İkili eğitim kalkacak ama...
Tüm okullarda 2019’da tamgün eğitime geçilmesi planlanıyor
Başbakan Binali Yıldırım, ikili öğretimin 2019 yılına kadar sonlandırılacağını, öğencilerin artık okullarda tamgün öğrenim göreceğini açıklamasının ardından, gözler bu yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi için gerekli olan derslik sayısına çevrildi. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “2015 yılında ilköğretimde 10 bin derslik yapıldığını belirterek, okulöncesi ile ilköğretimde ikili eğitim uygulamasına son vermek için yaklaşık 74 bin dersliğe ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. Okulöncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi için de 16 bin dersliğe ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.
Yıldırım’ın açıkladığı 2017-2019 Orta Vadeli Program’da bahsettiği konu başlıkları arasında, ikili öğretimin tamamen kaldırılması, okulöncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi düzenlemeleri yer aldı.
İkili eğitimin sona erdirilmesi planı 2006-2007 eğitim öğretim yılında dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilmişti. 2010 yılında yapılan 18. Milli Eğitim Şûra’sında da “ikili öğretim ve birleştirilmiş sınıf uygulamasının sona erdirilmesi, kalabalık sınıf mevcutlarının çağdaş ölçütlere göre (20-25) düzenlenmesi” önerisi kabul edilmişti. Ancak 2012’de 4+4+4 yasasıyla birlikte okullar ilk, orta ve lise şeklinde ayrılınca “ikili öğretim” uygulaması yeniden “tek çare” haline gelmişti. Aradan geçen 6 yıla rağmen Türkiye’de hâlâ okulların yüzde 20’sine yakınında ikili öğretim verilmeye devam ediyor.
74 bin derslik
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, 2015-2016 öğretim yılında ilköğretimde yaklaşık 60 bin derslikte ikili öğretim yapıldığını belirterek, “Aynı akademik yılda okulöncesinde ise özel eğitim kurumları hariç 55 bin 287 şube ve 41 bin 566 derslik vardır. Yani özellikle kullanılmayan dersliğin olmadığı varsayıldığında en az 13 bin 721 derslikte ikili eğitim yapılmaktadır. Sınıf mevcutları, açıköğretim ve özel öğretim kurumları öğrenci oranlarının sabit kalacağı varsayılacak olursa, okulöncesi ile ilköğretimde ikili eğitim uygulamasına son vermek için yaklaşık 74 bin dersliğe ihtiyaç olduğu söylenebilir” dedi. Selvi, “2015 yılında 10 bin derslik yapıldığı görülmektedir. İlköğretimde ikili eğitimin sonlandırılması için bu sayının 3 yıl sonunda toplamda 60 bin derslik olarak artırılması gerekmektedir” dedi.
Selvi ayrıca, “Okulöncesi 5 yaş grubunda net okullaşma oranı 65.69’dur. Bunun da yüzde 100’e çıkarılması için 16 bin dersliğe ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti