Her emekliye hemen promosyon yok

Promosyon ödemeleri başladı ancak belirsizlikler devam ediyor. Yeni protokol için bankalarla görüşmeler sürerken bazı emekliler parasını gecikmeli alacağından şikâyetçi.

Yayınlanma: 04.03.2017 - 20:45
Abone Ol google-news

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren promosyon ödemeleri başladı. Ancak aylardır beklenen promosyonlarla ilgili hâlâ pek çok soru işareti var. Bazı emekliler farklı bir kampanya üzerinden maaşını taşıdığı için anlaşması olan bankanın ödemeyi gecikmeli olarak yapacağından şikâyet ediyor. Buna göre 11.5 milyon emeklinin tamamı hemen ödeme almayacak. Emeklilere maaşlarına ilaveten verilecek olan ödemeler üç ay boyunca sürse de üç ay içinde hangi emeklinin daha önce hangisinin sonra promosyonunu alacağıyla ilgili kesin bir duyuru yapılmadı. Sadece Ziraat Bankası kimlik numaralarına göre emeklilere yapılacak ödemeleri ayrıştırdığını duyurdu. Promosyon ödemesine ilişkin süreç Ziraat Bankası’nın açıklamasına göre şöyle işliyor: TC kimlik numaralarının son hanelerine göre, 0-2 ile bitenler marttan, 4-6 ile bitenler nisandan, 8 ile bitenler mayıstan itibaren promosyonunu alabilecek.

-Farklı kampanya ile gelenler ne yapacak?

Diğer yandan ING Bank’tan gazetemize yapılan açıklamada, promosyon ödemelerinin 1 Mart’tan sonra yatan ilk maaşa tek seferde ve nakit olarak gerçekleştirildiği belirtilirken “Maaşını daha önce ING Bank’a farklı bir kampanya ile taşımış emeklilerimiz de daha önceki kampanyadan verdikleri taahhüt süresinin dolmasından sonra nakit promosyon ödemesinden faydalanabilecekler” denildi. DenizBank emekli maaşını kampanyalar üzerinden taşıyanlar için farklı uygulamalarının olmadığını belirtti. Tüm emeklilerin maaş aralığına göre promosyon fırsatından yararlanabildiğini vurguladı. Garanti Bankası ise bu konuda herhangi bir yorum yapmadı.

-Üç yıllık süre beklenmezse ne olur?

DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, gazetemize yaptığı açıklamada, emekli maaşını taahhüt ettiği üç yıldan az süre DenizBank’tan alan emeklilerin, bu süre içinde aldığı promosyonun bir kısmını bankayla çalıştığı süreyi düşerek geri ödemek zorunda olduğunu söyledi. Özark “Emekli maaşını bankamıza transfer eden emekliler düşük faizli kredi ve promosyon fırsatları ile emeklilere sunmuş olduğumuz tüm ayrıcalıklı bankacılık hizmetlerimizden faydalanabilecek. Promosyon almış ve henüz taahhüt süresi dolmamış emekliler ise istediği zaman kalan taahhüt süresi hesaplanarak kalan taahhüt bedelini bankamıza iade ederek maaşını farklı kuruma taşıyabilecek” bilgisini verdi. ING Bank da “Emeklimiz maaşını başka bir kuruma taşımak istediğinde müşterinin promosyonun taahhüt süresine uymadığı kısmını iade etmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Yeni protokol imzalanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) promosyon ödemeleri için toplam 16 bankayla protokol imzalamıştı. Daha sonra protokol şartları değişti. Daha önce getirilen ‘iki fatura için otomatik ödeme talimatı’ ile ‘kredi kartı veya kredili mevduat hesabı’ şartları kaldırılırken Sosyal Güvenlik Kurumu yeni protokol için bankalarla irtibat halinde. Promosyon için artık bankaya, “3 yıl maaşımı taşımayacağım” sözünün verilmesi yeterli. Kurumun açıklamasına göre şartların kaldırıldığı yeni protokolü Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, DenizBank, ING Bank, Fibabanka kabul etti. Diğer bankalarla görüşmeler sürüyor. İşlemin kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Maaşa ilave promosyon 300- 450 lira arasında olacak. Maaşı 1000 liranın altında olan 2.3 milyon emekliye 300 lira, 1000-2000 lira arası olan 8.5 milyon emekliye 375 lira, 2000 lira üzerinde olan 791 bin emekliye 450 lira promosyon ödenecek.

1.4 milyon kişi parasını aldı

Emekli promosyonu ödemeleriyle ilgili bilgiler veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2 Mart itibarıyla 1 milyon 433 bin 290 kişiye emekli promosyonu ödemesinin yapıldığını belirtti. Müezzinoğlu, “Onlara bereketli olsun. Bazen rakam çok istediğimiz gibi olmayabilir. Ama Allah bereketini içine koyduğu zaman o bereketlerin bereketi olsun diyoruz. 11 buçuk milyon emeklimiz yaklaşık 4 milyar 850 milyonun üzerinde bir promosyonu alacak” dedi.

Bankaların emeklilere sunduğu fırsatlar:

Denizbank

Emekli maaşının DenizBank’tan alan emekli şu gibi hizmetlerden faydalanabiliyor:

Şubelerde öncelikli sıra alıyor.

-DenizBank ve PTT ATM’lerinden ücretsiz para çekme işlemi yapabiliyor.

-İhtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde indirimli faiz oranlarından, başka bankalardaki kredi borçları için özel taksit ve vade avantajlarından faydalanıyor.

-Elektrik, doğalgaz, su, telefon faturalarında yıllık 240 TL’ye varan indirim fırsatı, anlaşmalı yerlerde yüzde 25’e varan indirim imkânı buluyor.

ING Bank

Maaşını ING Bank’tan almak isteyen ING şubelerine giderek veya e-devlet üzerinden ING Bank’ı seçerek bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Maaşını ING’den alan emekliler promosyonun yanı sıra bazı avantajlı ve öncelikli hizmetlerden yararlanabiliyor. Bunlar şöyle:

-Yurtiçindeki tüm banka ATM’lerinden ücretsiz para çekilebiliyor.

-Emekli, Çağrı Merkezi’ni aradığında 7/24 doğrudan kendisine özel müşteri temsilcisine bağlanabiliyor.

-Ekstra Turuncu Hesap faizi, indirimli kiralık kasa, destek hesap faizi, ihtiyaç ve konut kredisi.

Garanti

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten ise emeklilerin Garanti Paramatik’lerde kendileri için hazırlanmış ekranlardan maaşlarını tek tuşla çekebildiğini söyledi. Akten emekliler için uygulamalarını şöyle anlattı: “Emekliler şubede gerçekleştirecekleri işlemler için ise öncelikli hizmet alabiliyor. Maaş hesaplarından Hesap İşletim ücreti almıyor. Bunlara ek olarak vadeli mevduata özel fiyatlama uyguluyor; indirimli faiz oranları ve 3 ayda bir ödeme seçeneğiyle kredi imkânı sunuyoruz.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon