Gaziantep Belediyesi 'IŞİD Katliamı'nın yıldönümünde festival düzenledi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından genellikle Eylül ayında yapılan Fıstık Festivali’nin bu yıl katiamların yıldönümü olan 20 Ağustos’a tarihine denk getirilmesine tepki gösterildi.

Yayınlanma: 21.08.2017 - 16:51
Abone Ol google-news

 

20 Ağustos 2012 yılında Gaziantep’te Karşıyaka Polis Karakolu önünde akşam saatlerinde patlayan bombayla 10 kişi hayatını kaybetmiş, 66 kişi ise yaralanmıştı.

Yine geçen yıl tarihler 20 Ağustos 2016’ı gösterdiğinde bu sefer Gaziantep’te Beybahçe mahallesinde bir kına gecesinde IŞİD tarafında patlatılan bombayla 56 kişi hayatını kaybetmiş, 96 kişi ise yaralanmıştı. İki olayın da Gaziantep tarihinde acısı halen tazeyken, son katliamın ilk yıl dönümü olan 20 Ağustos günü Büyükşehir Belediyesi tarafından ünlü sanatçı ve oyuncular çağırılarak, günler öncesinden organizasyonu yapılan fıstık festivalinde insanların eğlendirilmesine Gaziantep’ten tepki geldi.

Öte yandan Gaziantep’te HDP çağrısıyla katliamda yaşamını yitirenler için anma düzenlenirken, yerel yöneticilerin hiçbir anma etkinliği düzenlenmemesi ise dikkat çekti. Birkaç yerel gazete dışında katliama dair habere yer verilmezken, yerel gazeteler genellikle manşetlerine fıstık festivalinin ne kadar coşkulu olduğunu taşıdılar.

Evrensel'den İnanç Yıldız'ın haberine göre Festivale Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile Hülya Koçyiğit, Perihan Savaş, sanatçı Erhan Güleryüz, Zara, Buray, oyuncular Nursel Köse, Furkan Kızılay, Emre Kızılırmak ve Burak Hakkı yanı sıra 15 bine yakın kişi katıldı.

Konuyla ilgili HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP PM Üyesi Mehmet Karayılan, İHD Gaziantep Şube Başkanı Av. Ahmet Hartavi evrensel’e konuştu.

‘YAS GÜNÜNDE EĞLENCE OLMAZ’

İnsanların hafızasından silinmeyecek hunharca bir katliamın yaşandığına dikkat çeken HDP PM Üyesi Mehmet Karayılan, “Geleneklerimizde göreneklerinde bir köyde yas varsa orada eğlence, düğün yapılmaz. Ama burada ailelerin acısı daha tazeyken, belediyenin şenlik organize etmesi kesinlikle kabul edilir bir şey değildir. İnsanlar o günü ağıtlar yakarak, yakınlarının mezarında göz yaşı dökerken, müzikli, eğlenceli festival yapılması bu katliama nasıl bir duyarsızlığının olduğunun göstergesidir. Bu şekilde bu katliamını aydınlatabilecekleri konusunda ümitsiziz ama ümitli olmak istiyoruz. Gaziantep halkının da bu duruma karşı tavrını geliştirmesi gerekiyor” dedi.


ANMA YERİNE EĞLENDİLER

Ailelerin acılarının halen il günkü gibi taze olduğunu söyleyen İHD Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Hartavi ise, “Onlarca vatandaş sakat, yetim ve öksüz kaldı. Yine onlarca kişi hayatını kaybetti. Bu kadar vatandaşın ölümüne ve sakatlanmasına sebep olan olayın ardından bir yıl geçti ama patlama unutturulmaya çalışılıyor. Dün İHD olarak patlama yerindeydik ama devlet kurumlarından hiç bir yetkili yoktu. Ne emniyet müdürü ne belediye başkanı ne vali. Anmadan kimse yoktu çünkü Gaziantep’te festival vardı. 2 günlük festivali Antep patlamasının yıldönümüne koymaları manidardır. Ve belediye başkanının festivalde türkü söylemesi de işin cabasıdır. Biz İHD olarak davanın takipçisi olacağız. Patlama gerçekleştiği zamanlarda AKP kanadından herkes aileye yardım sözü vermişti. Gaziantep AKP’li vekilleri, belediye başkanı ev sözü verdiler damada ama hiç bir yardım yerine ulaşmadığı gibi damat ailesini de alarak Konya’ya yerleşti” diye konuştu.

‘KATLİAMI AYDINLATMAK GİBİ DERTLERİ YOK’

Fıstık festivalinin normalde her yıl eylül ayında yapıldığını hatırlatan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, hangi gerekçeyle tarihlerin değiştirilip, katliamların yapıldığı güne getirildiğini bilmediğini söyleyerek, “Bu ailelerin yaralanacağını hiç mi düşünmezler. Akıllarına gelmiyor demek ki” dedi. Son yaşanan katliamı aydınlatmak gibi bir dertlerinin olmadığını geçmişten bildiklerini dile getiren Toğrul, “Maalesef, AKP IŞİD’in yaptığı tüm bu katliamların faillerin ortaya çıkarılması veya katliamın sonuçlarıyla yüzleşilmesi konusunda hiçbir adım atmamıştır. Sadece Beybahçe değil, Suruç’tan başlayan, Ankara’da devam eden katliamların maalesef failleri sağ yakalanamadı, gerçek failler ortaya çıkarılamadı. Özellikle Suruç cumhuriyet tarihinde barış sürecinin bitirilmesi olarak topluma sunuldu, şuanda sanığı yok. Buradan görülen şu; araştırılmak istenilmiyor, ya IŞİD üyeleri ölü ele geçirildi ya da Suriye’de öldü. Ve hiçbir ilerleme sağlanamadı. Bu durumda özellikle önümüzdeki dönemde Hatay-Gaziantep sınır hattında yaşanabilecek katliamların kaygısını ortaya çıkarıyor. Çünkü bu bağlantılar ortaya çıkarılmadığı gibi bu kentlerde IŞİD hücrelerinin ne durumda olduğu yönünde de maalesef bir bilgimiz yok” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler