İncirlik’e sürpriz ziyaret

Irak’ta eğitim ve donatım sürecine başlayacağını açıklayan ABD Genel Kurmay Başkanı Martin Dempsey Bağdat ve Erbil’deki temasarının ardından İncirlik’e geçti. Dempsey dün İncirlik’ten ayrıldı.

Yayınlanma: 17.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Türkiye ve ABD arasında IŞİD’e karşı işbirliğine yönelik temaslarda devam ederken, ABD Genel Kurmay Başkanı Martin Dempsey, Bağdat ve Erbil temaslarının ardından İncirlik’e geldi. Dempsey’in uçağı İncirlik’te bir süre konaklarken, generalin aralarında Türklerin de olduğu yetkililerle temaslarda bulunduğu öğrenildi. Dempsey’in dün İncirlik’ten ayrıldığı belirtilirken, Erbil ziyaretinin ardından geceyi de Türkiye’de geçirdiği tahmin ediliyor.

Reuters’in İncirlik’ten servis ettiği haberinde, ABD askerlerinin Anbar eyaletinde eğitime başlayacakları duyuruldu. Dempsey, bir grup danışmanın Ain al-Asad üssüne ulaştığını duyurdu. ABD Başkanı Barack Obama 7 Kasım’da yaptığı açıklamada, ABD’nin Irak güçlerine bin 500 kişilik kuvvetle eğitim desteği vereceğeni açıklamıştı. ABD’nin Irak’ta eğitim sürecini resmen başlatmasının ardından Türkiye’nin de başta Özgür Suriye Ordusu olmak üzere eğtim sürecinde yer alması bekleniyor. Türkiye de 2 bin kadar Suriyeli muhalifi kendi üslerinde eğitecek. Irak’ın Türkiye’den eğitim konusunda destek talebine karşın nihai kararın verilmediği öğrenildi. Dışişleri, Irak içinde veya Türkiye’de eğitim için Irak ordusunun tüm grupları kapsamasını şart koşuyor.

Dempsey Bağdat’ta Başbakan Haydar el-İbadi ile görüştükten sonra Erbil’e geçmiş ve orada da aralarında Mesut Barzani’nin de olduğu yetkililerle bir araya gelmişti. Dempsey ABD ve koalisyon güçlerinin peşmergeye askeri eğitim ve silah yardımlarının da devam edeceğini belirterek, “Terörist güçlere gerektiği zaman ve zeminde öldürücü darbe vurulacak” demişti. Dempsey peşmergenin son dönemde elde ettiği başarıları da övmüştü.

Geçtiğimiz hafta da ABD Savunma Bakanlığı Siyasi Konulardan Sorumlu Müsteşarı Christine Wormuth, Ankara’ya gelmiş Dışişleri ve Genel Kurmay ile temaslarda bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler