Gürcistan'a yeni parti

"Demokratik Hareket-Bir Gürcistan" adlı partiyi kuran Gürcistan eski Parlamento Başkanı Nino Burcanadze ''Gürcistan'ın en büyük hedefi NATO'ya tam üyeliktir'' dedi. Burcanadze, Güney Osetya ve Abhazya ile yaşadıkları sorunları şiddet kullanarak değil, diyalog yöntemiyle çözebileceklerini söyledi.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 11:14
Abone Ol google-news

Gürcistan'da eski Parlamento Başkanı Nino Burcanadze, yeni parti kurdu. Burcanadze, "Demokratik Hareket-Bir Gürcistan" adlı partinin dün düzenlenen ilk kurultayındaki açıklamasında, 5 yıl önce halkın sokaklara dökülüp ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanması ve daha fazla demokrasi vaadinde bulunan bir hükümetin kurulması için "Gül Devrimi"ni yaptığını hatırlattı.Burcanadze, ancak bugün gelinen noktada topraklarının parçalandığını, binlerce şehit verdiklerini ve kimsenin hükümete karşı güveni kalmadığını söyledi.

Gürcistan'ın en büyük hedefinin NATO'ya tam üyelik olduğunu ifade eden Burcanadze, "Bu hedefimize ulaştığımız takdirde tüm tehlikelerden korunabilir ve demokrasimizi daha fazla geliştirebiliriz" dedi. Güney Osetya sorunu yüzünden ağustosta çıkan olaylara değinen Burcanadze, hükümetin aslında ağır kayıplar vererek kaybettiği bir savaşı kazanmış gibi gösterme çabasında olduğunu, gerçeği itiraf etme cesaretini gösteremediğini kaydetti.

 

Erken seçime gitmeliyiz

Burcanadze, ülkenin derin bir kriz içinde olduğunu ve bu krizden kurtulmak için erken seçime gitmeleri gerektiğini söyledi. Hükümetin, halkın güvenini kaybettiğini ve uluslararası toplumda hiçbir saygınlığı kalmadığını öne süren Burcanadze, "Bu hükümeti seçim yoluyla değiştirmeliyiz. Bunların artık bizleri yönetmeye hakkı yok. Hayatımızın en önemli kararlarının sadece dört kişi tarafından verilmesi kabul edilemez" dedi. Burcanadze, Güney Osetya ve Abhazya ile yaşadıkları sorunları şiddet kullanarak değil, diyalog yöntemiyle çözebileceklerine inandığını ifade etti.

Gürcistan'ın devrik lideri Eduard Şevardnadze döneminde parlamento başkanlığı yapan Burcanadze, dönemin Milliyetçi Hareket Partisi lideri Mihail Saakaşvili ile birlikte hareket ederek  23 Kasım 2003'de yapılan "Gül Devrimi"ne öncülük etti. Şevardnadze'nin iktidardan uzaklaştırılmasından sonra yeni hükümet kuruluncaya kadar cumhurbaşkanı vekili olan Burcanadze, yapılan erken seçimde Saakaşvili'nin cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yeniden parlamento başkanlığı görevini üstlendi.

Burcanadze, mayısta yapılan parlamento seçimlerinde Saakaşvili ile milletvekili aday listesi üzerinde yaşadığı anlaşmazlık yüzünden seçimlerden çekildiğini ve aktif siyasi hayatına bir süre ara verdiğini açıklamıştı. Siyasetten koptuğu dönemde, demokrasi gelişim fonu bünyesinde çalışmalarını sürdüren Burcanadze, yaklaşık bir yıl aradan sonra kurduğu yeni partiyle aktif siyasi hayata geri döndü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler