Geleneksel Türk ve Alman Yargıtayları buluşması

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Almanya ile gerçekleştirilen hukuksal çalışmalarda çok büyük deneyimler kazandıklarını belirterek, ''Almanya'nın deneyiminden yararlanmak bize çok büyük katkı sağlayacaktır'' dedi.

Geleneksel Türk ve Alman Yargıtayları buluşması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.05.2010 - 10:42

''Geleneksel Türk ve Alman Yargıtayları Buluşması'', İstanbul Kültür Üniversitesi'nde başladı. ''Türk ve Alman Ceza Muhakemesi Kanununda İstinaf ile İlgili Hükümler'' konulu toplantının açılışında konuşan Gerçeker, geçen yıl Yargıtay heyeti olarak aynı buluşmayı Almanya'da gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Gerçeker, ''Almanya'ya gittiğimizde orada çok büyük bir dostluk gördük ve hukuksal çalışmalarda çok büyük deneyimler kazandık özellikle de istinaf konusunda. Almanya'nın deneyiminden yararlanmak bize çok büyük katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.

Bu buluşmaların bundan sonra da sürekli olmasını temenni ettiklerini kaydeden Gerçeker, bugünkü ilk oturumun konusunun ''istinaf'' olduğunu belirterek, şöyle devam etti.
''İstinaf mahkemeleriyle ilgili olarak yasa, 'bölge adliye mahkemeleri' adı altında 1 Haziran 2005 tarihinde Türkiye'de yürürlüğe girmesine rağmen bugüne kadar mahkemelerin faaliyete geçmesi henüz sağlanamadı. Bu nedenle de ne gibi yarar sağlayacağı, sakıncaları olup olmadığı, Türk yargı sistemine ne getireceği henüz bilinmiyor. Bu konuda deneyimi olan ülkelerin deneyiminden yararlanmak bize büyük yarar sağlayacaktır. Burada çok değerli hukukçu arkadaşlarımız, Yargıtay'dan gelen arkadaşlarımız var. Türkiye'de 2005 yılında özellikle ceza hukuku alanında büyük reformlar yapıldı. Ceza hukuku sistemimiz tamamen değişti. Bu yapılan reformlarda çok büyük katkıları olan, hatta reformun mimarı olduğunu söyleyebileceğim dostlarımız var. Onların da bu konuda mutlaka çok büyük katkıları olacak.''

Almanya Yargıtayı Başkanı Klaus Tolksdorf da karşılıklı olarak başta ''istinaf'' olmak üzere çeşitli konuları tartışmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Bu buluşmanın çok canlı olması, canlı bir şekilde fikir alışverişinde bulunulması önemli. İlim ve irfandan bahsettiğimizde İstanbul kadar uygun, eşsiz bir yer bulunamaz herhalde. Umarım, bu ilim ve irfan güneşi üzerimizde parlar. Umuyorum ki, birçok konuda, ortak sorunlar konusunda, en azından birçok soruna yönelik benzer ve ortak çözümler bulabileceğimizi göreceğiz. Özellikle bizi birleştiren unsurun bağımsız yargı ve adalet olduğunu unutmamalıyız.''

''Geleneksel Türk ve Alman Yargıtayları Buluşması'', ''Temyiz'' başlıklı oturumla devam edecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler