Haiti'de son durum: 75 bin ölü 250 bin yaralı

Haiti'de 12 Ocak'ta meydana gelen depremde 75 bin kişinin öldüğü, 250 bin kişinin yaralandığı açıklandı.

Yayınlanma: 19.01.2010 - 07:42
Abone Ol google-news

Sivil Savunma Dairesi, 7 büyüklüğündeki depremde 1 milyon kişinin de evsiz kaldığını bildirdi. Sivil Savunma Dairesi tarafından bu akşam yapılan yazılı açıklamada, felaketzedeler için barınak, gıda, su ve ilaç bulunamadığı belirtildi. Açıklamada, depremde başkentteki binaların yarısının yıkıldığı kaydedildi.

 

Şiddet olayları artıyor

Haiti'de ülkeyi harabeye döndüren depremin ardından yardım dağıtımlarında çeşitli aksaklıklar yaşanırken, başkent Port Au Prince'de şiddet olayları artıyor.

Port Au Prince'de elektrik sisteminin çökmesi sonucu güneşin batmasıyla birlikte kent karanlığa gömülüyor. Bu nedenle akşamları daha tehlikeli olurken, bazı mahallelerden silah sesleri duyulmaya başlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan bir Türk polisi, akşamları üst üste silah sesleri işittiğini söyledi. BM yetkilileri ve yerel güvenlik güçleri de, Port Au Prince'de akşam sokağa çıkılmaması yönünde uyarılar yapıyorlar.

Şiddet olaylarının arttığı Haiti'de görev yapan Brezilyalı bir fotomuhabirin, çekim yaptığı sırada saldırıya uğradığı ve fotoğraf makineleri ile üzerindeki bazı malzemeye el konulduğu öğrenildi.

Sadece yardım malzemeleri için kullanılan uluslararası havaalanına da gün içinde çok sayıda uçak iniş kalkış yapıyor. Havaalanının hemen her noktası yardım malzemeleri ile dolup taşarken, dağıtımın henüz hedeflenen noktanın çok gerisinde olduğu öğrenildi.
BM'nin giriş ve çıkış yaptığı kapılar önünde toplanan ve gün boyu bekleyen Haitililer ise, buradaki BM çalışanlarından, yardım ekiplerinden ve gazetecilerden iş ya da gıda yardımı taleplerinde bulunuyorlar.

Enkazlarda görev yapacak arama ve kurtarma ekiplerinden bazıları, güvenliğin yeterli olmadığı gerekçesiyle bulundukları enkazları terk ediyorlar. Arama Kurtarma ekiplerinin çalışma yaptığı enkazlarda güvenliği BM polisi sağlıyor.


90'dan fazla kişi sağ çıkarıldı

Haiti'de 12 Ocak'ta meydana gelen depremin ardından şu ana kadar 90'dan fazla insanın enkazdan sağ çıkarıldığı bildirildi.  BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) sözcüsü Elisabeth Byrs, bunların iyi haberler olduğunu, kurtarma çalışmaları ve insani yardım çabalarının şu anda Port-au-Prince dışında bulunan ve kurtarma ekiplerinin giremediği bölgelere yoğunlaştığını belirtti.

OCHA, tıbbi yardım, cesetlerin toplanması, barınak ve içme suyu sağlama ve sağlık personelinin iş görebilmesinin öncelikli olarak önem verdikleri faaliyetler olmaya devam ettiğini kaydetti.

Byrs, Port-au-Prince ve civarında enkazdan hâlâ canlı çıkarma umudunu taşıdıklarını belirtti.


Evlat edinme kolaylaşacak


ABD, Haiti'yi yerle bir eden depremde öksüz kalan çocukları evlat edinmeye yönelik işlemleri kolaylaştırdığını açıkladı.

Fransa da benzer bir açıklamada bulunmuştu. BM Çocuk Fonu Unicef, 2 milyon kadar çocuğun Haiti'yi vuran depremden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiğini duyurmuştu.

 

Çin iddiaları yalanladı

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü, Çin uluslararası arama-kurtarma ekibinin Haiti'de yalnızca Çinlileri kurtardığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, bu iddiaların "tamamen asılsız" ve "kötü niyetli" olduğunu söyledi.

Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, sözcü Ma, Haiti'de meydana gelen depremin ardından Çin uluslararası arama-kurtarma ekibinin Haiti'ye en kısa sürede ulaşan ekip olduğuna dikkati çekti ve ekibin, sekizi Çinli, diğerleri Birleşmiş Milletler'in Haiti'deki görevlileri olmak üzere, enkaz altından çok sayıda kişinin cesedini çıkardığını hatırlattı.

Ma, "Ekibimizdeki doktorlar, Haiti Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında sağlık noktası kurarak, 200'e yakın Haitiliyi tedavi etmiş ve yerel halk tarafından takdirle karşılanmıştır. Onların özverili çabalarıyla ilgili suçlamalar gerçek değildir" dedi.

 

Türk yardım kuruluşu dörde ulaştı

Deprem sonrası yerle bir olan Haiti'de arama, kurtarma ve yardım çalışmalarına başlayan Türk yardım kuruluşlarının sayısı dörde ulaştı.

Depremin ikinci günü Haiti'nin başkenti Port Au Prince'e ulaşmayı başaran ve alışveriş merkezi enkazından 5 kişiyi sağ olarak çıkaran Yeni Yüksektepe GEA arama kurtarma ekibine, bugün başkente gelen 6 kişilik AKUT ile 5 kişilik Kimse Yok Mu Yardım Derneği ekipleri eklendi.

 

ABD havadan yardıma başladı

Amerikan askerleri, 12 Ocakta depremin yerle bir ettiği Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'te harabe halindeki Başkanlık Sarayının yanına helikopterle indi.

Gazeteciler, Amerikan ordusunun 82. hava indirme tümenine bağlı 50 kadar paraşütçünün dört helikopterle, kentin merkezinde bulunan, dev bir mülteci kampıyla çevrili Başkanlık Sarayını güvenlik altına almak için geldiklerini belirttiler.

Bazı Haitililer, Amerikan askerlerinin yardım operasyonlarının başlamasından bu yana giriştikleri bu en gösterişli inişi, ülkelerinin egemenliğine karşı bir hareket ve bir işgal olarak gördüklerini söylediler.

Öte yandan, Amerikalı askeri yetkililer, ilk parti Amerikan deniz piyadelerinin Port-au-Prince'in güneybatısına helikopterle indiklerini bildirdi.

Amerikan deniz piyadelerinin yardımların ulaştırılması için koşulları yerinde değerlendirmek amacıyla bölgeye geldikleri ve BM barış gücüyle irtibat kuracakları belirtildi.

Sarkozy'den eşgüdüm isteği

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Haiti'deki depremzedelerin yardımına koşmak için Fransa ve ABD'nin çabalarının "yakın bir eşgüdüm" içinde yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Sarkozy, "Amerikalı dostlarımızla yakın işbirliği içindeyiz. Ayrıca Başkan Obama'nın ve Amerikan yönetiminin (Haiti depreminde) sıradışı seferberliklerini selamlıyorum" dedi.

Kanada'dan yardıma artış

Kanada hükümeti de Haiti'deki depremzedeler için BM kanalıyla 58 milyon dolar tutarında yardım yapacağını açıkladı.

Uluslararası İşbirliği Bakanı Beverley Oda, bu miktarın 39 milyon dolarının Dünya Gıda Programı, 15 milyon dolarının BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) kanalıyla yapılacağını belirterek, bunun dışında 6 Kanada sivil toplum kuruluşu aracılığıyla 11,5 milyon dolar ve Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç teşkilatı aracılığıyla da 8,5 milyon dolar yardım yapacaklarını bildirdi.

Kanadalı Bakan, ülkesinin toplam yardım miktarının 131,5 milyon doları bulacağını belirtti.

 

Merkel'den yardım çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, deprem felaketiyle yerle bir olan Haiti için yardım çağrısında bulundu. Merkel, Bild gazetesi için yazdığı bir köşe yazısında, Haiti'deki depremin büyük acı ve yıkım getirdiğini, çok sayıda insanın yakınlarını kaybettiğini, binlerce çocuğun bir gecede yetim kaldığını belirtti.

Depremin, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Haiti'nin alt yapısının büyük bir bölümünü yıktığını ve ülkenin gelişimini yıllarca geriye attığını ifade eden Merkel, uluslararası yardımların tüm zorluklara rağmen insanlara ulaşmaya başladığını kaydetti.
 


BM takviye barış gücü gönderecek

BM Güvenlik Konseyinin, deprem felaketinin yaşandığı Haiti'ye takviye barış gücü gönderme kararı alması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Konseye Haiti'deki BM Barışı Koruma Gücü'ne (MINUSTAH) 2 bini asker, bin 500'ü polis olmak üzere toplam 3 bin 500 takviye personel gönderilmesini önermesinin ardından Konsey üyeleri bu yönde bir karar tasarısı metni hazırlandı. Tasarının bugün son şeklini alarak Konsey'de ele alınıp oylanması bekleniyor.



CNN muhabiri depremzede çocuğun yardımına koştu

Amerikan CNN televizyonunun ünlü sağlık muhabiri Sanjay Gupta depremin yerle bir ettiği Haiti'de enkazdan çıkarılan başından ağır yaralı bir kız çocuğunu ameliyat etti.


ABD 22 milyon dolardan fazla yardım topladı


ABD'de, depremle yerle bir olan Haiti için kısa mesaj yoluyla 22 milyon dolardan fazla yardım toplandı.


Lübnan'dan 39 ton yardım malzemesi

Lübnan, yaklaşık bir hafta önce 7 büyüklüğündeki depremin vurduğu Haiti'ye 39 ton yardım malzemesi gönderdi. Özel uçakla bu sabah gönderilen yardımın içinde tıbbi malzemelerin yanı sıra kıyafet, çadır, battaniye ve süt de bulunuyor.

Bu arada Haiti'de bulunan ve bazıları yaralı olan Lübnanlıların yardımları götüren uçakla ülkeye döneceği belirtildi.

Pakistan da Haiti'ye yardım edeceğini açıkladı. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, 3 bin çadır ve 8 ton ilaç yardımında bulunacaklarını söyledi.

Haitili depremzedelere ulaştırılmak üzere hazırlanan yardım malzemeleri bugün BM'nin İslamabad ofisine teslim edilecek.

 

ABD ASKERLERİ HAİTİ'YE GÖNDERİLDİ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler