Fırat Kalkanı'nda Türkiye sivil altyapı kuracak

Kanun hükmünde kararname ile olanak tanınmasının ardından Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın yürütüldüğü bölgede sivil altyapı oluşturmaya hazırlanıyor.

Fırat Kalkanı'nda Türkiye sivil altyapı kuracak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.01.2017 - 19:09

Kanun hükmünde kararname ile olanak tanınmasının ardından Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın yürütüldüğü bölgede sivil altyapı oluşturmaya hazırlanıyor. Eğitim, sağlık ve belediyecilik hizmetlerinin bölgeye götürülmesiyle Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinin de özendirileceği düşünülüyor. Sivil altyapının kurulmasına yönelik planlamalar Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden kısa sürede askerlerini çekmeyeceği yorumlarına da neden oluyor.

Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başlamasının ardından ilk olarak IŞİD’den kurtarılan Cerablus’a yönelik sivil hizmetler için Gaziantep Büyküşehir Belediyesi görevlendirilmişti. Cerablus’taki sivil hizmetler için belediye aktif olarak çalıştı. Cerablus’a elektrik Türkiye’den verilmeye başlandı, bölgedeki hastane ve eğitim hizmetleri yine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle düzenlendi. Bu hizmetlerin yaygınlaşmasının ardından Cerablus’un 7 bine kadar düşen nüfusu 40 bin düzeyine kadar yükseldi. Harekâtın başlangıç aşamasında gündeme gelmeyen ancak ilerleyen aşamalarda IŞİD’den arındırılan bölgenin büyüklüğünün 2 bin kilometrekareye çıkmasının ardından sivil ihtiyaçların karşılanması noktasında ciddi sorunlar yaşanmaya başlandı. IŞİD’in kendi ihtiyaç ve yaklaşımına göre düzenlemesi, örgütün bölgeden çıkarılması için süren çatışmalar nedeniyle ciddi zarar gören sivil altyapının yeniden oluşturulması kararlaştırıldı. Sivil altyapının oluşturulması konusunun tedricen yürütülemeyeceğinin anlaşılması üzerine hükümet, geçen hafta yayımlanan kararnamede, bölgeye sivil uzmanların gönderilebilmesini içeren bir düzenleme yayımladı. Bu kapsamda bölgede sivil altyapının kurulabilmesi amacıyla Türkiye’nin ihtiyacın az olduğu değerlendirilen bölgelerdeki uzmanların Suriye’nin kuzeyinde görevlendirilmesi yönündeki düşünce benimsendi. Kanun hükmünde kararnamede yapılan düzenleme ile bölgeye gönderilen kamu görevlilerinin maaş ve özlük haklarına yönelik düzenleme de yer aldı.

Özel sektör de devrede

Hükümet, sivil altyapının oluşturulması için özel sektörden de hizmet alabilecek. Bu kapsamda müteahhitlik işleri için ihaleyle bölgede çeşitli yapıların gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca halen süren Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında özel sektörden bazı konularda yardım alındığı da öğrenildi. Harekât kapsamında mevzi, korunak ve barınma merkezleri için sivil iş makinelerinin bölgede çalıştığı, bu ihtiyacın özel sektör aracılığıyla giderildiği dile getirildi.

Fırak Kalkanı Harekâtı kapsamında sivil altyapının oluşturulmasına yönelik hazırlık yapılması, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde beklenenden daha fazla kalabileceği yorumlarını da gündeme getirdi. Hükümet, sivil altyapı ve güvenliğin sağlanması durumunda Türkiye’de bulunan Suriyelilerin bölgeye dönebileceğini değerlendiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon