IŞİD Karkamış merkeze havan mermisi attı... İlçe boşaltılıyor

Suriye'nin IŞİD denetimindeki Carablus kentinden son günlerde birbiri ardına atılan havan mermileri, Gaziantep'in 10 bin 900 nüfuslu Karkamış ilçe merkezi ile yakın mahallelerdeki arazilere düştü. Can kaybının yaşanmadığı saldırılara, sınır birlikleri de top atışlarıyla misliyle karşılık verdi. Gaziantep Valiliği, ilçenin sınır hattındaki 6 mahallesinde yaşayan vatandaşları daha güvenli bölgelere gitmeleri konusunda uyardı, kamu personellerinin de 2 gün idari izinli sayılacağını açıkladı.

Yayınlanma: 23.08.2016 - 09:12
Abone Ol google-news

<video:589260>

Gaziantep'in çoğunlukla tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Karkamış'ın tam karşısındaki Suriye'nin Halep kentine bağlı Carablus İlçesi, iç savaşın başlamasının ardından önce muhaliflere, ardından İslami Cephe kontrolüne, son olarak da 6 Ocak 2014 tarihinde terör örgütü IŞİD üyelerinin denetimine girdi. Carablus'ta yaşanan bu gelişme sonrası Türkiye, güvenlik gerekçesiyle Suriye'ye açılan Karkamış Sınır Kapısı'nı geliş ve gidişlere kapattı.

Karkamış ilçesindeki gümrük kapısında Türkiye bayrağı, 30 metre mesafesindeki Cerablus gümrük kapısında ise IŞİD bayrağı görülüyor.

PYD YÖNELİNCE GÖZLER CARABLUS'A ÇEVRİLDİ

Geçen yıl önce Kobani'de, ardından da Telabyad'da kontrolü sağlayan PYD güçlerinin, Türkiye sınırındaki Cezire ile Afrin arasındaki kantonları birleştirme isteği ile gözler Carablus'a çevrildi. Bu iki kantonun arasında, Fırat Nehri'nin batısında kaldığı için kritik noktada olan Carablus'ta denetimi sağlayan IŞİD militanları, olası PYD saldırılarına karşı geçen yıl yaz aylarında Carablus'un Türkiye sınırındaki hattına patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bir yanına hendek kazdı.

Bu gelişmenin ardından PYD'nin kantonları birleştirmesine karşı çıkan Türkiye, Kobani ile Carablus'u bir anlamda PYD ile IŞİD'i birbirinden ayıran Fırat Nehri'ni kırmızı çizgi olarak belirledi ve bu alanı özel güvenlik bölgesi ilan etti. Bu arada Karkamış Sınır Kapısı'ndaki Türk bayrağının 30 metre uzağında ise asılı IŞİD bayrağı dalgalanması dikkat çekti. Zamanla rüzgarla parçalanan IŞİD bayrağı deforme oldu.

Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Carablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından yeniden hareketlilik başladı. Carablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru hareket başlattı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Carablus tarafından atılan havan mermileri, zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Carablus'tan atılan 20'yi aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü. Sınırda konuşlu topçu birlikleri de IŞİD mevzilerini Fırtına obüsleriyle ateş altına alarak karşılık verdi. Dün akşam saatlerinde PYD militanlarının bulunduğu Türkiye sınırına 20-25 kilometre uzaklıktaki Menbiç bölgesinde hareketlilik tespit edilince, bu alana da top atışları yapıldı.
Bu sabah saatlerinden itibaren gün içerisinde Carablus'tan atılan 9 havan mermisi, sınırı aşarak ilçe merkezinde ve yakın mahalledeki boş alanlara düştü. Can kaybı yaşanmazken, yine Fırtına obüsleriyle yapılan top atışlarıyla karşılık verildi.



'SOKAĞA ÇIKMAYIN' ANONSLARI

Sabah saatlerinden itibaren atılan havan mermisinin isabet ettiği bölgelerde inceleme yapılarak güvenlik önlemi alınırken, sınır hattı ve ilçe merkezinde önlemler en üst seviye çıkarıldı. Belediye hoparlörlerinden de sık sık; 'Dikkat güvenlik uyarısı. İlçemize yönelik havan saldırıları nedeniyle halkımızın can güvenliği için evlerinden çıkmamaları ve evlerinin zemin katlarında oturmaları ilan olunur' anonsları yapılarak ilçe sakinlerine uyarıda bulunuldu.

MEMURLARA 2 GÜN İDARİ İZİN

Akşam saatlerinde polis, ilçe merkezinde bulunan basın mensuplarından can güvenliği için ilçeden ayrılmalarını istedi. Çekim yapmalarına izin verilmeyen gazetecilerin yanı sıra polisler, vatandaşlardan da zorunlu olmadığı, ancak ilçeyi boşaltarak güvenli gördüğü yakınlarının yanına gitmeleri önerisinde bulundu. Aracı olmayanlar için de Kaymakamlık önüne minibüsler getirtildi. Bu çağrı sonrası bazı vatandaşların kendi imkanlarıyla, bazılarının da Kaymakamlık önündeki minibüslerle ailelerini de yanlarına alarak ilçeden ayrıldığı görüldü.

6 MAHALLE İÇİN UYARI

Gaziantep Valiliği de Karkamış'taki gelişmelerin ardından 6 mahallede yaşayan vatandaşlara, can ve mal güvenliği bakımından güvenli bölgelere gitmeleri uyarısında bulundu. Valilikten yapılan yazılı açıklamada kamu görevlilerinin de hizmetleri aksatmayacak şekilde 2 gün süreyle idari izinli sayıldıkları belirtilerek şöyle denildi:
"İlimiz Karkamış ilçesiyle Suriye’nin Cerablus şehri arasındaki müşterek sınırımızın DAEŞ Terör örgütü kontrolündeki bölgeden, bugün Karkamış ilçe merkezimize 7, sınır hattındaki Yarımca Mahallemize 2 olmak üzere toplam 9 adet havan mermisi atılmıştır. Yapılan saldırılarda can ve mal kaybımız bulunmamaktadır. Karkamış ilçemizin şehir merkezi ile birlikte, sınır hattındaki Öncüler, Türkyurdu, Karanfil, Kıvırcık, Beşkılıç ve Yarımca mahallerinde ikamet eden vatandaşlarımızın, can ve mal güvenliği bakımından daha güvenli bölgelerde bulunmaları; ilçemizde görev yapan kamu görevlilerimizin hizmetleri aksatmayacak şekilde 2 gün süreyle idari izinli sayılmaları Valiliğimizce uygun görülmüştür."

IŞİD, NİSAN AYINDA SINIR KARAKOLUNA SALDIRMIŞTI

Terör örgütü IŞİD, denetimini elinde tuttuğu Carablus'un Hilvaniye Köyü'nden geçen 30 Nisan günü sınırın Türkiye tarafındaki Karkamış'ın Türkyurdu Mahallesi'nde bulunan Türkyurdu Hudut Karakolu'na tanksavar ve havanlarla saldırmıştı. Karakolun çatısı ile bir obüste hasara yol açan saldırıya sınır birlikleri karşılık vererek 11 teröristi etkisiz hale getirip, havan mevzisi ile bir kamyoneti imha etmişti.

ABD'den Türkiye sınırında YPG'ye hava koruması: Adını ne koyarsanız koyun!



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler