İsrail'de genel seçim

İsrail'de düzenlenen genel seçimde Oy verme işlemi sona erdi.

İsrail'de genel seçim
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.01.2013 - 07:07

Merkez Seçim Kurulu, tüm seçim noktalarında sandıkların kapanmasıyla oyların sayımına geçildiğini bildirdi.

Kurul'un nihai olmayan verilerine göre, 3 milyonun üzerinde İsrailli sandık başına giderek oy kullandı.

Seçimlere Kudüs'te bulunan Arap seçmenler de büyük oranda ilgi gösterdi. Öğleden sonra Arap bölgesindeki Sahnin'de çok sayıda İsrail vatandaşı Arap seçmenin sandık başına giderek oy kullandığı görüldü.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Kudüs'te seçim sonuçlarını başbakanlık rezidansında izledi. Netanyahu'nun, sonuçların açıklanmaya başlamasıyla partisi Likud'un genel merkezine gideceği belirtildi.

Resmi olmayan seçim sonuçlarının, gece yarısına doğru belli olması bekleniyor. Genel seçimlere 32 siyasi parti katılıyor. Partiler, 120 üyeli parlamentoya temsilcilerini göndermek için büyük bir yarış veriyor.

Anayasaya göre bir siyasi partinin tek başına iktidara gelebilmesi için parlamentoda 61 temsilci kazanması gerekiyor. 64 yıllık geçmişe sahip İsrail'de şimdiye kadar hiçbir siyasi parti, tek başına iktidar olamadı.

Başbakan Binyamin Netanyanu, eşi Sara ile Kudüs'teki bir seçim merkezinde oyunu kullandı. Netanyahu, oy kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada partisinin İsrail için en iyi seçenek olduğunu söyledi.

Seçim öncesi yapılan anketler, halkın başka seçenek görmedikleri için Netanyahu'ya oy vereceğini göstermişti.

 

Seçimlerde 10 bin 235 yerde oy kullanılıyor

İsrail'de 34 siyasi partinin yarıştığı genel seçimlerde, oylama işlemi sürüyor. Toplam 10 bin 235 seçim noktasında, 5 milyon 659 bin 560 kayıtlı seçmen sandık başına gidiyor. Seçmen yaşının 18 olduğu İsrail'de seçimlere katılım oranının düşük olmasından korkuluyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Peres bir hafta boyunca İsrail halkının sandık başına gitmesi çağrısında bulundu. Geçtiğimiz seçime katılım oranı da yüzde 65'te kalmıştı.

Netenyahu, oy kullanmasının ardından 'Ağlama Duvarı'na gitti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, genel seçimde oy kullanmasının ardından ailesiyle beraber ''Ağlama Duvarına'' gitti. İsrail kaynaklarından alınan bilgiye göre, genel seçimde oy kullanmasının ardından ailesiyle beraber ''Ağlama Duvarına'' giden Netenyahu, duvarın taşları arasına dilek kağıdı bıraktı. Netenyahu burada, ''İsrail'in ve İsrail halkının geleceği için dua ettim'' dedi.

Yahudilerin ''Ağlama Duvarı'', Müslümanların ise ''Burak Duvarı'' olarak isimlendirdiği Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın batı duvarı, Yahudilerce kutsal kabul ediliyor. İsrail'de 34 siyasi partinin yarıştığı genel seçimlerde, oy verme işlemi sürüyor.

 Uzmanlar, aşırı sağın İsrail siyasetine hakim olacağı görüşünde

İsrail'de oy verme işlemi devam eden genel seçimlerin, İsrail siyaseti, Arap dünyası ve uluslararası düzeydeki muhtemel etkilerini değerlendiren uzmanlar, gelecek dönemde aşırı sağın İsrail siyasetine hakim olacağı görüşü üzerinde birleşiyor.

İsrail Meclisi Knesset'te milletvekili olan Ahmed et-Tıbi, yaptığı açıklamada, İsrail'in seçim sonrası siyasetiyle ilgili olarak, ''Seçimlerden iki türlü koalisyon çıkabilir. Bu koalisyonlardan ilki tamamıyla sağcı, diğeri de sağ eğilimli olmakla birlikte geniş katılımlı bir koalisyon olacaktır. Her iki ihtimalin gerçekleşmesi durumunda da Başbakan Netanyahu kurulacak yeni hükümetin siyasetini belirleyen kişi olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek dönemde İsrail siyasetinde büyük bir değişiklik beklemediğini kaydeden Tıbi, ''Netanyahu'nun eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın liderliğindeki ''İsrail Evimiz'' partisiyle koalisyon kurması, gelecek dönemde İsrail siyasetinin hangi rotayı takip edeceğinin göstergesidir'' diye konuştu.

Tıbi, Filistinlilerle yapılacak barış müzakereleriyle ilgili olarak da, bu alanda ciddi çalışmalar olmayacağını, zira Netanyahu'nun sadece görüntüde müzakerelerle ilgilendiğini düşündüğünü söyledi.

'Netanyahu, Türkiye ile uçurumu kapatmaya çalışacak'

Seçimler sonrasında Türk-İsrail ilişkilerinde ne gibi değişiklikler olacağıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Tıbi, ''Önceki hükümet döneminde Netanyahu'yu Türkiye'den özür dilemekten alıkoyan Lieberman'dı. Bu da Netanyahu'nun güçsüzlüğünü gösteriyor. Burada sorulması gereken soru, seçimlerden sonra Netanyahu'nun nasıl bir yol izleyeceğidir. Ben onun Türkiye ile arasındaki uçurumu kapatmayı tercih edeceğini tahmin ediyorum. Tabii bunun için Mavi Marmara olayından ötürü Türkiye'den özür dilemesi gerekecektir'' dedi.

Filistin Hükümeti eski Esirler Bakanı Eşref el-Acrami de Tıbi ile aynı görüşte olduğunu belirterek, ''Netanyahu'nun partisi Likud'un aşırı sağcı partilerle koalisyon kurması göz önünde bulundurulduğunda, İsrail'in siyasi haritasının değişmeyeceğini söyleyebiliriz. Koalisyon hükümetinin başkanlığını üstlenecek Netanyahu, Filistin, Türkiye ile ilişkilerin yanı sıra İsrail'in bölgesel düzeydeki politikalarında da aynı çizgiyi izleyecektir'' görüşünü dile getirdi.

İsrail'de bugün seçmenler 120 Knesset üyesini seçmek üzere sandık başına gidiyor. Yapılan kamuoyu yoklamaları, Netanyahu'nun Likud Partisi ile Avigdor Lieberman'ın İsrail Evimiz partisi ittifakının 32 sandalye kazanacağını ve Netanyahu'nun diğer sağcı partilerin de katılacağı koalisyonla yeniden hükümeti kurabileceğini gösteriyor.

 

Seçime katılımın yüksek olduğu belirtildi

İsrail'deki genel seçimde, öğleye kadar oy kullananların sayısının, 1999 yılından beri gerçekleştirilen seçimlerdeki en yüksek oran olduğu bildirildi. Merkez Seçim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, öğle saatlerine kadar seçmenlerin yüzde 26'sının seçim sandıklarına giderek oylarını kullandığı belirtildi. Ülkede 1999 yılından beri hiçbir seçimde öğle saatlerine kadar, bu oranda oy kullanıldığına tanık olunmadığı kaydedildi. Bununla birlikte seçim noktalarının önünde şu ana kadar oy kullanmaya gelenlerin oluşturduğu, uzun kuyruklara çok rastlanmadı.

Öte yandan seçim noktalarının önünde de en çok Netanyahu taraftarlarının bulunduğu görüldü. Netanyahu yandaşları, seçim noktalarının önüne astıkları posterlerle seçmeni etkilemeye çalışıyor. Sokaklarda Netanyahu'nun fotoğraflarının diğer parti liderlerine göre daha fazla yer tuttuğu gözlendi.

Koalisyon hükümetinde yer alan ve mecliste 11 sandalyesi bulunan Şas Partisi, seçim öncesi anketlerde oyunu koruduğu görünüyordu. Şas Partisi'nin, seçimin ardından kurulacak koalisyonda da yer alacağı tahmin ediliyor. Yetkililer, seçimlerin şu ana kadar sakin ve olaysız geçtiğini kaydetti.

Salah'tan seçimlere umut bağlanmayın çağrısı

1948 Filistin İslami Hareketi Lideri Raid Salah, İsrail'deki seçimlere veya yeni kurulacak hükümete umut bağlanmaması çağrısında bulundu. Salah, İsrail'deki seçimler hakkında  yaptığı açıklamada, ''Seçimlere umut bağlamamamız gerekir. Kudüs'ün Yahudileştirilmesi ve Mescid-i Aksa'ya saldırıların sonlandırılması için umudumuzu Arap ve İslam birliğine bağlamamız gerekiyor. İsrail'in hiçbir hükümetinden umudumuz yok. İsrail'de Filistin meselesi için çalışan sağcı veya solcu yok. Knesset, siyonist projenin uzantısıdır'' diye konuştu.

İsrail parlamentosundaki Arap milletvekillerine dair Salah, ''Başından itibaren Arap milletvekillerinin hakları yerine getirilmedi, haksızlıklar giderilmedi. İsrail kurumları, Arap milletvekillerinin varlığını çirkin bir şekilde kullanıyor. Onlar aracılığıyla dünya önünde çirkin yüzünü güzelleştirmeye, Ortadoğu'da tek demokratik ülke olduğu imajını vermeye çalışıyor'' ifadelerini kullandı. İsrail'de 34 siyasi partinin yarıştığı genel seçimlerde, oy verme işlemi sürüyor.

Öte yandan İsrail Merkez Seçim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, öğle saatlerine kadar seçmenlerin yüzde 26'sının seçim sandıklarına giderek oylarını kullandığı belirtildi. Ülkede 1999 yılından beri hiçbir seçimde öğle saatlerine kadar, bu oranda oy kullanıldığına tanık olunmadığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon