğu yeri gerekçe göstererek davanın Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmesi talebini reddederek duruşmayı erteledi.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde Ergenkon savcılarının "Selçuk'a yönelik bazı saptama ve bilgilere, davayla ilgisi olmadığı halde yasaya aykırı olarak iddianamede yer verdikleri" ifade edilmişti. Savcıların, bu bilgileri, "Selçuk'u karalama, küçük düşürme" amacıyla kullandıklarının belirtildiği dilekçede, Selçuk'un kişilik haklarına yapılan haksız saldırının tespiti istenmişti. Tazminat yerine kararın gazetelerde ilanen yayımlanmasına hükmedilmesinin talep edildiği dilekçede, iddianamede savcıların Selçuk'a yönelik kişisel tavır ve duygularını yansıttığı, yasada öngörüldüğü şekilde davranılmadığı, keyfi işlemler yaptığı, davayla ve suçlamayla ilgisiz anlatım ve bilgilerin yayımlanmasına bilerek neden oldukları ifade edilmişti. Selçuk'a, "İlhan Abi" denilmesinin dahi Ergenekon savcıları tarafından "suç kanıtı" olarak gösterildiğine dikkat çekilen dilekçede, savcıların görevlerini kötüye kullanarak Selçuk'un kişilik haklarını ihlal ettikleri, bu durumun savcıların "kişisel kusurunu" oluşturduğu anlatılmıştı.

Dava ile ilgili savcı Öz tarafından İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen yetki itirazı ve davanın reddi talepli dilekçede ise, davanın usul yönünden hukuka aykırı olduğu iddia edilmişti. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu kapsamında yetkili yerin belirlenmiş olduğunun belirtildiği dilekçede, savcı Öz ikametgahının Bahçelievler olduğunu ve bu yüzden davanın Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne gönderilmesini talep etmişti. Dilekçede, "Hakkımdaki iddialar yaptığım görev ve yargı faaliyetine ilişkin iddialardır ve bahse konu soruşturma halen devam etmektedir. Ayrıca tarafımızca açılan dava da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmektedir. Devam eden soruşturma ve yargılama ile ilgili hukuka aykırı açılmış olan davanın reddi gerekir" ifadeleri kullanılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler