Hamburg'da Fazıl Say ve Arif Sağ'dan ortak konser

Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen "Fazıl Say-Türk Geceleri" adlı konserler dizisi çerçevesinde Türk halk müziği sanatçısı ve tanınmış bağlama ustası Arif Sağ ile besteci ve piyanist Fazıl Say birlikte sahneye çıktı.

Yayınlanma: 29.05.2010 - 09:41
Abone Ol google-news

Altona ilçesindeki Fabrik gösteri salonunda dün gece düzenlenen konseri, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda Türk ve Alman sanatsever izledi. Konserde, Fazıl Say ve Arif Sağ'ın, bağlama ve piyano eşliğindeki "Uzun ince bir yoldayım" ve "Odam kireç tutmuyor" adlı türküleri yorumlamaları büyük alkış aldı.

Say, konserden sonra yaptığı açıklamada, Arif Sağ'ın, dünyanın en önemli sanatçılarından biri olduğunu, böyle büyük bir usta ile aynı sahnede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Sağ'ın çaldığı bağlamanın ve tekniğinin gelecek kuşaklar için de büyük örnek teşkil edeceğini ifade eden Say, "Ben halk müziği ya da elit müziği gibi kavramlar içerisine girmek istemiyorum. Sanatı karşılaştırmamak ve kategorize etmemek gerekir. Bunu yenmek gerekir. Arif Sağ'ın bağlamasının gelecek kuşaklara taşınacağına ve başka bir boyut kazanacağına inanıyorum" dedi.

"Fazıl Say-Türk Geceleri" konserler dizisi çerçevesinde Almanların Türkleri sadece döner ve kebap satan bir kesim olarak değerlendiren bakış açısının bir ölçüde değiştiğine inandığını kaydeden Say, "Arif Sağ, Kudsi Ergüner gibi sanatçıların dinlenmesi ayrı bir dünya kazandırdı Alman dinleyicilerine. Kudsi Ergüner'in Goethe'nin 'Divanı'nı yorumlaması sanata evrensellik boyutu kattı. Kafalar değişti biraz. Türk sanatseverlere kendi kültür bilincini hatırlattık, Almanlara da yeni bir kültürü tanıttık" diye konuştu. Sağ da çok sayıda konser verdiğini, ancak Fazıl Say ile aynı sahnede yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Arif Sağ şöyle konuştu: "Bugüne kadar birçok yerde sahne aldım, ancak bu kez benim için farklı. Onunla birlikte olabilmek geç kalınmış bir şeydi. Ama bir şey de kaçırmadık. Fazıl, faziletli demek. Biz, insan-ı kamil felsefesinin bir çocuğuyuz. Sadece bağlama çalmak yetmiyor, aynı zamanda birlikte düşünmek de gerekiyor. Güzel çalmak yetmiyor hayatta. Asıl önemli olan insanların birbirini anlayabilmesi. Karanlık bir dünyaya çocuklarımızı emanet etmek istemiyorsak, bu, ancak sanatın evrensel diliyle mümkün olabilir."

Sağ ayrıca, bağlamanın sadece piyano gibi bir enstrümanla bütünlük kazandığını ifade ederek, gelecekte de Say ile birlikte çalmak istediğini söyledi. Gecenin finalinde ise Baba Zula sahneye çıktı. Baba Zula, şarkıları ve danslarıyla geceye katılanlara unutulmaz anlar yaşattı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler