"Ermeni halkına yapılan katliam tarih kitaplarına girmedi"

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokole destek verdiklerini belirtirken, Türkiye ile Ermenistan arasında tarihsel bir sorun olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 12:59
Abone Ol google-news

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, TBMM Genem Kurul'da, Hükümetin Ermeni açılımını anlatan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı konuşma üzerine DTP Grubu adına söz aldı.

Demirtaş, Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan sorunun, Cumhuriyet tarihi boyunca en önemli sorunların başında geldiğine dikkat çekti.

Ermenistan ile imzalanan protokolün anlamlı olduğunu savunan Demirtaş, Ermeni sorununu tartışmanın yararlı olacağını dile getirdi.

Türkiye ile Ermeni ilişkilerinde tarihte ortak acılar yaşandığına dikkat çeken Demirtaş, her şeyden önce tarih kitaplarındaki ayrımcı uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş şöyle dedi:
"Ermeni halkına yapılan katliamlar tarih kitaplarına yansımamıştır. 'Ermeni uşağı' kavramı bu ülkede küfür olarak kullanılmıştır. Türk Ermeni ilişkilerinde sanki geçmişte ortak acılar yaşanmamış gibi niye çabalanıyor. Her şeyden önce Türkiye tarih kitaplarındaki ayrımcı uygulamalarından vazgeçmelidir. Bunu ancak ayırımcılığa uğrayanlar anlar. Türkiye toplumu bir arada kardeşçe yaşayacaksa ortak barış dilini tarih kitaplarına yansıtarak başlamalıdır."

Hükümet hala Türkiye'de devam eden Ermeni düşmanlığını ortadan kaldırmak için hiçbir tedbir almadığı eleştirisini


Canan Arıtman'lı eleştiri

Demirtaş, konuşmasında CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Annesi de Ermeni kökenli" sözleri üzerinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e eleştiri getirdi.

Demirtaş, "O süreçte sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermeni olmadığı araştırması telaşı içine girdi. Ermeni kimliği ile ilgili toplumda yayılmak istenen ırkçılığa karşı hükümetin önlem alması gerekiyor. Sadece ermeni değil, tüm etnik kimlikler konusunda önlem alması gerekir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler