Hukuksuz aramaya dava açan savcıya ceza isteyen üye, başkanlığa aday

Ergenekon operasyonunu savunan isim, muhafazakâr kanadın daire başkanı adayı oldu.

Yayınlanma: 10.11.2019 - 22:46
Hukuksuz aramaya dava açan savcıya ceza isteyen üye, başkanlığa aday
Abone Ol google-news

Başta Ergenekon, Oda TV kumpasında yer alan hâkim ve savcılar olmak üzere FETÖ’den ihraç edilen birinci sınıf yargı üyelerinin yargılamasını yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde, 26 Kasım’da başkanlık için seçim yapılacak. Ancak başkanlığa tartışma yaratacak bir isim aday oldu. Ergenekon soruşturması sırasında İşçi Partisi’nde (İP) yapılan aramaların hukuka aykırı olduğu iddiasıyla 10 TEM polisi hakkında dava açan dönemin Ankara Savcısı Abbas Özden hakkında başlatılan soruşturmayı yürüten ve ceza isteyen dönemin Adalet Müfettişi, bugünün Yargıtay üyesi Abdulkadir Güngören, “muhafazakâr kanadın” adayı olarak ortaya çıktı. Güngören, başkan seçilirse dün savunduğu Ergenekon soruşturmasında görev alanları bugün yargılamaya kalkacak.  

ERGENEKON’U SAVUNDU!

Cumhuriyet’in ulaştığı bilgilere göre Güngören’in “sicili” tartışma yaratacak nitelikte. Dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, İP’de, 2008’de, Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan aramaya katılanlar arasında Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nin müdür ve amirlerinin de olduğu 10 polis hakkında, “görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açtı. 

Bugün FETÖ’den hakkında tutuklama kararı olan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Atalay’ın talimatı üzerine Özden hakkında inceleme başlatıldı. İnceleme için görevlendirilen dönemin Adalet Müfettişi Güngören, 17 Eylül 2010’da hazırladığı raporda, “Özden hakkında soruşturmaya geçilmesini” önerdi. Güngören, raporunda Özden’i, yazdığı iddianame ile “İstanbul mahkemelerinde yürüyen davaları (Ergenekon) etkileme çabası” içinde olmakla ve “tarafsızlığını koruyamamakla” suçlayarak hakkında 2 kez yer değiştirme cezası istedi. Bu ceza, meslekten çıkarılmayı gerektiriyordu. FETÖ’nün etkin olduğu dönemin HSYK Dairesi, Özden’e “kınama” cezası verdi. Telefonla ulaştığımız Abbas Özden, Güngören’in kendisi hakkında yürüttüğü bu soruşturmayı doğruladı. Yargıda Birlik Derneği kurucuları arasında yer alan Özden, FETÖ’nün yargıda etkisizleşmesinin ardından Yargıtay’a seçilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler