İnsanlık kendini yok etmeye çalışıyor

Cumhuriyet Vakfı Başkan Vekili ve gazetemiz yazarı Ali Sirmen savaş ve barış diyalektiğinin Nagazaki ve Hiroşima ile kırıldığını belirterek “Nükleer silahların insanlığın sonunu getireceği korkusu barışı getirdi. Şimdi ise nükleer silahla değilde yaşadığımız çevreyi kirleterek insanlık kendini yok etmeye çalışıyor” dedi. Prof. Süheyl Batum ise Cumhurbaşkanı kararnamelerinin “palavra” olduğunu belirterek “Türkiye’de anayasa yoktur. Bu sadece bizim Cumhurbaşkanımıza özgü isteğiyle yapılmış. Tamamıyla bilinçli belki 1980’de temelleri atılmış bir şey” dedi. Yazarımız Erdal Atabek de Atatürk Cumhuriyetinin çeşitli tehditler altında olduğunu söyleyerek, “Güçler ayrılığı denetlenebilen iktidardır. Bugün denetleyemiyoruz” diye konuştu.

Yayınlanma: 02.09.2019 - 15:43
Abone Ol google-news

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Okur, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatif (KOOP-C) işbirliğinde dün Silivri’ye bağlı Çanta köyündeki İlhan Selçuk Kırevi’nde panel düzenlendi. Moderatörlüğünü gazetemiz yazarı Dr. Erdal Atabek’in yaptığı “Dünya Barışı ve Türkiye” panelinde Cumhuriyet Vakfı Başkan Vekili Ali Sirmen ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum panelist olarak yer aldı. Gazetemiz yazarı Şükran Soner ile çok sayıda yurttaşın da katıldığı panelde konuşan Ali Sirmen, barışın “savaşmama haliyle karıştırılmaması” gerektiğini vurgulayarak “Barış istediğimiz için Erdal Atabek ile 12 Eylül’de infaz edildik. İlk önce yattık sonra adalet geldi. Mahkûm olmadığımız halde hapis yattık. O zamanlar barış dünyada bir numara sorundu. Şimdi ise en büyük sorun çevre. Dünyada savaş barış diyalektiği bozuldu. Çoğu zaman barış koşulları galip gelenin dayatmasıyla oluşuyor. Bu da çözüm getirmez gelecek savaşın tohumlarını içinde taşır. Dünyanın en büyük sorunu barış değil çevre hareketidir. İnsan kendi yaşadığı yeri kirletmeye yok etmeye başlamıştır” dedi.

‘Anayasa yok’

Prof.Dr. Süheyl Batum ise Cumhurbaşkanı kararnamelerinin “palavra” olduğunu belirterek “Türkiye’de Anayasa yoktur. Bu sadece bizim Cumhurbaşkanımıza özgü isteğiyle yapılmış. Tamamıyla bilinçli belki 1980’de temelleri atılmış bir şey. 2006 hâkimler değişimine çıldırıyorum. FETÖ’cüler o dönemde alındı. Bütün hâkimlerinin seçimini 5 kişiye bıraktılar. Dokunulmazlığın kaldırılmasıyla CHP PM üyesi Eren Erdem ve eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hapse girdi. Bu yüzden de CHP’nin içinde de oyun var” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanının 2001’de kurduğu oyuna devam etmek istediğine dikkat çeken Batum, “Anayasasızlaşmış, Cumhuriyetsizleştirilmiş oyun bitti. AKP’nin yüzde 40 oy aldığına inanmıyorum. Her anayasa o dönemi yansıtır. Bizim için 61 Anayasası en özgürlükçü anayasa olmasına rağmen egemen güçler istemedi. Ve sonunda 2017 anayasası geldi. Bu dönemin adamlarıyla kanunun yarım maddesi yazılmaz” dedi. ‘

İktidar denetlenemiyor’

Dr. Erdal Atabek de 30 Ağustos hutbesinde Atatürk’ü anmayan Diyanet İşleri Başkanı’nı eleştirerek “Atatürk Cumhuriyeti çeşitli tehditler altındadır. Güçler ayrılığı denetlenebilen iktidardır. Bugün denetleyemiyoruz. Bu tarz güçler bir gün zehirlenir. Hitler ‘Ben olmazsam Almanya biter’ diyordu. Bugün bizim başımıza çöreklenen de budur. Bu değişmeli. Gökten inmiş rivayetlerle değil laiklikle özgürlük ve haklarımıza sahip olabiliriz. Onlardan olmayanlar yaşayamıyor. Uygarlığı biz temsil ediyoruz onlar da ilkelliği temsil ediyor. Türkiye’de biz yalnız değiliz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler