'Erkek bebekler daha çok yabancı cisim yutuyor'
Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Acil Servis Sorumlusu ve Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Asuman Aytar, erkek bebeklerde yabancı cisim yutma oranının, kız bebeklere göre daha fazla olduğunu belirtti.
Acıbadem Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada, yakaladıkları her eşyayı ağzına götürerek tadına bakmak istemesine yönelik davranışların bebeğin öğrenme sürecinin önemli bir parçası olduğu kaydedildi.
Dış dünyayı keşfe çıkmış bebeğin neyin tehlikeli, neyin tehlikesiz olduğunu bilmeden çevreden bulduğu küçük nesneleri yutabildiği aktarılan açıklamada "Bazen yutulan eşya nefes alma zorluğu çekilmesine yol açtığından aileler acil servislere başvururken bazen de ani bir belirti vermemesi nedeniyle aylar sonra durum netleşebiliyor" denildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Acil Servis Sorumlusu ve Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Asuman Aytar, bebeklerin korkunun bilincine varamadıkları 6 aydan 3 yaşa kadarki dönemde daha çok yabancı cisim yuttuklarını vurguladı.
Aytar, şu bilgileri verdi: "Klinik gözlemlerimize göre erkek bebeklerde yabancı cisim yutma oranı, kız bebeklere göre daha fazla. Çocukların yuttukları başlıca yabancı cisimler madeni para, lego parçaları, metal çivi, vida, anahtar, oyuncaklarının veya saatlerin pilleri, kalem ve boya parçaları, çocuklara hediye olarak takılan nazar boncukları ve bunun gibi eşyaların çengelli iğneleridir. Katı cisimlerin dışında sıvı maddeler de çocuklar için tehdit unsuru oluşturur. Evlerimizde temizlik amaçlı kullanılan sıvılardan; bulaşık, çamaşır deterjanları, mutfak ve banyo temizliğinde kullanılan ürünler, kireç çözücüler en sık rastlanan ajanlardır. Dikkat edilmezse çocuklar bunlara çok kolay şekilde ulaşabilirler."
Çocuklarının yabancı cisimleri yutmaları ve sağlık için sakıncalı sıvıları içmeleri halinde ailelerin yapması gerekenleri sıralayan Aytar, "Yemek yerken veya oyun oynarken aniden nefes darlığı ve öksürük gelişirse ve nefes borusuna yabancı cisim kaçtığını düşünüyorsanız, yabancı cismi görmeden körlemesine parmağınız ile çıkarmaya çalışmayın. Böyle bir hareket hava yolundaki cismin daha ileri kaçmasına sebep olabilir. İlk yardım eğitimi alınmışsa özel manevra uygulamaları yapılabilir. Çocuğun yabancı cisim yuttuğundan şüpheleniliyorsa zaman geçirmeden acil servise başvurmakta fayda var" değerlendirmesini yaptı.
Aytar, yutulan keskin kenarlı cisimlerin yemek borusunu delebildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Eğer yutulan cisim çok büyükse, tıkanıklık sonrası delinme ve tıkanma nedeniyle oluşan kusmaya bağlı akciğer enfeksiyonları gelişebiliyor. Akciğere bu tür maddeler kaçınca zatürre oluşuyor. Çoğu alkali olan ev temizlik sıvıları içildiğinde yemek borusu yanıkları sonrasında darlıklar ve delinmeler oluşup hayatı tehdit edebilir. Bu sıvılar akciğere geçmişse 'şimik pnömoni' yani kimyasal ajanların sebep olduğu akciğer dokusu enfeksiyonu gelişebiliyor. Zararlı sıvıların içilmesi ile oluşmuşsa hiçbir şekilde kusturmamak gerekiyor. Zararlı sıvının yemek borusundan tekrar geçmesi o bölgenin ikinci defa yanmasına sebep olacağı gibi akciğere de bu sıvının kaçmasına yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaşan aile bol bol su içirerek acil servise başvurmalıdır."
Ailelerin çocuklarının yabancı cisimleri yutabileceklerini önceden düşünerek önlem almaları gerektiğini anlatan Aytar, temizlik maddelerinin durduğu raflarda çocuk kilitleri olması, bu ürünlerin bardak veya şişelerde saklanmaması, küçük parçalı cisimlerin ulaşılabilir olmamasının kazaları azaltacağını kaydetti.
Altar, özellikle de 5 yaş altı çocuklara, yumuşak ve küçük parçalara bölünmeyecek oyuncaklar alınmasını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi