Hasta can devlet kanıt derdinde

Sağlıktaki kriz derinleşiyor. Kamuyu zarara uğraymakla suçlanmamak için ameliyatlara 'hayati önem' notu isteniyor.

Yayınlanma: 09.10.2018 - 21:21
Abone Ol google-news

<video:1106641>

Ekonomik krizin üniversite ve tıp fakültesi hastanelerine yansımalarına ilişkin örneklere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Ordu Devlet Hastanesi’nde döviz kurundaki artış nedeniyle doktorlara acil durumlar dışında ameliyat yapılmaması talimatı verilmesinin ardından Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi hastanesi yönetiminin de benzer bir uyarısı ortaya çıktı.

Aferez (kan bileşenlerinin ayrıştırılması) seti bulunmadığından, bölgedeki il sağlık müdürlüklerinin yazı ile uyarıldığı ve plazmaferez (kan sıvısı değişimi) için hasta gönderilmemesi çağrısı yapıldığı belirtildi. Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, bölgenin tek aferez m erkezi olan hastanenin, bazı hastalarda hayat kurtarıcı olarak uygulanan plazmaferez tedavisi için gerekli olan “terapötik aferez seti”nin stoklarında tükendiği, çıkılan tüm satın alımlara hiçbir firma teklif vermemesi nedeniyle alımın gerçekleştirilmediği belirtildi.

<haber-dikey:1106616>

Yaşamsal önem

Ankara’daki Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi’nde ise başhekim imzasıyla, Genel Cerrahi Anabilim Dalı’na gönderilen yazıda, ihtiyaç duyulan ilaç ve tıbbi sarf malzemelerin tedarikçisi olan firmaların, son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen değişiklikler sebebiyle Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) üzerinde fiyat verdiği anımsatılarak, “Bu süreçte hayati önemi haiz malzemeler alınacak olup diğer elektif (zorunlu olmayan) ameliyat, işlem vb. için kullanılacak olan malzemelerin alımı bir süreliğine ertelenecektir. Bölümünüz tarafından düzenlenecek ‘Hayati Önemi Haiz’ belgesi sayesinde hem bölüm, hem hastane, hem de üniversite yönetimi Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı gibi denetleyici kurumlar karşısında hesap verebilir olacak, bunun yanı sıra devleti zarara uğratmak ve kamu zararına sebebiyet vermek tarzı suçlamalar karşısında kanıt olarak sunulabileceklerdir” denildi.

Plazmaferez hayat kurtarıcıdır

İddiaları gündeme getiren CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, AKP’nin sağlık politikasının insan odaklı değil, finans odaklı olması nedeniyle bu sorunların yaşandığını belirtti. CHP’li Adıgüzel, özetle şunları kaydetti: “Plazmaferez, ilaç, mantar, yılan zehirlenmeleri başta olmak üzere birçok zehirlenmelerde hayat kurtarıcıdır. Ayrıca multipl skleroz (MS) gibi bazı bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklarda ve bazı romatizmal hastalıklarda tedavi edici olarak kullanılıyor. AKP hükümeti ülkemizde üretilebilecek çok basit tıbbi araç ve gereçleri de dışa bağımlı kılarak iğneden ipliğe dışarıdan tedarik etmektedir. Meslektaşlarımızın bu yazıyı yazması sistemin günahı. Oradaki arkadaşların endişesine bakın ‘kamu zararından suçlanabiliyorsunuz’ deniyor. Birçok hekim bazı hastalıklarda yargılanma riski almamak için bazı sıkıntılı vakalara el atmayıp sevk yoluna gidiyorlar.”

‘O safrakesesi ya bir gün patlarsa’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman şöyle konuştu: “2010 yılından bu yana SUT fiyatlarında yenilenme olmadı. Firmalar zarar edecekleri gerekçesiyle ya malzeme vermiyorlar ya da Çin, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerden biyolojik çalışmaları iyi yapılmamış, kalitesiz malzemeleri ihtal edip onu satıyorlar. Ayrıca Sayıştay raporunda üniversite hastanelerinin zarara uğratıldığı belirtildi. Başhekimler kendilerini korumak için maalesef birçok hastanede bu yazıyı yazmak durumunda kalacak. Bir süre sonra acil olan vakalar bile alınamayacak. Bakanlık bir an önce tedbir alınmalı.”

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tunç Çelebi de 38 yıllık hekim olduğunu belirterek “Her hasta hayati önem taşır. Bir safrakesesi taşı ile 40 yıl yaşayabilirsiniz ama bir gün patlarsa hayati önem taşır. Ya da grip diye düşündüğünüz bir vakanın altından menenjit çıkabilir. Hangi hastalığın bir gün sonra neye yol açacağını bilemezsiniz” dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler