Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı özelleştirmesine karşı hukuki mücadele sürüyor
Kadıköy’de oturan 32 kişi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaparak ÇED raporu alınmayan ve yoğunluğu artıran yeni planın iptal edilmesini istedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bu yıl içinde özelleştirilecek varlıklar arasına aldığı Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nda hukuki süreç bu kez Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. 32 Kadıköylü anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle planın iptali için başvurdu.
Koç Grubu’nun turizm şirketi Setur’un 1998’den beri işlettiği liman 2011’de özelleştirme kapsamına alındı. Özelleştirme kararı ile birlikte marina kapasitesi ve alanını genişleten yeni bir imar planı hazırlandı. 2014’te yapılan ilk ihaleye katılan Koç Grubu, 664 milyon dolar teklif verdi. Ancak Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy’de yaşayan sivil toplum örgütlerinin hukuki mücadelesi nedeniyle ihaleden geri çekildi. Limanla ilgili hukuki süreç geçen ay Danıştay İdare Kurulu’ndan çıkan planı kabul eden kararıyla son bulunca bu kez bireysel itirazlara dayanarak Anayasa Mahkemesi yolu güzüktü.
Kadıköy’de yaşayanlar ve sivil toplum örgütleri, “Türkiye’de ilk kez bir kent suçu Anayasa Mahkemesi’ne” gidiyor başlığıyla bir açıklama yaparak yeni süreci şöyle anlattı:
- Doğal ve arkeolojik sit özellikleri taşıyan Türkiye’nin en büyük yat limanı olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, daha da büyütülerek 438 bin m2’ye çıkarılmak istenmektedir. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 2015 yılında hazırlanan planları, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmaması nedeniyle iptal edilmiştir.
- 2017 yılında revizyon planı adı altında yapılan planında ÇED raporu yoktur ama buna rağmen iptal edilmesi yönündeki talebimiz reddedilmiştir. ÇED raporu olmadan bu plan yapılamaz, iptal edilen bir planın da zaten revizyonu olmaz.
- Bu hukuksuzluğun önüne geçmek isteyen, İstanbul ili Kadıköy ilçesi Fenerbahçe-Kalamış mahalleleri ve civarında oturan 32 kişi, anayasamızın 17., 56. ve 57. maddeleri ve AİHS madde 8’e göre koruma altındaki haklarımız ihlal edildiği için AYM’ye başvurduk.
- Türkiye’de bir ilke tanıklık ediyoruz. AYM bugüne kadar pek çok davanın son durağı oldu ancak ilk kez bir kent suçunu değerlendirecek.
- Biz Kadıköy’ü ve doğayı seven yurttaşlar olarak, uygulanması halinde Kalamış’ta telafisi imkânsız sonuçlara sebep olacak imar planlarının iptali için bütün iç hukuk yollarını tükettik. Sadece bireysel başvuru hakkının geçerli olduğu AYM’ye de bireysel olarak açtığımız davaların sonuçlarıyla gidiyoruz.
Kadıköylüler planla ilgili itirazlarını da şöyle açıkladı:
- Kapasiteyi 200 yat artırmak için ve alanı daha fazla yat kullanıcısına açabilmek pahasına 500 bin Kadıköylünün kıyı kullanımı azalacak, kıyı alanı yapılaşmaya açılacaktır.
- Mevcut yat limanı alanının, yapılan imar planı ve dalga kıranlarla daha da büyütülecek, dolgu alanına yeraltı otopark alanları ile birlikte yaklaşık 40 bin m2 inşaat alanı eklenecek. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı geçen ay Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada plandan vazgeçilmesini istemiş “Kadıköy sonuna kadar bu plana karşı çıkacak” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'