Gurur verdiği kadar can yakan bir ödül

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ahmet Şık’ın katılamadığı törende, 10 yıl hapse mahkûm olan Suudi Blogger Raif Badawi’nin eşi Ensaf Haidar, ödülü Şık’ın avukatı Can Atalay’a takdim etti.

Yayınlanma: 11.10.2017 - 19:41
Abone Ol google-news

Özgürlük için Friedrich Naumann Vakfı’nın verdiği Raif Badawi Gazetecilik Ödülü bu yıl muhabirimiz Ahmet şık’a verildi. Ödül, Frankfurt Kitap Fuarı’nda düzenlenen törenle sunuldu. Bağımsız jüri komitesi, Türkiye’de tutuklu bulunan tüm gazetecileri temsilen, medya özgürlüğü alanındaki önemi sebebiyle Ahmet Şık’ı seçtiğini açıkladı. Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ahmet Şık’ın katılamadığı törende, 10 yıl hapse mahkûm olan Suudi Blogger Raif Badawi’nin eşi Ensaf Haidar, ödülü Şık’ın avukatı Can Atalay’a takdim etti. Haydar ödülü verirken, “Ahmet Şık’ın cesareti beni çok duygulandırıyor. O ve Raif aynı kaderi paylaşıyorlar. İkisi de düşüncelerini ifade ettikleri için hapisteler” dedi. Can Atalay ise ödülü alırken Ahmet Şık’ın teşekkür mesajını okudu. Şık mesajında, “Gazetecilik yapmak/ hakikati dile getirmek ve düşüncelerini ifade etmekten dolayı tutsak edilmiş biri olarak; başka bir ülkede yine düşüncelerini ifade ettiği için tutsak ve işkence edilmiş Raif Badawi adına verilen bu ödüle layık görülmek benim için gurur verici olmasının yanı sıra aynı zamanda can yakıcı. Raif Badawi’nin özgürce blogunda düşüncelerini ifade ettiği, özgür bir insan olmasını dilerdim elbette. Ancak Raif Badawi’nin verdiği ve sevgili eşi Esnaf Haidar’ın gururla görünür kıldığı mücadelesinin hepimize güç verdiğini ifade etmeliyim” dedi.

Sistematik kısıtlama

Törene katılan Almanya eski içişleri bakanı Gerhart R. Baum, Şık’ın davasının Türkiye’deki güncel siyasi durumu yansıttığını söyledi. Baum, Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından aralarında 170 muhalif gazeteci ve yazarın da bulunduğu binlerce kişiye uyguladığı orantısız baskı yüzünden Türkiye hükümetini eleştirdi. Baum, ödülün bu yılki sahibi Ahmet Şık’ın yargı sürecinin doğru işleyeceğine dair hiçbir garanti olmadan yargılanan pek çok insandan biri olduğunu da sözlerine ekledi. Baum “İnsan haklarını ve özgürlüklerini sistematik bir biçimde kısıtlamaya devam ettiği müddetçe, Türkiye’nin Avrupa değerlerine uyum sağlama sürecine devam etmesi beklenemez” dedi.

Korkutamayacaksınız

Almanya’daki Müslüman Forumu’nun sözcüsü Ahmad Mansour da konuşmasında ödül sahibi Ahmet Şık’ı, gerçekler rahatsız edici olsa dahi onların peşini bırakmayan cesur bir adam olarak tanımladı. Mansour konuşmasında “bütün radikallere güçlü bir mesaj gönderilmesi” gerektiğini belirterek Gözümüzü korkutamayacaksınız ve şiddet kullanarak ifade özgürlüğümüzü kısıtlamanıza izin vermeyeceğiz


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler