Evli asgari ücretli vergiye çalışacak

İşçi, memur ve evli milyonlarca asgari ücretli eylülde daha fazla vergi ödeyecek. İktidardan ise ses yok.

Yayınlanma: 23.08.2020 - 06:00
Evli asgari ücretli vergiye çalışacak
Abone Ol google-news

İşçi, memur ve asgari ücretliler, eylül ayında yükselen vergi dilimleri nedeniyle daha düşük ücret alacaklar. Özellikle asgari ücretin vergi dışı bırakılmaması bunun yanı sıra kesintinin evli ve çocuklu çalışanlardan yapılması tepkilere neden oluyor. Bekâr bir işçinin net asgari ücreti bu yıl için 2 bin 324 lira olarak belirlendi.

Bekâr işçi için belirlenen net asgari ücretteki vergi kaybı telafi ediliyor. İşçinin ücreti vergi nedeniyle düşmüyor. Bu nedenle de net asgari ücret değişmiyor. Buna karşın evli, çocuğu bulunan asgari ücretli işçilerin ücretleri eylül ayından itibaren azalmaya başlayacak. Çünkü bir üst vergi dilimine girecekler.

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Zar zor geçinmeye çalışan asgari ücretlilerin vergiden muaf tutulması için yapılan herhangi bir çalışma olup olmadığı hakkında bilgi istedi. Göker, “Eğer yoksa, böyle bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz” diye sordu.

KOMİSYONA HAVALE ETTİ

Ücretin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlendiğini belirten Bakan Selçuk ise ücret ve sosyal hakların işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmeleri ve taraflar arasında bağıtlanan toplu iş sözleşmeleri ile ya da işyeri personel yönetmelikleriyle serbestçe belirlenebildiğini kaydetti. Bakan Selçuk, yanıtında, evli, çocuklu asgari ücretlilerin vergiden muaf tutulması için çalışma olup olmadığı konusunda bilgi vermedi. Topu da komisyona atmış oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler