Hedefi 12'den vuruyor
Antalya'da buluşan kanser uzmanları yeni gelişmeleri paylaştı.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İmmüno-Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik, kanser tedavisinde yeni immüno-onkolojik yani bağışıklık sistemi üzerinde tedavilerin hız kazandığını belirterek “Her geçen gün yeni bilimsel gelişmelere ışık tutan tıbbi çalışmalar sonucunda, değişik tümörlerle 33 farklı ajanla (hedefe yönelik ilaç) savaşılacak” dedi. Küba Havana Moleküler İmmünoloji Merkezi (CIM) Moleküler İmmünoloji Enstitüsü İnovasyon Direktörü Luis Enrique Fernandez Molina ise kanser alanında devam eden 10 farklı kanser aşısı çalışmasının da devam ettiğini kaydetti.
İmmuno-Onkoloji Derneği’nce Antalya Belek’te gerçekleştirilen “1. İmmüno-Onkoloji ve Hedefe Yönelik Kanser Tedavileri Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Çelik, immüno-onkoloji alanında özellikle son 30 yılda yapılan çalışmalar ile immün sisteminin (bağışıklık sistemi) tümör hücrelerini tanıyabildiğini ve yok edebildiğini ya da uzun süreli kontrol altında tutabildiğini ortaya koyduğunu söyledi.
Çelik, şu ana kadar gerçekleştirilen çalışmaların, özellikle tedavisi mümkün olmayan ilerlemiş kanserlerde, hem yaşam kalitesini artırmaya hem de ömrü uzatmaya yönelik çok önemli başarılar sağladığını anımsatarak “Hastalığın erken dönemlerinde geliştirilecek bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yöntemler ile birçok hastada kanserin tedavisini kökten değiştirecek gelişmelere yol açacağının öngörülüyor” dedi.
Her geçen gün yeni bilimsel gelişmelere ışık tutan tıbbi çalışmalar sonucunda, değişik tümörlerle 33 farklı ajanla savaşılacağını kaydeden Çelik, şöyle devam etti: “Bunlardan biri melanom (cilt kanseri), 2’si akciğer, üçü meme, dördü hematolojik, 4’ü gastrointestinal ve 5’i böbrek kanseri olmak üzere toplam 19 yeni ajanın Türkiye’de ruhsatlanmış durumda. Diğer 14 ajan ise 2014 yılı itibarıyla ruhsatlanacak olan, Türkiye’ye erken erişim programı ile gelecek olan veya henüz faz III sonuçları açıklanma aşamasında olan ilaçları oluşturmaktadır.”
Küba, purosuyla değil, akciğer kanseri aşısıyla anılacak
Luis Enrique Fernández Molina ise Küba’nın bundan böyle purosuyla değil akciğer kanseri aşısı ile anılacağını söyledi. İlk akciğer kanseri aşısının 2008’de ruhsatlandırıldığını, ikinci aşının da 2013’te ise yine aynı merkezde geliştirildiğini anlatan Molina, kanser alanında devam eden 10 farklı kanser aşısının çalışmalarının yapıldığına, bu çalışmaların ise hepsinin farklı faz aşamalarında olduğunu kaydetti.
Texas Oncology-Baylor Charles A. Sammons Cancer Center’dan ABD’li bilim insanı Prof. Dr. Thomas Hutson ise kanser tedavisinde geleceğin artık immüno-onkoloji ve hedefe yönelik tedavi olduğunu söyledi. Kanser alanında hedefe yönelik tedaviye ilk olarak lösemide başlandığını ifade eden Hutson, kolon, meme, akciğer, böbrek ve melanomlarda önemli başarılar elde edildiğini dile getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'