"Gribe karşı önleminizi şimdiden alın"

Uzmanlar, grip mevsimi başlamadan hemen önce grip aşısı olmayı öneriyorlar.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.09.2011 - 08:11

Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten, grip aşısının, grip mevsimi başlamadan hemen önce olmak gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Korten, gerçek grip (influenza) ile soğuk algınlığı/nezle ayırımını iyi anlamak gerektiğini vurgulayarak, gribin genellikle yüksek ateş, kas ağrısı, öksürük, baş ağrısı gibi bulgularla seyreden ve bazı duyarlı gruplarda ölüme yol açabilen daha ciddi bir hastalık olduğunu dile getirdi.

Korten, halk arasında sıklıkla, doktorlar arasında da bazen bu deyimlerin yanlış kullanılabildiğini, gribe benzeyen, ancak grip olmayan hastalıklara da gribal enfeksiyon denilebildiğini vurguladı.
 

"Her an yeni bir salgın olabilir"

Eskiden 2-3 yılda bir daha şiddetli mevsimsel salgınlar yaşandığını, ancak günümüzde araya yeni virüslerin girmesi ile birlikte salgınların tam kestirilemez olduğunu belirten Korten, ''Her an şiddetli bir mevsimsel salgın veya tamamen yeni bir virüs, örneğin kuş gribine yol açanlardan biri gibi yepyeni bir salgın olabilir. Ancak 2011- 2012'nin hafif geçmesi de mümkün'' şeklinde konuştu.

 

"Grip aşısı sadece gerçek grip virüslerini engelliyor"

Prof. Dr. Volkan Korten, o sene kullanılan grip aşısı ile ortada yaygın dolaşan virüsler birbirine benzer ise korunmanın yüksek olduğunu dile getirerek, ancak grip aşısının sadece gerçek grip virüslerini engellediği, yaygın soğuk algınlığı virüslerine karşı bir koruma sağlamadığının unutulmaması gerektiğini anlattı.

"Bu çok sık başımıza geliyor: Grip aşısı oldum, bu sene daha şiddetli hasta oldum gibi yakınmalar duyabiliyoruz'' diyen Prof. Volkan Korten, şöyle devam etti:

''Grip aşısını grip mevsimi başlamadan hemen önce olmak gerekir. Bu eskiden bizim ülkemizde sıklıkla aralık-mart arasında idi. Ama 2009'da domuz gribi virüsü H1N1, çok daha erken başladı. Bu yüzden artık Batı ülkelerinde de aşı piyasaya çıktıktan hemen sonra, olmak öneriliyor. Bu da genelde Eylül ayı. Yaşlı kişilerde salgın çok geç çıkarsa (örneğin mart-nisan aylarında) biraz aşı etkisinde azalma görülse de bu öneri artık bizim ülkemiz için de geçerli. Eskiden ekim-kasım olarak önerirdik.''

 

Kimler grip aşısı olabilir?

Kronik kalp, akciğer hastalığı olanlar, 65 yaş üstü kişilerin mutlaka aşılanması, şeker veya böbrek hastalığı olanlara da önerdiklerini kaydeden Korten, ''Grip mevsiminde hamile olanlar, uzun süreli aspirin tedavisi alan kişiler de özel riskli gruplardan. Ama 2009 yılında etkili olan virüsün yaş ayırımı yapmaması, halen dolaşımda olması ve gençlerde de ölümlere yol açması nedeni ile gelişmiş ülkelerin son önerileri, 6 aydan büyük herkesin grip aşısı olması şeklinde'' diye konuştu.

Volkan Korten, daha önce grip aşısının alerji yaptığı kişiler ve ciddi yumurta alerjisi olanların aşı yaptırmaması konusunda da uyarıda bulundu.

Gribin tehlikelerine işaret eden Korten, çeşitli hastalıklara yol açabilen gribin en sık zatürre, arkasından orta kulak iltihabı, sinüzit ve bronşite neden olabildiğini, nadiren de kalp ve beyinde komplikasyonlara yol açtığını aktardı.

 

Diğer önlemler

Sonbaharda artan ve bu solunum yolu ile bulaşan hastalıkların, elleri sık yıkamak, öpüşmeleri azaltmak, aksıran, öksüren kişilere çok yakın durmamak gibi önlemlere uyarak azaltılabileceğine dikkati çeken Korten, düzenli C vitamini almanın da soğuk algınlığına karşı etkili olabildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Korten, bu sene uygulanan aşıda seçilen virüsler, geçen seneki aşıdakilerle aynı olduğunu ifade ederek, ancak bağışıklık 1 yıl sonra belirgin olarak azaldığından, geçen yıl aşı olanların da yine aşı olmaları gerektiğini bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon