Gazeteci Kayhan Küreman son yolculuğuna uğurlandı

TGC Bizim Gazete'nin ilk yazı işleri müdürü olan, gazeteci-yazar Kayhan Küreman, dün toprağa verildi.

Yayınlanma: 13.03.2011 - 15:48
Abone Ol google-news

Kayhan Küreman, Babıali’nin çınarlarındandı. Erken yaşta kaybettiğimiz ilk foto muhabirlerinden Eleni Küreman'ın eşiydi.  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi, Basın Şeref Kartı ve 2005 Burhan Felek Ödülü sahibi Kayhan Küreman, dün ikindi vakti İstanbul Karacaahmet Şakirin Camisi’nde kılınan cenaze  namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Törene, TGC Başkan Yard.Turgay Olcayto, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Özdemir, Recep Yaşar ve gazeteci dostları,sevenleri katıldı.

 

Çok değerli bir gazeteciydi

Küreman son günlere kadar Babaali'deydi. Başka bir hayatı hiç olmadı. Bütün gücüyle,öne çıkmadan, çok çalıştı. Gençlerin önünü açtı.Babâliye hep destek verdi. TGC’de Nail Güreli başkanlığı sırasında çıkmaya başlayan Bizim Gazete'nin ilk yazı işleri müdürü olarak, özveriyle görev yaptı, ara dönemlerde Genel Yayın Yönetmeni görevini de üstlendi. İşten kaçmayan, iş için yalvarmayan “Babıali” kuşağının güzel, temiz, duyarlı bir ağabeyi idi. Bizim Gazete'de Yılmaz Tunçkol, Ergun Köknar, Acar Şölen, Nusret Canevi ile birlikte kurdukları bir nevi okulda dizgiciden bile gazeteci yetiştirdiler. TGC'nin gazetecilik ilkelerini Babiali birikimiyle ve gazetenin imkanlarıyla harmanlayarak içeriğinden biçimine örnek gazete çıkarmak için didinenlerin ön saflarındaydı. Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Vasfiye Özkoçak Eleni için plaket verdiğinde ilk defa öne çıkmış ve çok duygulanmıştı. Eşinin fotoğraf makinasını ve bazı malzemelerini müzeye bağışlamıştı.

TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto yaptığı açıklamada; “Küreman, 1961 yılında 5953 sayılı basın yasasının çalışanlar lehine değiştirilme çalışmaları başladığında, Dünya gazetesinin yazı işleri müdürüydü. Gazeteciler sendikası, Dünya gazetesinde grev kararı aldığında grev sözcüsü gömleğini takarak nöbete girmiş, gazetenin sahibi Falih Rıfkı Atay’ın tepkisini çekmişti. 212 sayılı yasanın çıkmasından sonra ise Falih Rıfkı Atay ve Bedii Faik greve katılan tüm sendikalı çalışanları işten çıkarmış, Kayhan Küreman da bir daha büyük bir gazetede çalışma olanağına kavuşamamıştı. Meslek ilkelerine sadık, titiz, donanımlı bir gazeteciydi. Ruhu şad olsun” dedi.

TGC Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir, “Babıali’nin çınarlarından biri daha devrildi” dedi. Küreman’ın her bakımdan örnek biri olduğuna dikkat çeken Özdemir, “80 yaşını aşmış olmasına rağmen TGC Bizim gazeteyi yönetmeye ve hazırlamaya devam ediyor, meslektaşlarımıza örnek oluyordu. Onu her zaman rahmetle ve saygıyla anacağız. Ruhu şad olsun” şeklinde konuştu.

Şu anda başka bir gazetede mesleğe devam eden çalışma arkadaşı TGC üyesi Kasım Öngen ise; "Sevgili ağabeyim, büyüğüm Kayhan Küreman’i kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Bizim Gazete’de tanıdığımda yayın yönetmeniydi, bugün yardımcısı olarak birlikte çalışma imkanı bulmanın buruk mutluluğunu yaşıyorum. Birkaç hafta önce Çarşamba günü Gazeteciler Lokali’nde karşılaşmıştım, arkadaşları ile buluştuğu bu mekandaki görüşmemiz demek ki son olacakmış. Sevgi, saygı, neşe dolu geçen bu görüşmeyi hayatım boyunca unutmayacağım. Beyefendi kişiliği ile tanıdığım Sayın Küreman’e Allah’tan rahmet diler, üzüntümün çok büyük olduğunu belirtirim" sözleriyle her zaman saygıyla anacağını ifade etti.
 
 

Kayhan Küreman

Gazeteci-yazar Kayhan Küreman, 1926 yılında İstanbul’da doğdu.Yüksek Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. Mesleğe 1955 yılında Vakit Gazetesi’nde düzeltmen olarak başladı. Yeni Ortam, Tünaydın, Dünya Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü, TRT’de Haber Redaktörlüğü görevinde bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayını Bizim Gazete’de Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası Üyesi,  Basın Şeref Kartı ve 2005 Burhan Felek Ödülü sahibiydi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler