IŞİD'e lütfen demediği kaldı

Erdoğan ‘terör örgütü’ diyemediği IŞİD’e rehineler için çağrıda bulundu.

Yayınlanma: 12.07.2014 - 00:13
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı vizyon belgesini dün İstanbul’da açıkladı. Çatı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun “Cumhurbaşkanlığı icra makamı değildir” sözüne yanıt vererek “Tavsiye ederim, anayasayı okumasında fayda var. Okursa cumhurbaşkanının icranın başı olduğunu 104. maddede görür. Devletin başı cumhurbaşkanıdır, icranın başıdır” dedi. Erdoğan, Irak’ta ve Suriye’de dünyanın gözü önünde kanlı eylemlerini sürdüren Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) terör örgütüne “Eğer Müslümansanız bu şekilde zulmetmeniz doğru değil. 49 vatandaşımızı bırakın” diye seslendi.

Erdoğan, “Yeni Türkiye Yolunda” adını taşıyan cumhurbaşkanlığı vizyon belgesini Haliç Kongre Merkezi’nde kamuoyu ile paylaştı. Törene sanatçılar, sporcular, işadamları, bakanlar, milletvekilleri, parti teşkilatı, İstanbul’daki büyük projelerde çalışan mühendisler, akademisyenler, yazarlar, akil insanlar heyeti katıldı. Salona, eşi Emine Erdoğan ile el ele gelen Erdoğan, AKP’nin seçim şarkısı “Dombra” eşliğinde salondakileri selamladı. Toplantı, Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatının anlatıldığı 18 dakikalık videoyla başladı. Erdoğan kürsüye Uğur Işılak’ın bestelediği “Milletin adamı Erdoğan” şarkısı ile çıktı.

2007’deki halkoylamasında yüzde 69 oy oranıyla cumhurbaşkanının halkın seçmesine karar verildiğini anımsatan Erdoğan “Bu şu demektir: Artık, ben ‘başkanımı’ kendim seçmek istiyorum. Vekiller vasıtasıyla değil, kendim seçmek istiyorum” ifadesini kullandı. Halk “başkanını” seçecek dediğinde de tepki aldığını anımsatan Erdoğan, “Bu beyler rahatsız oldu. Bilmiyor anlamıyorlar. ‘Cumhur’ halktır ‘başkan’ da onun başkanıdır” dedi.

Ismarlama aday

Erdoğan, adaylık tartışmalarına ilişkin “Aday olamaz. Kim diyor? Muhalefet. Bu ülkede anayasa, yasalar varsa orada zaten yazıyor. Açın şu anayasayı okuyun ya, göremiyorlar. Kendileri yarışa giremedikleri gibi ısmarlama adaylarla yarışa giriyorlar” dedi.

Dünün mağdurları

“Dünün mağdurları iken bugünün mağrurları olmadık” diyen Başbakan Erdoğan “Bugün de 77 milyonun mağduriyetini gidermek için mücadele ettik. Darbe yapan çeteleri, devleti değişime karşı koruyan çeteleri temizledik” diye konuştu.

Gülen’e mesaj

Erdoğan, konuşması sırasında yine Gülen cemaatini hedef alarak “Her darbeye övgüler düzen, hoşgörü görüntüsüyle büyüyen, hizmet, eğitim gibi değerleri istismar eden, devletin en kritik noktalarını işgal edip, devletine ve milletine ihanet bayrağı açan çetelere de göz yummadık. Bütün çetelerin temizlendiği bir anda Pensilvanya’dan idare edilen, Türkiye’yi yeni bir vesayete mahkûm etmek isteyen, Türkiye’yi eski Türkiye’ye döndürmeye çalışan çeteye de eyvallah demedik” dedi.

Yargılanacaktık

Partilerini kurarken ve iktidardayken tehditler aldıklarını, Danıştay saldırısının üzerlerine yıkılmak istendiğini söyleyen Erdoğan, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunu darbe girişimi olarak nitelemeye devam ederek “Darbe girişimleri başarılı olsaydı şu anda Yassıada benzeri mahkemelerde yargılanıyor olacaktık. Bunun tüm belgelerini, bu komplonun tüm detaylarını ele geçirdik” dedi.

Eski Türkiye

Eski Türkiye’nin eskide kaldığını, kapılarının kapandığını söyleyen Erdoğan, eski Türkiye’den bugüne gelen bir sorunun da anayasa olduğunu belirtti. Muhalefetin yeni anayasaya engel olduğunu savundu. Eski Türkiye’den bugüne aktarılan muhalefet anlayışının ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Erdoğan, yeni Türkiye’den korkan ve yeni Türkiye’de ayakta kalamayacağını düşünen muhalefetin, değişime direndiğini kaydetti.

Damdan düşeni biliyorum

Eski Türkiye’den bugüne ulaşan bir başka önemli sorunun da Cumhurbaşkanlığı makamı olduğunu dile getiren Erdoğan şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı makamı Gazi Mustafa Kemal’in vefatından sonra statükoyu korumak üzere şekillendirilmiş bir makamdır. 1960 darbesiyle cumhurbaşkanlığı makamı adeta rejimin bekçiliğini yapan bir makama dönüştürüldü. Her zaman bir tarafta milletin seçtiği hükümet, bunun karşısında ise cumhurbaşkanlığı makamı oldu. Abdullah Bey’den önce bunu yaşadığım için damdan düşeni biliyorum.”

Gazze’ye saldırı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına da değinen Erdoğan “İsrail’in Filistin’e ambargonun kalkması yönünde imza atılmasını beklerken baktık ki Batı Şeria’ya, Gazze’ye bombalar yağıyor. Bu ‘Ben sizinle normalleşmeye yokum’ demektir. İsrail, havan topu attılar, roket attılar diyor. Peki kaç tane İsrailli öldü, var mı? Hayır. Ama sizin şu anda öldürdüğünüz Filistinli sayısı 100’e yaklaştı. İslam dünyasını paramparça ediyorlar” dedi.

IŞİD diye bir örgüt

49 Türk vatandaşını rehin tutan IŞİD’e de “Buyurun Irak’ta, IŞİD diye bir örgüt, 49 tane vatandaşımızı kaçırdılar. Diyorum ki bunun size sağlayacağı bir fayda yok ey IŞİD, bizim bu 49 vatandaşımızı bırakmanız gerekir, eğer Müslümansanız bu şekilde zulüm etmeniz doğru değil. Bu vatandaşlarımızı bırakın” diye çağrı yaptı.

Başbakanlık dönemini anlattı

Erdoğan yaklaşık 100 dakika süren konuşmasının en geniş kısmını da vizyon belgesine ayırdı. Erdoğan “Yeni Türkiye Yolunda” isimli vizyon belgesinde demokratik yönetim, refah toplumu ve öncü Türkiye olmak üzere 3 başlık bulunduğunu söyledi ve 12 yıl boyunca başbakan olarak eğitim, sağlık, inşaat alanında gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Cumhurbaşkanı seçilirse çözüm sürecinin en yakın takipçisi olacağını belirten Erdoğan, dini istismar eden örgütlerin, devlet içinde yapılanmasına, paralel yapı kurmasına izin verilemeyeceğini kaydetti.

1 milyona tuvalet

Milli geliri 4 kat artırıp paradan 6 sıfırı attıklarını anımsatan Erdoğan, “İstanbul’daki gibi bir yerde delikli iki buçuk kuruşla tuvalete giderdik eskiden. Hatırlayın, bir milyona tuvalete giderdik. Eskiden milyoner, zengine denirdi. Zengin rakamıyla bizi tuvalete gitmeye mahkûm ettiler” dedi.

KATILANLAR

Geniş Güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıya sanat, spor, siyaset dünyasından 4 bin 500 davetli katıldı. Katılımcılar arasında Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Beşir Atalay, bakanlar Mehdi Eker, Mehmet Şimşek, Mehmet Müezzinoğlu, Nabi Avcı, Taner Yıldız, Akif Çağatay Kılıç, Ömer Çelik, İdris Güllüce, Hayati Yazıcı, Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, AKP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Yasin Aktay, Numan Kurtulmuş, Mustafa Şentop, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, eski TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, eski futbolcular Rıdvan Dilmen ve Tanju Çolak, basketbolcu Hidayet Türkoğlu, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Adnan Polat, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, sanatçılar Orhan Gencebay, Uğur Işılak, Alişan, Ece Erken, Hülya Koçyiğit, Kutsi, İsmail YK, Zerrin Özer, Mustafa Sandal, Şahan Gökbakar, Hande Yener, İzzet Yıldızhan, Berdan Mardini, Şafak Sezer, Başbakan Erdoğan’ın öğretmenlerinden 90 yaşındaki coğrafya öğretmeni Orhan Oktar ve Hüseyin Atilla Şener yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler