"Faytona binme atlar ölüyor"

Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu, duyarlı kesimle hayvan hakları koruyucularını atlara sahip çıkmaya davet etti.

Yayınlanma: 03.06.2018 - 14:57
Abone Ol google-news

Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu Sözcüsü Elif Ertürk önderliğindeki bir grup ve Kadıköy'deki STK'ler, İskele Meydanı'nda bir eylem gercekleştirdi.

Platform adına açıklama yapan Ertürk şöyle konuştu:

"Faytona Binme Atlar Ölüyor İnsiyatifi olarak 5 yıldır faytonların atlara olan zararını, beraberinde getirdiği ölümleri ve zulmü belgeleriyle dile getirdik.Faytonculuğun kaldırılması konusunda yaptığımız tüm başvurular,ve görüşmeler ne yazık ki sonuçsuz kaldı. Adalarda her yıl 400'den fazla at, "fayton kazalarında" yaşamını yitiriyor. Kış gelince bakımı külfet görüldüğünden birçoğu adada doğaya salınıyor.Bakımsızlıktan ve hastalıktan ölenlerin sayısını bilmiyoruz bile….

Adalar da ki fayton sorununu insan merkezli çıkarları üzerinden ele alan STK lar , faytonların üstünden çıkar elde eden gruplar faytonların kalmasından yana tavırlarını ortaya koymuşlardır.Bunların yanında

türlü gerekçelerle faytonların kaldırılmasını istemeyen Adalı sakinlerinin bir kısmı Yıllardır,fayton atlarının yaşamları için gram olumlu çabaları olmadıkları gibi 150 yıllık kültürümüz diyerek faytonculuğa sahip çıkmışlardır.

Şimdi soruyoruz; 1 yılda 400 atın yaşamını kaybettiği bir o kadarının da bakımsızlık ve tedavi göremediği için yaşamını yitirdiği zulüm,sömürü ve ölüm çarkına kültür denilebilir mi?

Bir at, ortalama 25 sene yaşayabiliyorken, faytona koşulan atlar, ağır bir sömürü sistemine dahil edildiklerinden sadece 2yıl yaşayabiliyorlar.Sonu hep aynı olan ağrılı ve acılı bir ölüme mahkûm ediliyorlar.Doğal olmayan bir şekilde yaşamını yitiren,atların yerine köle pazarına getirilir gibi hemen başka atlar getiriliyor.

İnsanlarca, otoritelerce Atları “yük hayvanı” ya da “binek hayvanı” olarak tanımlayan

hayvanlı sirklerde, yunus parklarında, hayvanat bahçelerinde,kürk çiftlikleri ,deney laboratuarlarında,mezbahalarda hayvanları insanların hizmetine sunulmuş acı çekmeyen nesneler olarak gören tüm zihniyetlerin karşısındayız..

Eğlence, taşıma, eğitim, hayvan sevgisi ve engelli terapi maskesi altında, hayvan istismarı üzerinden sürdürülen tüm ticari faaliyetlerin ve sömürü biçimlerinin artık tarihe karışması gerektiğini söylüyoruz.

Şunu net olarak bilmeliyiz ki; hayvanlara binlerce yıllık adalet borçluyuz.

Talebimiz;

Türkiye'nin faytonculuk yapılan her yerinde "daha az fayton” , “şartların iyileştirilmesi,”faytonların kademeli olarak kaldırılması” ,”orta yol bulunması” değil, atlı faytonların tamamen kaldırılmasıdır.

Atlara özgürce yaşam hakkının, yani her canlının doğuştan sahip olduğu en temel hakkın derhal geri verilmesidir. Bizim eşit ve özgürce yaşam hakkımız onlarınkinden üstün değildir! Nostalji ve turizmin bir unsuru olarak pazarlanan, zulüm ve sömürü sistemi ile ayakta duran faytonculuk derhal yasaklanmalı ve sömürülen tüm atların yaşam hakları güvence altına alınarak ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlikeden ve tehditten uzak bir şekilde özgürce yaşayacakları bir tesiste yaşamaları sağlanmalıdır.

Modern köleliğin hüküm sürdüğü mevcut sistemde atların maruz bırakıldığı işkenceye hayır diyoruz."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon