Hrant Dink Ödülü sahibi Badawi, 2 yaşındaki kızının yanında tutuklandı

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün geçen yılki sahiplerinden Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Samar Badawi, ülkesi Suudi Arabistan’da tutuklandı.

Yayınlanma: 13.01.2016 - 15:24
Abone Ol google-news

Uluslararası Af Örgütü’nün haberine göre, Badawi, 12 Ocak sabahı Cidde’de gözaltına alındı. Badawi, iki yaşındaki kızı Joud’la birlikte karakola götürüldü.

Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, Badawi’nin tutuklanmasıyla ilgili, "Tanınmış insan hakları savunucusu Samar Badawi'nin tutuklanması, Suudi Arabistan'ın insan haklarına dair yükümlülüklerine karşı duyduğu mutlak nefretin son örneğidir ve ayrıca yetkililerin tüm barışçıl muhalefeti bastırmaya çalıştığının açık bir kanıtıdır" açıklamasını yaptı.

Dört saatlik sorgulamanın ardından Dhabhan Cezaevi’ne gönderilen Badawi’nin tutuklanma sebeplerinden biri olarak eski eşi, tutuklu insan hakları avukatı Waleed Abu al-Khair’in serbest bırakılması için bir twitter hesabı açarak kampanya başlatması gösterildi.

Badawi, Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlallerine karşı gösterdiği tepkiler sonucu Hrant Dink Ödülleri’nin 2015’teki iki sahibinden biri olarak seçilmişti.

İçişleri Bakanlığı Aralık 2014’te Samar Badawi’nin yurtdışına çıkışını yasaklayarak Brüksel’deki bir insan hakları etkinliğine gitmesini engellemişti.

Ayrıca Badawi’nin eski eşi Waleed Abu al-Khair de Suudi Arabistan’daki insan haklarını koruyup savunduğu için 15 yıl hapse mahkum edilmiş, yüzbinlerce Af Örgütü aktivisti al-Khair’in serbest bırakılması için kampanya düzenlemişti. Öte yandan Samar Badawi’nin kardeşi Raif Badawi de toplumsal tartışma için bir internet sitesi kurduğu gerekçesiyle 10 yıl hapis ve 1000 kırbaç cezasına mahkûm edilmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler