‘Herkesin müzesi’ olabildi!

Odunpazarı Modern Müze’yi ilk 4 ayda 101 bin kişi ziyaret etti.

Yayınlanma: 21.01.2020 - 02:00
‘Herkesin müzesi’ olabildi!
Abone Ol google-news

Eskişehir’de, iş insanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından dünyaca ünlü Japon Mimar Kengo Kuma’ya yaptırılan Odunpazarı Modern Müze (OMM), henüz 4. ayını doldurdu. Mimarisiyle göz kamaştıran müzeyi OMM Direktörü Defne Casaretto’nun açıklamasına göre 101 binden fazla kişi ziyaret etti. Casaretto, heyecan verici bulduğu bu ilginin sadece Eskişehir veya çevre illerden değil, yurtdışından olduğunu da vurguluyor.

MİSAFİR SANATÇILAR VE ‘ADA’

Defne Casaretto, devam eden ve gelecek sergilerle ilgili de şu bilgiyi veriyor: “Marshmallow Laser Feast’ten sonra -ki bu çalışmanın yer aldığı oda bizim interaktif sergi odamız- bu alanda şu an 4 Ocak’ta açılışını gerçekleştirdiğimiz Misafir Sanatçı sergimiz yer alıyor, ancak hemen akabinde 3 ayda bir değişecek izleyici etkileşimli sergilerimiz olacak. Şubat ayında Karina Smigla-Bobinski’nin ‘ADA’ adlı çalışmasını bu alanda görebileceğiz.”

OMM’un çok önem verdiği bir “Misafir Sanatçı” programı var. Yurtdışından sanatçıların eserlerini Eskişehir’de buluşturan programın detaylarını Casaretto anlatıyor: “OMM Misafir Sanatçı programı ulusal ve uluslararası farklı yaş ve deneyimlerden gelen sanatçıların karşılıklı diyaloğuna imkân tanıyan bir program olması açısından önemli bizim için. Sanatçılar bu sürecin sonunda eserleriyle izleyicilerle buluşma imkânı buluyor. İlk edisyonunda New York’tan gelen iki sanatçıyı İstanbul ve Eskişehir’deki sanat profesyonelleriyle buluşturup üretim pratikleri üzerine fikir alışverişinde bulunma imkânı sunduk. Genç sanatçılar için özellikle kendi ortamları dışında yeni isimlerle bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmaları, yeni bir ağ geliştirebilmeleri çok değerli. Bu ay itibarıyla OMM Misafir Sanatçı Programı’nın bahar dönemi için başvuruları kabul etmeye başladık. Farklı coğrafya ve sanat pratiklerinden gelecek sanatçıların buradaki deneyimlerine şahit olacağımız için heyecanlıyız.”

 ÖĞRETMENLERLE İŞBİRLİĞİ...

OMM’un önem verdiği bir diğer program da toplumun her yaştan ve her kesiminden izleyiciyi ağırladıkları eğitim programı. Bu programın detaylarını da OMM Eğitim Direktörü Deniz Bayrakçı dile getiriyor: “Bir modern sanat müzesi olarak OMM’un amaçları arasında koleksiyonunu izleyiciyle paylaşmak, sergileri ve ağırladığı sanatçılarla bulunduğu kent ve çevresi arasında köprüler kurmak dışında; sanatçıları, akademisyenleri, sanat eleştirmenlerini, galerileri, müzeleri ile Türkiye’deki sanat çevresinin karşılıklı iletişimini geliştirmek için öncü bir sanat kurumu olmak var. Ayrıca mekânlarını, ekibini ve tüm kaynaklarını her yaştan ve her kesimden izleyici için öğrenme olanaklarına dönüştürerek sunmayı hedefliyor. Bunun için her ay sanatçılarla, kentin üniversite öğrencilerini bir araya getiren buluşmalar ve seminerler, sanatçılarla birlikte üretme olanakları sunan yetişkin ve çocuk atölyeleri, sergilerle izleyicisi arasında kalıcı bağlar kurulmasını hedeflediğimiz hafta sonu atölyeleri ve katılımcıların yaşlarına uygun metinler içeren rehberli sergi turları sunuyor. 

OMM, öğrencilerine sağlam bir kültürel altyapı ve sanat duyarlılığı kazandırmak isteyen öğretmenlerle de işbirliği yapıyor. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği kapsamında, 40 öğretmen OMM’da ‘müze eğitimi’ seminerlerine katıldı; ilk ve ortaokul öğrencilerinin bir müze gezisi deneyiminin nasıl olması gerektiği konusunda, ilk 2 gün teorik bilgiler sunulan öğretmenler, eğitimin son gününde birbirlerinin provalarını OMM Eğitim Ekibi ile birlikte değerlendirerek deneyimlerini paylaştılar. Gönüllü öğretmenler 7 Ocak - 19 Haziran 2020 tarihleri arasında hafta içi her gün OMM’u ziyaret eden okul gruplarına, sergi gezilerinde eşlik edecekler.”



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler