"Eşcinsellere yönelik işkence kampanyası yapılıyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü, ''Irak: Cinayet, İşkence, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet'' başlıklı raporunu açıkladı. Raporda, Irak'taki eşcinsel erkeklere yönelik sistematik bir işkence ve öldürme kampanyası yürütüldüğü belirtildi.

Yayınlanma: 17.08.2009 - 07:44
Abone Ol google-news

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW)  ''Irak: Cinayet, İşkence, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet'' başlıklı raporu açıklandı.

Irak'taki eşcinsel erkeklere yönelik öldürme ve işkence olaylarına dikkat çekilen raporda, milis ve askerlerin hiçbir cezalandırılma korkusu taşımadan bu kişilere karşı sistematik bir işkence ve öldürme kampanyası yürüttüğü görüşüne yer verildi.

Kendilerini eşcinsel olarak tanımlayan 50'den fazla erkekle yapılan söyleşilere dayanılarak hazırlanan 67 sayfalık raporda, bu sözde ''sosyal temizlik'' kampanyasının, diğer şiddet olaylarında azalmanın görüldüğü Irak'ta güvenlik için yeni bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Irak hükümetinden eşcinsellere yönelik bu muamelenin durdurulmasının istendiği raporda, ''Cinayetler dokunulmazlık altında, uyarı amacıyla işleniyor, cesetler ya çöplüklere atılıyor ya da uyarı olarak caddelere asılıyor'' ifadeleri yer aldı.

Raporda, yetkililerin bu çeşit suçları soruşturmada isteksiz davranmaları ve ailelerin damgalanma korkusuyla ölümleri bildirmemeleri nedeniyle eş cinsel erkeklere yönelik saldırılarda kaç kişinin öldürüldüğüne ilişkin güvenilir rakamların bulunmadığı ifade edilirken, bir BM yetkilisinin ölü sayısını "yüzlerle" ifade etmenin mümkün olduğu yönündeki açıklamalarına dikkat çekildi.

Merkezi New York'ta bulunan örgütün raporunda, eşcinsellere yönelik söz konusu tehditlerin ve suçların Kerkük, Necef ve Basra kentlerine de yayıldığı, ancak olayların daha çok başkent Bağdat'ta yoğunlaştığı belirtildi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın, Şiilerin çoğunlukta olduğu Sadr semtinde bu yıl içinde, göğüslerine, Irak'ta eşcinselleri aşağılamak için kullanılan, "sapık" ve "hoppa delikanlı" gibi ifadelerin yazılı olduğu cesetler bulunmuştu.

Çoğunlukla şiddet yanlısı aşırı Şii gruplar, eşcinsellere yönelik öldürme ve işkence olaylarının sorumlusu olarak gösteriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler