Grip kalbi vurmasın... 5 belirtiye dikkat

Uzun süre geçmeyen grip, kalp kası iltihaplanmasına yol açıyor.

Grip kalbi vurmasın... 5 belirtiye dikkat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.01.2016 - 19:15

Ağır geçen gribal enfeksiyonlar, kalbi vurabilir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Belhhan Akpınar, ateş, sırt ağrısı, nefes darlığı, ritim bozukluğunun olması ve gribin uzun süre devam etmesinin önemli olduğunu belirterek “Bağışıklık sistemi bozulunca grip virüsünün açtığı kapıdan ‘Koksaki B virüsü’ vücuda giriyor. Tedavisi kesin olmayan bu virüs çeşidi ağır geçen grip vakalarında tehlikeye dönüşüyor ve kalp kası iltihabına yani Viral Miyokardit denilen hastalığa sebep oluyor” dedi.

5 BELİRTİYE DİKKAT

* Gribiniz bir türlü geçmiyorsa

* Ateşiniz düşmüş ancak sırt ağrınız devam ediyorsa

* Nefes darlığı çekiyorsanız

* Ritim bozukluğunuz başlamışsa

* Çabuk yoruluyorsanız kalp kasınız iltihaplanmış olabilir.

Kalp nakline bile gidebilir

Normal şartlarda yüzde 1,5- 2 oranında görülen bu rahatsızlığın, kasım-şubat ayları arasında görülme oranının yüzde 7’lere kadar çıktığını anımsatan Prof. Akpınar “Kalp kasında geçici yada kalıcı hasar meydana geliyor. Kalbe yerleşiyor ve kalp kasının hareketini engelliyor. Kalp kasının kasılma gücünü yüzde 60’lardan yüzde 20’lere düşürüyor. Hatta kalp nakline giden hastalar bile var” diye konuştu. Koksaki B virüsünün neden olduğu bu hastalığın kalp ultrasonu ile teşhis edilebildiğini anlatan Akpınar, bu hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladı. Son yıllarda artışın ise en büyük nedeni gereksiz antibiyotik kullanımı olarak değerlendiren Akpınar, şöyle devam etti:

“Grip aşısı da tam bir koruma sağlamıyor. Kış aylarında en çok dikkat edilmesi gereken ağır geçirilen gribal enfeksiyonlardır. Bu çok önemli. Geçenlerde bir hasta geldi. 40 yaşında, sporunu yapıyor, ağır grip geçirmiş ve bir iki ayda düzelememiş. Kalp adelesinin kasılması yüzde elli beşlerden yüzde yirmilere inmiş.. Bu da bir kalp yetmezliği demek. Bu hastaya belki kalp nakli gerekebilir. Ağır geçirilen griplerden sonra mutlaka kalbinizin kontrol edilmesi gerekir. Viral miyokardit yani kalp kası iltihaplanması çok hızlı ilerliyor. 3-5 hafta içinde ortaya çıkıyor. Farkına varılmazsa tedavisi yok.”

Fazla korkmayın ama ciddiye alın

Adana’da iki kişinin domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirmesi paniğe neden olurken, uzmanlar mevsimsel gripler arasında yer alan “Influenza A H1N1” yani domuz gribinden fazla korkulmaması gerektiği görüşünde. Bu virüsün, diğer grip virüslerinden daha kötü veya öldürücü olmadığını vurgulayan hekimler “Yalnızca H1N1 değil, diğer tüm grip virüsleri ciddiye alınmalı. Hamileler, yaşlılar, çocuklar, astım, diyabet, kalp, böbrek, karaciğer, akciğer gibi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, çocuklar ve aşırı obezlerde hastalık ağır seyredebilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır” dediler.

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Enfeksiyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Gökçe İnan, riskli hasta gruplarında gribin ağır geçtiğini, H1N1’in de ağır seyredebildiğini, ölümlere neden olabileceğini böyle bir durumda doktora başvurulması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler