Göçmenlerin bekleyişi sürüyor

Avrupa ülkelerine gitmek içen Edirne’ye akın eden göçmenler, Yunanistan’a açılan ve bu ülke tarafından kapatılan Pazarkule Sınır Kapısı’nın ardından İpsala Sınır Kapısı’na yöneldi. Yunanistan’ın Kipi Sınır Kapısı’na açılan İpsala Sınır Kapısı önündeki yoğunluk her geçen saat artarken, göçmenler gece soğuk havada ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

Yayınlanma: 02.03.2020 - 10:18
Abone Ol google-news

Edirne’ye akın eden göçmenler, Yunanistan’a açılan ve kapalı bulunan Pazarkule Sınır Kapısı’nın ardından diğer gümrük bölgesi olan İpsala Sınır Kapısı’na yöneldi. Aileleriyle birlikte Yunanistan’ın Kipi Sınır Kapısı’na açılan İpsala Sınır Kapısı önünde toplanan göçmenlerin sayısı her geçen saat artıyor. Yunanistan’a geçme umutlarını sürdüren göçmenler, havanın kararmasıyla birlikte soğuktan korunmak için yoğun çaba sarf ediyor. Aileler bebeklerini ve çocuklarını yorgan ve kıyafetlere sararak soğuktan korumaya çalıştı. Bazı göçmenlerin ise ısınabilmek için geceyi ateş başında geçirdikleri görüldü.

‘BU ŞEKİLDE YAŞAMAK ZOR’

İpsala Sınır Kapısı’ndaki bekleyişinde 4’üncü gününü geride bıraktığını söyleyen Afganistanlı Şerif Rahimi, gece olduğunda daha da zorlandıklarını belirterek, “Karşıya üç kere geçtim. Oradan bizi geri gönderdiler. Burada çocuklar var, hava soğuk. Ekmek yok. Yunanistan’a gittiğimizde bizi dövüyorlar. Burada ailelerimiz ve çocuklarımız var. Hava gerçekten soğuk. Gecelerimiz zor geçiyor. Dört gündür hiçbir şey yemedim. Ben yemesem bir şey olmaz ama çocuklar da var. Küçükler var, aileler var. Tek isteğimiz var, yollar açılsın ve biz geçelim. Çocuklarımız beklerken hasta oldu. On gün olsun, bir ay olsun biz buradan hiçbir yere gitmeyeceğiz. Sonuna kadar biz buradayız. Kapılar açılmadan biz hiçbir yere gidemeyiz” diye konuştu.

‘BEBEĞİM HASTA’

Beş aylık bebeği ile İpsala Sınır Kapısı’nda 3 gündür bekleyen Şükriye Alizade, “Üç gündür buradayız. Bebeğim hasta, ben hastayım. Burada ekmek yok, su yok. Ben az Türkçe biliyorum ve bildiğim kadarıyla buradan sesleniyorum. Lütfen bize yardım edin” diye konuştu.

‘YUNANLILAR PARAMIZI ALDI’

Kapılar açılana kadar sınır kapılarını terk etmeyeceklerini belirten Afgan kökenli Muhammed Rahmanoğlu, “Biz iki gün önce geldik. Burada soğukta kaldık ve kimse bize bakmıyor. Gece çok soğuk. Gündüzden çok daha soğuk, daha zor geçiyor. Karşıya geçtik ama mecbur kaldık ve buraya geri geldik. Yunanlılar telefonumuzu, çantamızı, paramızı aldı. Geri yolladılar. Bekliyoruz burada” ifadelerini kullandı.

YUNAN SAHIL GÜVENLIĞI ATEŞ AÇTI! “HEPİMİZ ÖLECEKTİK”

Muğla’nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışan göçmenlerin içinde bulunduğu 2 lastik bot Yunan sahil güvenlik ekiplerince engellendi. Havaya uyarı ateş açılması nedeniyle, 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın 5 yıl önce cansız bedeninin bulunduğu sahile geri dönen göçmenlerin, yaşadıkları korku yüzlerine yansıdı.

Bodrum'un Akyarlar Mahallesi'ndeki Fener Burnu Sahili'nden, bugün saat 04.00 sıralarında, 2 lastik botla denize açılan Suriye, Afganistan, Somali, Pakistan, Filistin ve Iran uyruklu yaklaşık 14 göçmen, Yunan kara sularına girdiklerinde, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin engellemesiyle karşılaştı. Yunan askerler havaya uyarı ateşi açarak, çocuk ve kadınların da bulunduğu botların Kos Adası'nı geçişini engelledi. Yaklaşık yarım saat süren müdahalenin ardından botun batma ihtimaline karşı göçmenler, 3 yaşındaki Suriyeli Aylan'ın 5 önce yıl cansız bedeninin bulunduğu Fener Burnu Sahili'ne döndü. Korku ve panik haliyle kıyıya çıkan göçmenler, lastik bot, sırt çantası ve ayakkabılarını sahilde bırakmaları dikkat çekti.

“HEPİMİZ SUYA DÜŞÜP ÖLECEKTİK”

Suriye uyruklu Bilal, “Kos'a ulaşmamıza 1 kilometre kalmıştı. Yunan sahil güvenliği botumuzun önüne gelip, 'Geri dönün' diyerek uyardı. Birkaç kez daha uyardıktan sonra havaya ateş açıldı. Arkadaşlarım korkudan elleri havada bekledi. Tekneleri ile denizde dalga oluşturdular. Hepimiz suya düşüp ölecektik” dedi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler