İçişleri'nde dev operasyon: 8 bin 777 personel görevden alındı

Kanlı darbe girişimi sonrası Ankara'da büyük operasyonlar art arda geliyor. TSK'de başlayan operasyon İçişleri Bakanlığı'na sıçradı. Bakanlığa bağlı 8 bin 777 personel görevden alındı. Bu personelden, 7899'u polis, 30'u vali. Operasyonlar kapsamında 7 bin 543 kişi gözaltında bulunuyor.

Yayınlanma: 18.07.2016 - 10:34
Abone Ol google-news

Türkiye 15 Temmuz 2016 gecesi kanlı bir darbe girişime sahne oldu. Sokakları savaş alanına çeviren darbe girişimi sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde büyük bir operasyon başlatıldı.

TSK'de başlayan operasyon İçişleri Bakanlığı'na sıçradı. Bakanlığa bağlı 8 bin 777 personel görevden alındı. Görevden uzaklaştırılanlar arasında 1'i il valisi, 29'u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı ve 2 daire başkanı da bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama, şöyle:

"Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarında görevli toplam 8 bin 777 personel görevinden uzaklaştırılmıştır. Görevden uzaklaştırılanlar arasında 1'i il valisi, 29'u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı, 2 daire başkanı, 3 şube müdürü, 2 hukuk işleri müdürü, 92 vali yardımcısı, 47 kaymakam ve 1 kaymakam adayı olmak üzere 246 mülki idare amiri; 3 bin 21'i rütbeli 4 bin 774 polis memuru, 92'si sivil memur, 12'si bekçi olmak üzere toplam 7 bin 899 emniyet personeli; 2 tümgeneral, 9 tuğgeneral, 61 albay, 44 yarbay, 55 binbaşı, 93 yüzbaşı, 92 üsteğmen, 42 teğmen, 171 astsubay, 44 uzman çavuş ve 1 sivil memur olmak üzere 614 jandarma personeli; 1 tümamiral (Sahil Güvenlik Komutanı), 3 albay, 9 binbaşı, 2 yüzbaşı, 3 astsubay olmak üzere 18 Sahil Güvenlik personeli bulunmaktadır"

İSTANBUL'DA UZAKLAŞTIRMALAR BAŞLADI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 140'ı rütbeli, 465 polis hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulandı.

ASKERE OPERASYONDA 103 GÖZALTI

Darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde büyük operasyonlar başladı. Bu operasyonlar kapsamında İstanbul'da,  18 Temmuz 2016 saat 17.00 itibariyle gözaltına alınan asker sayısı 351'i rütbeli 1701.

İKİNCİ ORDU KOMUTANI GÖZALTINDA

OPERASYONUN YARGI AYAĞI: 2 BİN 745 GÖZALTI KARARI

Darbe girişimiyle ilgili olarak yüksek yargıda başlatılan operasyonda ise 140 Yargıtay, 48 Danıştay, 5 HSYK üyesi gözaltına alındı. Operasyonun yargı kolunda 2 bin 745 gözaltı kararı bulunurken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şu anda temizlik devam ediyor. 6 bin civarında gözaltı var. 6 bini de geçecektir. Bunlarla ilgili adli süreç devam edecektir" demişti.

ESKİ HSYK 2. DAİRESİ BAŞKANI DA GÖZALTINDA

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından önceki gün haklarında, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçlarından gözaltı kararı çıkarılan 140 hakim ve savcıdan 61’inin gözaltına alındığı öğrenildi.

Bakırköy Adalet Sarayı, Küçükçekmece Adalet Sarayı ve Bölge İdare Mahkemesi’nde görevli hakim ve savcılar, ilk olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüler. Hakim ve savcılar, buradaki işlemlerinin ardından dün gece yarısı Bakırköy Adalet Sarayı’na getirildiler.

Hala Bakırköy Adalet Sarayı konferans salonunda gözaltında tutulan 61 hakim ve savcı arasında eski HSYK 2. Dairesi Başkanı Nesibe Özer’in de olduğu öğrenildi. Özer, 17-25 Aralık soruşturmaları sürecinde HSYK 2. Daire Başkanlığı yapıyordu. Özer, 17 – 25 Aralık soruşturmasından sonra Kasım 2014 tarihinde Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi’ne hakim olarak atanmıştı.

ANADOLU ADALET SARAYI'NDA GÖREVLİ 66 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINDA 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin 110 hakim ve savcı hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli 66 hakim ve savcı gözaltına alındı.

"Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından haklarında gözaltı kararı verilen 24 savcı ile 42 hakim gözaltında alındı.

Gözaltına alınan hakim ve savcıların adliyenin nezarethanesinde tutulurken bazı hakim, savcının adliyeye gelerek kendisinin teslim olduğu bazılarının ise evlerinde yapılan aramalar sırasında gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınamayan hakim ve savcılar hakkındaki işlemler devam ediyor.

Anadolu Adalet Sarayı'nda görev yapan ve haklarında gözaltı kararı çıkarılan 110 hakim ve savcının odalarında da arama işlemleri başlatıldı. Polis ekiplerince gerçekleştirilen arama işlemlerine savcılar da eşlik ediyor.

ESKİ HSYK 1. DAİRE BAŞKANI OKUR GÖZALTINDA

Öte yandan gözaltına alınan hakim ve savcılar arasında eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu İş Mahkemesi Hakimi olan İbrahim Okur, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve Anadolu Cumhuriyet Savcısı İbrahim Ethem Kuriş, eski Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Asayiş ve Güvenlik Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanı ve Anadolu Asliye Ceza Hakimi Remzi Gemici, eski Anayasa Mahkemesi Raportörü ve Anadolu Asliye Ceza Hakimi Dr. Hüseyin Ekinci ile eski HSYK Genel Sekreter Yardımcısı ve Anadolu Hakimi Neslihan Ekinci'nin olduğu öğrenildi.

İSTANBUL'DA 1 VALİ YARDIMCISI VE 3 KAYMAKAM GÖREVDEN ALINDI

Valilik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen soruşturmada çerçevesinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır ve Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan görevinden alındı.


 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler