Işık Kansu: Karamsarlığa yer yok

Bombalı suikastla katledilen yazarımız Uğur Mumcu, ölümünün 27. yıldönümünde Bayraklı Belediyesi'nin düzenlediği panel ve fotoğraf sergisi ile anıldı. Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve gazetemiz yazarı Işık Kansu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behlül Özkan'ın konuşmacı olarak katıldı panelde Uğur Mumcu'nun gözünden günümüz Türkiye'sine ışık tutuldu.

Yayınlanma: 25.01.2020 - 11:55
Işık Kansu: Karamsarlığa yer yok
Abone Ol google-news

"KARAMSARLIĞA YER YOK"

Konuşmasında Uğur Mumcu'nun tarikatlar, cemaatler ve şeriat örgütleri hakkında yaptığı kapsamlı araştırmalarını anlattığı 'Rabıta' kitabından örnekler veren Kansu, "Uğur Ağabey'in yazdığı o kişileri bugüne kadar merakla taki ettim. Onlar şimdi ülkeyi yönetiyor.  Uğur Mumcu ise Ankara'da ve yüreğimizde yatıyor." dedi. Aydınlanma yaşamış toplumlar nerede olsa geri düşmeyeceklerini vurgulayan Kansu, "Türkiye'nin demokratikleşme sürecine bakarsanız, 200 yıllık bir süreç var. Hep devrim ve karşı devrim süreci yaşanmış. Şu bir gerçek, Türkiye'de çağdaş uygarlıktan geriye düşmek zor. Son yerel seçimde de gördük. Toplumdaki ikileştirmeye, kindarlaştırmaya biz kardeşlikle 'hayır' dedik. Nerede dedik? Büyükşehirlerde 'yeter' dedik. Müthiş bir sağduyuyla 'dur' dedik. O nedenle karamsarlığa yer yok." ifadelerini kullandı.  

"GÖKKUŞAĞI KAZANDI"

CHP'li Özel ise, "Ataol Behramoğlu'nun dediği gibi 'Gerek kalmadı korkmaya çünkü korkulan olmuştur' noktasında bir yerlerdeyiz ama hayat bir yandan devam ediyor. Tarihsel süreç içindeyiz. Kimsenin umutsuzluğa kapılmaya, biz kaybettik onlar kazandı demeye hakkı yok.  Büyükşehirler gibi birçok ili de gökkuşağı kazandı. Farklı renklerin, seslerin birbirine taviz vermeden, içine karışmadan ama birlikte olduğu bir siyasetle kazanıldı. Cumhuriyet, Atatürk devrimleri, bilim ve çağdaşlıkla sorunu olmayan herkesle birlikte bir kez daha gökkuşağını oluşturacağız" diye konuştu.

"ATATÜRK'ÜN SÖYLEDİĞİNİN AKSİNİ YAPIYORLAR" 

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behlül Özkan, Uğur Mumcu'nun düşüncelerinden yola çıkarak Türkiyenin dış politikasını şu sözlerle yorumladı: Kendinize olan güveninizin düşük olmaması lazım. Müslüman kardeşler ideolojisi Türkiye'de güçlü lobisi olan bir örgüt. Dış politikada ülke değerleri, çıkarları değil, İslami değerler ön planda. Orta doğu ülkeleriyle savaşarak değil, bunlarla uzlaşarak ülke çıkarlarını düşünerek hareket edilmeli. Ruslarla 'düşman olma', Arap'ların 'iç işlerine karışma', Ortadoğu ile 'savaşma' diyen Atatürk'ün söylediklerinin tam aksi işler yaparak, herkesle kavgalı hale geldik. Cumhuriyetin kurulduğu ilk halinde izlenilen yol gibi fabrika ayarlarına geri dönülmesi gerekiyor. Atılan tüm adımlar siyasal İslam'ın ideolojik takıntılardan dolayı milli çıkarlar gözetilmeksizin atılıyor ve bu da başımıza bela oluyor.

Etkinlik sonunda Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, konuşmacılara ve fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe’ye teşekkür plaketi ve çiçek takdim etti.

UĞUR UMCU ANMALARI

Uğur Mumcu, İzmir'in diğer ilçelerinde de anıldı. 

GAZİEMİR: Gaziemir Belediyesi, usta gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27. yılında “Basında ve Siyasette İfade Özgürlüğü” konulu bir panel düzenledi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Uğur Mumcu ile genç yaşlarda tanıştığını; onun sorgulatan, düşündüren makalelerinin fikir dünyasına yön verdiğini söyleyerek, “O bizim pusulamızda. Yazıları ise halen daha geçerliliğini koruyor. Basında ve siyasette ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırıldığı bir Türkiye diliyorum. Biz, 2023 yılı 29 Ekim Resepsiyonu davetiyesinde düzenlenme yeri olarak ‘Çankaya’ yazması için var gücümüzle çalışıyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı da Uğur Mumcu’nun yiğit bir gazeteci olduğunu, onun kaybedildiği haftanın adeta demokrasi haftasına döndüğünü söyledi. Yeni dönemde basının, patronlar satın alınarak susturulmaya çalışıldığını belirten Bursalı, “Televizyonlarda konuşan gazetecileri susturuyorlar. Amaç gazeteciliği öldürmek. Ancak Cumhuriyet, Sözcü gibi gazeteleri susturamadılar. Kontrol edemeyecekleri bir alanda yürüyorlar. Zaten ele geçirdikleri medyada gazetecilik yapılmadığı için tirajları hızlı şekilde düştü. Büyük medyayı öldürebilirler, ama gazeteciliği öldüremezler. Uğur Mumcu’nun yolundan giden arkadaşlarımız var. Her zaman da var olacaktır” diye konuştu.

KONAK: Konak Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi! / Uğur Mumcu'yu Anıyoruz” adlı etkinliğe, Uğur Mumcu’ya özlem duyan İzmirliler büyük ilgi gösterdi.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panel öncesi, fuaye alanında bir de sergi gerçekleşti. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, şöyle konuştu: “Uğur Mumcu, bugün FETÖ ve diğer terör örgütlerinin ülkemizde yaptıklarını, devleti ele geçirme planlarıyla ilgili ilk bilgileri ve bu bilgilerle ilgili kaynakları ortaya çıkaran bir isimdir. Onun mücadelesi, bizim mücadelemiz. Ülkemizi Atatürk’ün temel ilkelerinden uzaklaştırmaya çalışan yönetim tarzından bir an evvel kurtulmak ve cumhuriyetin temel ilkelerini benimsemiş bir yönetimin gelmesi için dayanışma içerisinde mücadele etmemiz gerekiyor.”

BUCA: Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi Tiyatro Topluluğu'nun genç yetenekleri, Uğur Mumcu için özel olarak hazırladığı “Unutma” adlı oyunu sahneledi. Gençler, Mumcu’yu unutturmamak için, etkinliğin gerçekleştiği Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Binası önüne 24 Ocak 1993 sabahı evinin önündeki bomba konan aracın temsilini sergiledi. Olayın sembollerinden birisi olan aracın benzerini hazırlatan gençler, aracın etrafını kırmızı karanfiller ve mumlarla donattı. Mumcu’nun anısına gerçekleştirilen törenler, Buca Belediyesi Hizmet Binası önünde devam etti. Buca Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Atatürk heykeli önüne Mumcu’nun fotoğrafına kırmızı karanfil bırakıldı.

ÇEŞME: Uğur Mumcu için Çeşme'de bir yürüyüş ve Uğur Mumcu Parkı'ndaki heykeli önünde anma töreni düzenlendi. Anma töreninde son konuşmayı yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, " Uğur Mumcu'nun dediği gibi; 'İsterlerse vurup, parçalasınlar bizi. Bizler biliyoruz ki, her parcamızdan bizim gibiler mutlaka çıkacaktır. Bu topraklarda Kubilaylar, Nazımlar bitmez. Denizler tükenmez. Uğurlar ölmez. Bizim görevimiz, Mustafa Kemal aydınlanmasını hakim kılana kadar mücadeleyi bırakmamak. Boşalan safları doldurmak. Uğur Mumcu gibi demokrasi şehitlerimizi anmak, anlamak ve gelecek kuşaklara anlatmaktır" diye konuştu. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve vatandaşlar, sunulan gösteri sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler