Haydi! kent bahçecileri iş başına...
Bu yaz bahçelerinde yazlık sebzelerini yetiştirmek isteyen İstanbullular için Yeryüzü Derneği Kent Bahçeleri Projesi’ne kayıtlar başladı. Bu yıl, ayrıca bahçelerinde arıcılık yapmak isteyen örnek bahçelerde arıcılık faaliyetine de başlanacak.
Doğanın kıpırtıları ile birlikte kent bahçecileri de hareketlenmeye başladı. Kimi balkonunda, kimi oturduğu apartmanın kimsenin ilgilenmediği bahçesinin bir köşesinde, kimi teras katında... Dev metropol İstanbul'un beton yığınları arasında yeşeren yeni yaşamlar bunlar. Giderek sayıları artıyor. Bilenler Yeryüzü Derneği çatısı altında biraraya geliyor, deneyimlerini paylaşıyor, tohum fide alışverişi yapıyorlar. “Yeryüzü Derneği ne?” diye soracak olanları aydınlatalım: Yeryüzü Derneği temel düşünceleri ekolojik yaşamı desteklemek olan aralarında akademisyen, eczacı, doktor, sivil toplum uzmanlarının da bulunduğu bir grup insanın 2009 yılında bir araya gelmesiyle kurulan bir sivil toplum kuruluşu. İsmini kent bahçeleri projesi ile birlikte sıklıkla duymaya başladığımız derneğin kuruluş amacı ” Sürdürülebilir yaşam prensiplerinin hayata geçirilmesini sağlamak, ekolojik, paylaşımcı ve doğayı koruyan toplumun gerçekleşmesi için faaliyetler düzenlemek, eğitim faaliyetleri düzenleyerek toplumun konu ile ilgili bilgi ve birikimini arttırmak”.
Derneği izleyenlerin biberlere musallat olan siyah böceklerden tutun, gübrenin nasıl ve ne miktarda verileceğine kadar akıllarına gelen her şeyi paylaştıkları bir ortam var. Yeryüzü Derneği İstanbul’da ihtiyacı olan yazlık sebzeleri kendi bahçesinde ve terasında yetiştirmek isteyen hemşehrilerine yardımcı olmak için şubat 2011 tarihindenden beri Kent Bahçecileri Projesini başarıyla yürütüyor.
Kent Bahçeleri Projesinin iletişim sorumlusu Ceyda Falay , dünyanın pek çok kentinde benzeri projelerinin başarıyla uygulandığını belirterek
“Kanada'nın Montreal kentinde 11 bin kişi geçen yıl onlarca ton meyve-sebze üretti. Küba'nın başkenti 2,2 milyonluk Havana'da, şehirlilerin tükettiği besin maddelerinin % 80 i kent bahçelerinde üretilmiş. Çin'in en büyük şehri Şanghay'da 2500 kilometrekarelik alan yine kent bahçesi. Moskova'da yaşayanların üçte ikisinin kent bahçesi var.” diye anlatıyor.
Proje doğrultusunda bu yaz bahçelerinde yazlık sebzelerini yetiştirmek isteyenler kayıtlar başladı. Bu yıl, bahçelerinde arıcılık yapmak isteyen örnek bahçelerde arıcılık faaliyetine de başlanıyor. Falay şu bilgileri verdi: “Aynı semtte oturan bahçecilerle önce tanışma toplantıları düzenleniyor. (İstanbul genelinde altı toplantı) Bu toplantılarda kimlerin ekip-biçmeyi bildiği, kimlerin yardıma ihtiyaç duyduğunu öğreniyoruz. Ayrıca bahçecilerin toprak büyüklüğünü not alıp, ihtiyaç duydukları fide sayısını hesaplıyoruz. Mayıs ayının ortasından başlayarak, temin ettiğimiz ve ücretsiz dağıttığımız fidelerin ekimine başlıyoruz. Ekim sonrası yapacağımız toplantılarda, deneyimlerimizi paylaşıyoruz ve ortaya çıkabilecek sorunları çözüyoruz.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi