'İkinci hayalim'

Yazar, şair Sunay Akın tarafından hazırlanan, ‘Düştepe Oyun Müzesi’ kapılarını 19 Mayıs’ta Ataşehir’de açıyor.

Yayınlanma: 15.05.2015 - 09:52
Abone Ol google-news

Hazırlıkları neredeyse 1 yıldır devam eden Türkiye’nin ilk oyun müzesi “Düştepe Oyun Müzesi” 19 Mayıs’ta İstanbul Ataşehir’de açılıyor. Çocukların, aileleriyle birlikte oynayarak öğrenmesini ve hayal dünyalarını geliştirmeyi amaçlayan Düştepe Oyun Müzesi’ni, bu yıl 10. yaşını kutlayan İstanbul Oyuncak Müzesi’nin de kurucusu şair, yazar Sunay Akın hazırlıyor.

Müzede son 150 yılda oynanan çocuk oyunlarının sergilendiğini, müzenin uzantısı halinde değerlendirilen park alanının çocukların aileleriyle zaman geçirebilecekleri şekilde planlandığını söyleyen Akın, oyunların büyük çoğunluğunun yurtdışındaki koleksiyorlerden alındığını belirtiyor.

Akın, müzede Jules Verne’in “80 Günde Devri Âlem” adlı çok bilinen kitabının ilk baskısının ve bunun oyununun, Walt Disney’in bir çizgiroman kahramanı olarak olarak yarattığı daha sonrada endüstriyel hale gelen “Mickey Mouse”un ilk örneklerinin ve Disneyland’ın ilk Mickey Mouse masa oyun örnekleri gibi oyunların yer aldığını ifade ediyor.

“Bir ülkenin geleceği politikacılarının vaatlerinde değil, çocuklarının hayallerindedir. Türkiye bunun farkında değilken 2005’te İstanbul Oyuncak Müzesi’ni kurdum. Şimdi ise ikinci hayalimi gerçekleştiriyorum” diyen Akın sinemanın temeli de sayılabilecek “laterna magica”nın ilk örneklerinden birini, Clarlie Chaplin’in ve sinemanın süper kahramanlarıyla ilgili birçok oyunun da müzede yer aldığını belirtiyor. Akın, “Müzeleri olan toplumların demokrasisi gelişmiştir. Gelişmiş ülkeler önce müzeleri yaptı, sonra bu değerleri kazandı. Bizdeki müzeler daha çok arkeolojik eserlerin konulduğu yerler olarak algılanıyor” diyor.

Akın, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin talebiyle gerçekleştirilen müze için Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi’nin yanındaki park alanındaki iki binadan birinin müze olarak inşa edildiğini diğer binanın ise çocukların aileleriyle çeşitli atölyelerle zaman geçirebilecekleri bir bina olarak hazırlandığını belirtiyor.

“İstanbul Oyuncak Müzesi”nin 23 Nisan’da kapılarını açtığını söyleyen Akın bu müzenin ise 19 Mayıs’ta çocukları ağırlayacağını söylüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler