Geçmeyen kemik ağrılarına dikkat!
Bazı durumlar vardır ki, çoğu zaman yaşla ilgili olduğunu düşünür ve çok üstünde durmayız. Ancak birçok belirti bize hastalıklarla ilgili önemli göstergeler sunar. Bu noktada yapmamız gereken; işaretleri doğru yorumlamak ve uzman bir doktordan yardım almaktır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır, daha çok yaşlılık belirtisi olarak görülen Paget hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Paget hastalığı nedir?
Biçim bozucu kemik hastalığı olarak tanımlanan Paget hastalığı, kemiklerde kaburga, leğen kemiği, kol ve bacak kemiklerinde görülen bölgesel bir kronik rahatsızlıktır. Kemik dokularının parçalanmasıyla ortaya çıkar. Bu noktada vücut yeni kemik için çalışmalara başlar ancak yapım hızını arttırdığı için yeni kemikler diğerlerine nazaran daha kırılgandır. Daha çok küçük kemiklerde etkisini gösteren Paget hastalığında kemikler düzensiz olarak yerleşirler. Bu anlamda osteoporozla benzer bir noktası vardır.
Geçmeyen kemik ağrılarına dikkat
Paget hastalığı en çok ileri yaşla birlikte ortaya çıkar, kadın ve erkeklerde görülme oranı hemen hemen aynıdır. Bu noktada hastalığın tipik bir belirtisi olmamakla birlikte genel olarak kemik ağrılarına ve yanmaya yol açar. 40 yaşından sonra daha sık görülen Paget hastalığı daha çok kişilerin çektirdiği röntgen testlerinde ortaya çıkıyor. Ayrıca kemikte yapısal bir bozukluk oluştuğu için görülen şekil bozuklukları da bir belirti olarak kabul edilebilir. Bunun dışında kemiklerde tutulmaya yol açması sebebiyle özellikle de kafatasında yaşanıyorsa;
• Baş ağrısı,
• Baş dönmesi,
• Kulakta çınlama,
• Duyma kayıpları.
Ayrıca;
• El ve ayaklarda uyuşma,
• Dengede durmada zorlanma,
• Kol ve bacaklara görülen hareket kabiliyeti kaybı,
• Tuvaleti kontrol edememe de diğer belirtileri arasındadır.
Paget hastalığının 3 farklı evresi vardır
Paget hastalığı, osteolitik(sıcak), karışık ve statik olarak 3 farklı evresi vardır. Patolojik ve radyografik olarak üç evrede de gelişim gösterir. Tüm evreler kimi zaman tüm iskelette görülürken kimi zaman tek bir kemikte bile rastlanabilir. İlk evrede kemiklerde düzensizlik ve yamaya benzer yapıda kemik yıkımları ortaya çıkar. İkinci evrede bu yıkım daha da artarak kemik bir mozaik şeklini alır. Son evrede ise gereğinden fazla kemik oluşumu meydana gelir. Kemik sayısı artmasına rağmen dayanıklılığı zayıf olduğundan oldukça kırılgandır.
Nasıl teşhis edilir?
Paget hastalığı genel olarak başka bir hastalığın saptanması için yapılan laboratuvar testleriyle ortaya çıkar.Oldukça yavaş ilerlediği için çoğu zaman yaşlılık belirtisi olarak kabul edilirler. Ancak doktorun kan ve idrar testi yoluyla kemikteki madde yoğunluğunu tespit etmesi ile ortaya çıkar. Buna ek olarak hastalıklı kemiğe yapılan BT ve çekilen röntgen ile kesin bir teşhis yapılabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Daha çok kafa tası, omurga ve uyluk kemiğinde ortaya çıkan Paget hastalığının tedavisi kişinin şikayetlerine göre şekillenir. Bu noktada en sık tercih edilen yöntemler ilaç ve hormon tedavisidir. Ancak ilacın işe yaramadığı daha ileri vakalarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Tüm bunların yanı sıra gıda takviyeleri özellikle de kalsiyum bu hastalığın ortaya çıkardığı şikayetleri azaltma da çok önemlidir. Ayrıca kemik üzerindeki baskıyı azaltacak medikal ürünler ve fizik tedavi yöntemi de tedavi için diğer seçeneklerdir.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!