Grip kapınızı çalmadan önleminizi alın

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte hastalıklara yakalanma riski artıyor. Vücut direncini yükseltmek için vitamin-mineral ve antioksidandan zengin beslenmek bu dönemde daha fazla önem kazanıyor.

Grip kapınızı çalmadan önleminizi alın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.09.2015 - 14:33


Sonbaharda vücut direncini arttırmak için en güçlü ve en doğal antioksidan, vitamin ve mineral kaynakları olan yeşil yapraklı sebze ve meyvelere günlük beslenme düzeninde mutlaka yer vermek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysu Bekci, günde 4-5 porsiyon meyve-sebze tüketmenin vitamin dengesini sağlamaya yardımcı olacağını söylüyor. Diyetisyen Bekci’nin sonbahar aylarında güçlü bağışıklık için yapılması gerekenlere yönelik önerileri şöyle:

SOĞUK ALGINLIĞINA C VİTAMİNİ

Antioksidan olarak da görev yapan ve bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, soğuk algınlığında etki göstererek belirtileri hafifletiyor. Vücutta depo edilmediği için günlük olarak tüketilmesi gerekiyor. C vitamini sadece limon, portakal gibi turunçgillerde değil, kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, maydanoz, domates ve rokada da bulunuyor.

SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR VE GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Bağışıklık sisteminin güç kaynağı sağlıklı bağırsaklardır. Son dönemde yapılan araştırmalarda probiyotik ve bağışıklık sistemi arasında güçlü ilişki olduğu ortaya konmuştur. Bu nedenle düzenli olarak ayran, yoğurt veya kefire günlük beslenmenizde yer vermeniz, bağışıklığınızın desteklenmesinde olumlu sonuçlar doğurur. Evde yaptığınız yoğurtlara probiyotik maya kullanabilirsiniz. Bağırsak fonksiyonları düzenli çalışmayan kişiler günlük probiyotik tabletlerden destek alabilir.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT

Azalan hava sıcaklığı ile birlikte su tüketimini azaltmak hem vücutta atık maddelerin birikmesine hem de cilt kuruluğu gibi problemlere yol açacağından günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Ayrıca vücut ısınızın ayarlanması ve sağlıklı böbrek fonksiyonları için de düzenli su tüketimi önemlidir.

SONBAHAR DEPRESYONUNDAN BESİNLERLE KORUNUN

Bu mevsimde artan depresyon eğilimi ve stresi kontrol altına almada B vitaminlerinden zengin beslenmenin hayli faydasını göreceksiniz. B grubu vitaminler et, deniz ürünleri, yumurta ve peynirde bulunur. Açılan balık sezonuyla beraber haftada 2 kere balık tüketimi, içerdiği omega-3 sayesinde hem bağışıklığı güçlendirecek hem de sinir sisteminizi olumlu etkileyecektir.

HER BESİNİ MEVSİMİNDE TÜKETİN

Doğa, her mevsim vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögesi bileşimine sahip yiyecekleri bizlere sunar. Besinleri vücudunuz için mucizeye dönüştürmek sizin elinizde. Her zaman mevsimine uygun beslenilmelidir. Böylece hem en doğal besinler tüketilir hem de vücudun o mevsim ihtiyaç duyduğu besin öğeleri karşılanmış olur.

HANGİ AY HANGİ MEYVE HANGİ SEBZE …

• Sonbaharda özellikle tüketilmesi gereken sebzeler: Havuç, salatalık, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, börülce, bamya, kırmızı biber, mantar, mısır, barbunya, kabak, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere, domates, dereotu, soğan.

• Meyveler: Şeftali, karpuz, üzüm, mürdüm eriği, incir, kızılcık, taze ceviz, fındık.

Ekim ayında;
• Sebzeler: Havuç, salatalık, yeşil biber, patlıcan, domates, kırmızı biber, mantar, yer elması, lahana, pırasa, karnabahar.

• Meyveler: Nar, üzüm, incir, kızılcık, armut, kestane, fındık, ceviz.

Kasım ayında;
• Sebzeler: Lahana, kereviz, havuç, karnabahar, pırasa, ıspanak, balkabağı, yer elması, pazı, marul, roka, soğan, biberiye, nane, maydanoz, tere.

• Meyveler: Portakal, ayva, nar, greyfurt, artmut, Trabzon hurması, kivi, muz, mandalina.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler