Faiz artmadı dolar arttı

Fed’in faiz kararının ardından adım atması beklenen Merkez Bankası, faiz artırmaktan kaçındı. Merkez’in bağımsızlığı bir kez daha darbe alırken dolar 2.95’i aştı

Yayınlanma: 22.12.2015 - 22:22
Abone Ol google-news

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sürpriz bir şekilde faizleri değiştirmeme kararı çıktı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı kararının ardından Merkez’in de politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı atması bekleniyordu. Ancak Merkez Sadeleştirme adımını bir sonraki aya öteledi

Ağustosta küresel para politikalarının normalleşme sürecinde izleyeceği yol haritasını açıklayan Merkez, Fed’in ardından faiz koridorunun daraltılacağını açıklamıştı.

Ancak PPK faiz artırım beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri değiştirmemesi ise bankanın kredibilitesi ve bağımsızlığına dair soru işaretlerini artırdı. Artan belirsizlikle dolar kuru 2.95’i aştı.

Siyasilerin ısrarı

Para politikasının yükselen enflasyonla mücadele edebilmekten gittikçe uzaklaştığını belirten analistler, TCMB’nin daha önce politika faizinde artış içeren sadeleşme adımlarıyla ilgili piyasaya verdiği mesajları uygulamaktan çekinmesinin nedeninin ise siyasilerin düşük faiz istekliliği olabileceğinden endişe ediyorlar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faizleri indirmediği için şubat ayında TCMB Başkanı Erdem Başçı’yı vatan hainliğiyle suçlamıştı. Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut ise geçen haftaki Fed kararının ardından Merkez Bankası’na faiz indirimi çağrısı yaptı.

Merkez, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25’te, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5’te koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde sabit tuttu.

İtibar kaybı büyük

Nomura Stratejisti Timothy Ash, “TCMB’nin bağımsızlığına dair büyük soru tekrar yükseliyor. TCMB bahsettiği, Fed’in artışı sonrası normalleşme politikası nerede? TCMB sadeleşmenin fiyatlardaki dalgalanma bittiğinde başlayabileceğini tartışıyor, bu açıkça söylemek gerekirse sıkılaştırmamak için başka bir mazeret” diyerek kararı anlamakta zorlandığını ifade etti.

Londra merkezli Spiro Sovereign Strategy Direktörü Nicholas Spiro ise “Yatırımcıların gözünde Merkez Bankası’nın kaybettiği itibar büyük” diye konuştu.

Piyasalarda sert satış

Piyasa beklentilerinin aksine faizlerin sabit tutulması piyasalarda da sert satış baskısını beraberinde getirdi. TL yüzde 1’e yakın değer kaybetti, borsada kayıplar ise yüzde 1’i aştı. Analistler doların bu hafta 3 TL’ye çıkabileceğini öngörüyor.

ALB Forex Araştırma uzmanı Enver Erkan “Her ne kadar normalleşme yapacağına dair daha önceki toplantılarında sinyal vermiş olsa da, Fed’in ilk faiz artırımı sonrasında piyasadaki sakin işleyiş ve oynaklığın azalması Merkez Bankası’nın elini genişletti. Fakat, kur tarafında bir miktar baskı oluşması muhtemel gözüküyor” dedi.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes ise Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede, “Merkez’in bağımsızlığına gölge düşürecek yorumlardan kaçınmak gerekir çünkü ekonomi için son derece önemli bir kurum” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler