Fiyatlar yurttaşı cayır cayır yakacak

Enflasyondaki tırmanışın önüne geçilemiyor, fiyatlar en az yaza kadar zirve üstüne zirve yapacak.

Yayınlanma: 04.04.2014 - 00:04
Abone Ol google-news

Enflasyon martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.39 artarken, üretici fiyatları yüzde 12.31 yükseldi. Ekonomistlere göre veriler enflasyon hazirana kadar yükseleceğini gösteriyor. Haziran sonrasında da seçimlerin etkisiyle ateş daha da yükselebilir.

Ekonomi Servisi - Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), martta bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8.39, aylık TÜFE de yüzde 1.13 arttı. Böylelikle yıllık bazda enflasyon Temmuz 2013’te gördüğü yüzde 8.88’lik seviyeden bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, enflasyondaki artışta kurdaki yükselişe paralel giyim ve ulaştırma fiyatları ile kuraklık sonucu artan gıda fiyatları etkili oldu. En dar kapsamlı enflasyon verisi olan I Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.20 yükselirken, yıllık yüzde 9.32 ile Nisan 2007’den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Çekirdek enflasyon böylece manşet enflasyon oranı olan yüzde 8.39’u geçti.

Çekirdek enflasyonda, dışsal etkilere (enerji fiyatlarında artış, mevsimsel koşullar, maliye politikası vs.) daha açık olan ve geçici nitelikler taşıyabilen, enerji, temel gıda maddeleri fiyatları ve dolaylı vergiler gibi unsurlar enflasyon endeksinden çıkarılıyor. Bu nedenle çekirdek enflasyon verilerindeki yükseliş enflasyondaki bozulmayı daha net ortaya koyuyor. Standard Bank Ekonomisti Tim Ash, çekirdek enflasyondaki artışın oldukça dikkat çekici olduğunu belirterek piyasaların Merkez Bankası’ndan şubatta yaptığı faiz artırımını uzun süre sürdürmesini beklediğini söyledi.

Diğer yandan ekonomistler TL’deki oynaklığın önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde risk unsuru olmaya devam etmesini bekliyor. Buna göre TL’de başlayan değer kazancının kalıcı olması halinde ikinci yarıda enflasyonda düşüş görülebilir. Ancak ağustosta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri kurda baskıyı ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri tekrar gündeme getirebilir. Merkez Bankası da enflasyonun haziran ayına kadar yükselişini sürdüreceğini öngördü.

Sanayi sektöründeki üreticilerin yurtiçine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise şubatta yüzde 0.74, yıllık ise yüzde 12.31 arttı. Bu da fiyatların önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğinin bir göstergesi.

Verilere göre gıda ve alkolsüz içecekler grubu aylık yüzde 2.10 oranında artarken aylık enflasyona 0.51 puan katkıda bulundu. Aylık enflasyon artışının yaklaşık yarısı gıda fiyatlarından kaynaklandı. Bir önceki aya göre giyim ve ayakkabı fiyatları yüzde 2.49, lokanta ve oteller yüzde 1.33, ev eşyası yüzde 0.90, ulaştırma yüzde 0.88, konut yüzde 0.23 oranında arttı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler