F-16'lar Libya yolcusu

"Libya'ya silah doğrultan taraf olmayacağız" diyen Türkiye, NATO'nun 'Birleşik Koruyucu' operasyonuna filosuyla ilk etapta en büyük desteği veren ülke olacak. Dün gece yarısı Meclis'e gönderilen tezkerenin kabul edilmesi durumunda, 6 F-16 uçağı İtalya'nın Sicilya bölgesindeki NATO üssüne havalanacak.

Yayınlanma: 24.03.2011 - 10:07
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvvetleri, Libya’nın kontrolü için gerçekleştirilecek harekâta benzeri görülmemiş bir destek verecek. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelerde konuşlandırılabilmesine olanak tanıyan tezkerenin bugün kabul edilmesi durumunda, 6 F-16 uçağı konuşlanmak üzere İtalya’nın Sicilya bölgesindeki NATO üssüne havalanacak. Uçaklar, geçmiş yıllarda Kuzey Irak’ta uygulanan Çekiç Güç benzeri bir operasyona imza atacak.

Havada yakıt tankeri de gidecek

Bu uçaklara 1 adet havada yakıt ikmali tankeri de eşlik edecek. Uçaklar, diğer müttefik kuvvetlerle birlikte Libya hava sahasının kontrolünü sağlayacak. Savaşan Şahin F-16 uçaklarının yer bakım hizmetlerinin ise Türk Hava Kuvvetleri personeli tarafından karşılanacağı öğrenildi. Uçaklar, Libya hava sahasına izinsiz giren-çıkan tüm hava araçlarını zorunlu inişe tabi tutabilecek.

İki gemi orada, diğerleri yolda

NATO reaksiyon planı kapsamında bu uçaklara ilave olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da 4 firkateyn ve 1 denizaltı ile harekâta katılacak. Lojistik gemisi TCG Akar da operasyona iştirak edecek. Gemiler tezkereden önce yola çıktı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit gemilerin tezkere çıkar çıkmaz göreve başlayabilmeleri amacıyla gönderildiğini söyledi. Gemilerden TCG Gaziantep ile TCG Gemlik, Libya’dan gerçekleştirilen tahliye operasyonları kapsamında Akdeniz’de bulunuyordu ve dün Libya açıklarına ulaştı. TCG Yıldırım firkateyni, bir denizaltı ve TCG Akar lojistik gemisi ise dün Aksaz’dan hareket etti. Dördüncü firkateynin TCG Yavuz olduğu öğrenildi.

TCG Akar lojistik gemisi, denizaltı ve firkateynlerin her türlü ihtiyacını karşılayacak. Gemilerin limana yanaşmaya ihtiyacının bulunmadığı belirtildi. Askerlerin Libya topraklarına ayak basmaları düşünülmüyor. Bir tuğamiralin komuta etmesi beklenen gemiler, Libya’yı deniz üzerinden kontrol altına alacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon