İş dünyası isyan etti: Artık kaybedecek zaman kalmadı

2015’in seçim süreciyle heba edildiğini düşünen iş dünyası, koalisyonun bir an önce kurulması ve ekonominin artık ana gündem maddesi olmasını istiyor

Yayınlanma: 09.07.2015 - 22:25
Abone Ol google-news

Seçimler bir ayı aşkın süredir yapılmasına karşın hala hükümetin kurulmamış olması iş dünyasındaki kaygıları arttırıyor. Yerel seçimler ardından Cumhurbaşkanı seçimi ve 7 Haziran’da yapılan genel seçimler nedeniyle son bir kaç yıldır ekonomi neredeyse hükümetin gündeminden düştü. Yabancı yatırımcı uzun süredir beklemeye geçerken, yerli yatırımcı da belirsizlikler nedeniyle hem yatırımlarını hem de yeni projeleri askıya aldı.

yeni projeleri askıya aldı. Nasıl ki muhalefet liderleri hükümet kurmak için kırmızı çizgilerden bahsediyorsa, iş dünyasının da bu süreçten beklentisi ve kırmızı çizgisi “Artık kaybedecek zamanımız kalmadı.”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, koalisyon hükümeti kurulması konusunda zaman zaman ümitsizliğe düşseler de ümitlerini halen koruduklarını söyledi.

Var olanı kullanalım

NTV’ye açıklama yapan Başaran-Symes, seçimlerden sonra Ankara’da parti liderlerini ziyaret ettiklerini anımsatarak, “Ankara’dan son derece ümitli döndük. Ümidimizi koruyoruz. Türkiye öncelikli program üzerinden bir koalisyon çıkmasını beklemekten daha doğal bir şey olamaz. Türkiye’deki büyüme sancıları yatırımın neredeyse son 3 yıldır büyümediği bir Türkiye’de yeni kurulan hükümetin halkın refahı için çalışmasını istiyorum. Olmazsa olmaz hukuk sistemi ve yargıya güvenin yeniden tesis edilmesini ana başlık olarak ortaya koyuyoruz. Verilere göre sanayimiz küçülmeye başladı. Tasarruf açığı önemli. Nedenlerine odaklanmak lazım” diye konuştu.

Koalisyonun kurulmama ihtimali ile ilgili olarak da Başaran- Symes, “Seçim, parlamenter sistemin bir parçası. Biz iş dünyası olarak Türkiye’nin önceliklerini her platformda söylemekten çekinmeyiz. Var olanı kullanalım istiyoruz bir zaman kaybı olmasın istiyoruz” dedi.

Çok zaman kaybettik

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hükümetin bir an önce kurulmasını beklediklerini anlatarak, “Bu süreçte tüm partiler fedakarlık etmeli. Çok zaman kaybettik. Ekonomiye odaklanmamız gerekiyor. Daha önce hazırlanan eylem planlarının uygulamaya geçirilmesini istiyoruz. Yeni bir seçim Türkiye ekonomisi için çok büyük olumsuzluklar yaratır” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da, “Hem perakende sektörünün hem de genel ekonominin çözüm bekleyen pek çok sorunu var. Bu sorunları çözecek olan hükümetlerdir. Ekonominin rayından çıkmaması için mevcut parlamento aritmetiğinden bir an önce hükümet çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Toplum artık uzlaşma istiyor

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye’nin istikrarsız ve belirsiz bir gün daha geçirmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Seçimler sonrası oluşan tabloya baktığımızda toplumun siyasette uzlaşma istediği açıktır. Halk görevini yapmıştır ve artık sorumluluk siyasilerin üstündedir. Siyasi partiler arasında en geniş anlamda uzlaşma sağlanarak hükümet kurulmalı ve Türkiye; demokratikleşme, ekonomik kalkınma hamlelerine kaldığı yerden süratle devam etmelidir. Sorumluk, sağduyu, uzlaşma ve diyalog içerisinde bir siyaset ortamı ekonomiyi de rahatlatacaktır” diye konuştu.

Belirsizlikler giderilmeli

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, hükümetin kurulması ile ilgili belirsizliğin kalkmasını istediklerini belirterek, “Koalisyon çalışmalarına artık başlanmalı. Türkiye’nin sorunlarını ancak geniş tabanlı bir hükümet çözer. İki üç aydır projelerimiz bekliyor. Seçim dönemlerinde sabretmek gerekiyor. Ama artık daha fazla kaybedecek zamanımız da yok. Türkiye’ye dönük izlemede olan yabancılar da belirsizlikler nedeniyle beklemede. Hükümet kurma sürecinin tez zamanda çözülmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

İşler tıkandı

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, koalisyonun bir an önce kurulması gerektiğine işaret ederek, “Uyumlu bir hükümet olmalı ki kaybettiğimiz zamanı telafi edebilelim. Yabancı gelmiyor, bürokrasi tıkanmış durumda. Özellikle CHP ve AKP koalisyona daha yakın görünüyor. Toplumdaki gerilimi azaltacak en hayırlı koalisyon bu olur. Yeni bir seçime gidilse dahi sonuç farklı olmayacak. Bu Türkiye’ye çok zaman kaybettirir” dedi.

Kaçmayın...

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, iş dünyası olarak her daim umutlu, her daim üretmenin peşinde olduklarını, yatırımdan, fedakârlıktan asla kaçmadıklarını anlatarak, “Ticaret netlik ister, öngörü ister. Siyasilerimiz de bizim kadar bu işin bilincine varsın. Gereken duyarlılığı göstersin. Herkesi görev başına davet ediyoruz. Ama görevden kaçmak da sizin tercihiniz. O zaman biz de gereğini yaparız. İster erken seçim yoluyla, ister koalisyon yoluyla olsun, belirsizlik bir an önce giderilmeli” dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat ise seçim sonucunda sandıktan uzlaşı çıktığını, bu sonucun parlamentoda da yerini bulmasını istediklerini vurgulayarak, “Bu süreç ne kadar kısa olursa sanayicimiz için de o kadar hayırlı olur. Ankara’daki hükümet boşluğu Türk sanayici ve yatırımcısının hiç istemediği bir durum, muhatabımız belli olsun istiyoruz” açıklamasını yaptı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler