Ergenekon'da tahliye dalgası
Ergenekon davasında hüküm giyen Doğu Perinçek, Tuncay Özkan, Yalçın Küçük ve Merdan Yanardağ’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında tahliye kararı verildi.
Ergenekon davasından 5 yıl ile 6 yıl sürelerle tutuklu bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci-yazar Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş, avukat Kemal Kerinçsiz, emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin,emekli astsubay Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Aydınlık gazetesi yazarıHikmet Çiçek, emekli albay Hasan Atilla Uğur tutuklulu kaldıkları süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Daha kısa sürelerde tutuklu kalan Sedat Peker, Prof. Dr. Yalçın Küçük, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, gazeteci Merdan Yanardağ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Tuğamiral Alaeddin Sevim ve hastanede bulunan emekli Orgeneral Şener Eruygur ise “gerekçeli kararın 7.5 aydır yazılamamış olmasının hak ihlaline yol açacağı” gerekçesiyle tahliye edildi. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, malulen emekli teğmen ve avukat Serdar Öztürk İşçi Partili yöneticiler Erkan Önsel, Turhan Özlü, Mehmet Bedri Gültekin’in tahliye talepleri ise reddedildi. Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’nda dün sabah saatlerinden itibaren Ergenekon davası sanıklarının tahliye talebi ve taleplerin karara bağlanması beklentileri içinde yoğun bir trafik yaşandı. Sanıklar, Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ hakkındaki kararı, özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk sürelerini 5 yıla indiren yasal düzenlemenin ardından tahliye talebinde bulundukları nöbetçi ağır ceza mahkemelerinin kararını bekledi. Çağlayan Adliyesi’nde bekleyiş sürerken davayı hükme bağlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi saat 13.00 sıralarında 33 kişinin “tutukluluk halinin devamına” karar verdiğini açıkladı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin açıklamasından yaklaşık 45 dakika sonra Çağlayan’daki İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker hakkında, tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirildiği gerekçesiyle tahliye kararı verdi. Özkan ve Göktaş’a yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, Peker hakkında adli kontrol ve yurtdışı yasağına hükmetmedi.
‘Karar bozulursa telafisi mümkün olmaz’
İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi Özkan, Göktaş ve Peker’in tahliye kararlarına gerekçe olarak “sanıkların tutuklu kaldıkları süre, delillerin toplanmış olması ve karartılma kuşkusunun kalmaması ve ikametgâh sahibi olmaları”nı gerekçe gösterdi. Mahkeme heyeti, Ergenekon davasına ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen kararın onanması durumunda dahi “kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde
telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması” konularının altını çizdi. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım, Hikmet Çiçek ve Hasan Atilla Uğur’u, hükmün açıklandığı 5 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla 5 yıllık tutukluluk süresini doldurdukları gerekçesiyle tahliye etti. Mahkeme, Veli Küçük, Levent Ersöz, Serdar Öztürk, Hasan Ataman Yıldırım, Erkan Önsel, Turhan Özlü ve Mehmet Bedri Gültekin’in tahliye taleplerini ise hükmün açıklandığı tarihte 5 yıllık tutukluluk süresini doldurmadıkları gerekçesiyle reddetti. Hasan Iğsız, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ ve Alaeddin Sevim’in taleplerini görüşen İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanıklara yurtdışına çıkış yasağı koyarak tahliye kararı verdi. Tahliyeleri değerlendiren İstanbul ağır ceza mahkemeleri tahliye taleplerini farklı gerekçelerle kabul ya da reddetti. 20. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 yıllık tutukluluk süresini süreyi doldurmayanlar hakında da tahliye kararı verdi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin “Gerekçeli kararın 7.5 ayda tamamlanmamasının hak ihlali olduğu”na ilişkin kararına dikkat çekerek tahliye kararı verdi. 6, 8 ve 21’inci ağır ceza mahkeleri de gerekçeli kararın hâlâ yazılmamış olmasının hak ihlallerine yol açabileceği gerekçesiyle tahliye kararları verdi. 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise süreyi göz önüne alarak tahliye kararı verirken “hüküm tarihinde 5 yıllık süreyi doldurmadıkları” gerekçesiyle 7 kişinin tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme, gerekçeli kararın tamamlanmamış olmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirmedi.
Dursun Çiçek tahliye edildi ama cezaevinden çıkamadı
Ergenekon’dan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli Albay Dursun Çiçek hakkındaki tahliye kararında İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğ hakkında verdiği karara gönderme yaptı. Mahkeme “tutuklamanın bir tedbir olması, şu aşamada tutukluluktaki gayenin gerçekleşmiş olması, gerekçeli kararın uzun bir süredir yazılmamış olması” gerekçelerini göz önüne aldı. Ancak Çiçek’in Balyoz Harekat Planı davasından 16 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanması nedeniyle tahliye edilmeyeceğin belirtildi. Prof. Dr. Yalçın Küçük hakkında gerekçeli kararın yazılmamasının hak kaybı olabileceği gerekçesiyle tahliye kararı oy çokluğuyla verildi. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, üye hakimi Ahmet Arıkan, Küçük’ün tahliye kararına “tutuklama nedenlerinde aradan geçen zaman zarfında bir değişiklik bulunmaması, sanığın aldığı ceza sanığın suçunun katalog suçlardan olması, tutuklu kaldığı süre” gibi gerekçelerle muhalefet şerhi koydu.
DOĞU PERİNÇEK: CUMHURİYET'İ YIKTIRMAYACAĞIZ
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt