İşsizlikte sezon indirimi
Mevsimsel etkilerle düşen işsizlikte ivme, artışı gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mart nisan ve mayıs aylarını kapsayan nisan döneminde işsizlik yüzde 9.6'ya geriledi. Ancak mevsimsellikten arındırılmış rakamlar bunun geçici olduğunu, tarım dışı işsizlikte artış eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. Verilere göre, nisan döneminde mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10.3 oldu. Son dört aydır bu oran yüzde 9.9'da seyrediyordu.
Özetle nisan ayında işsizlikteki duraklama da sona erdi. Tarım dışı işsizlikteki kuvvetli artış da dikkat çekti. Tarım dışı işsizlik mevsim etkilerinden arındırılmış olarak marttaki yüzde 11.8'den mayısta yüzde 12.2'ye çıktı. Öte yandan yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yavaşlayacağı öngörüsüne paralel işsizlikteki artışın da sürmesi bekleniyor.
Artış sürecek
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aziz Çelik, inşaat ve tarım istihdamındaki değişimin işsizlikteki artış eğiliminin sürdüğüne işaret ettiğini belirtti. Çelik, "Tarım dışı ve mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik verilerine baktığımızda işsizlik oranının arttığı görülüyor. Üstelik son döviz hareketi ve enflasyonun piyasada yarattığı etkiler henüz buna dahil değil. Son 1-1.5 yıl boyunca yapılan bir istihdam kampanyası var. Bundan da etkilli sonuçlar alınamadı. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, son bir yılda istihdam artışı 550 binde kaldı. İşsizliğin mevsimsel etkilerle düşmüş olmasının bir anlamı yok. Kısacası artış eğilimi sürecek" dedi. BETAM işsizliğin mayısta 0.1 puan artmasını bekliyor.
En çok meslek sahibi kadınlar işsiz
Eğitim durumuna göre işsizlik oranlarına bakıldığında en yüksek oranın yüzde 19.2 meslek ve teknik lise mezunu kadınlarda olduğu görülüyor. Lise mezunu erkeklerde işsizlik yüzde 9.8 iken kadınlarda oran yüzde 18.3'e çıkıyor. Meslek lisesi mezunu erkeklerde işsizlik yüzde 6.5, Yükseköğrenimde işsizlik oranı kadınlarda yüzde 14.9, erkeklerde yüzde 8.1.
İş aramayanlar 2 milyonu aştı
TÜİK verilerine göre, iş aramayıp çalışmaya hazır olan 2 milyon 38 bin kişi işgücüne dahil olmadı. Bunun 538 binini iş bulma ümidi kalmayanlar oluşturdu.
5 gençten 1'i ne okuyor ne de çalışıyor
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı 3 milyon 188 binden milyon 291 bine çıkarken gençlerde işsizlik oranı 17.9 olarak gerçekleşti. Genç işsizliği mevsim etkisinden arındırılmış olarak önceki döneme göre 0.2 puan azalsa da ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 21.3 olarak kaydedildi.
İstihdam inşaat ve tarımda azaldı
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam marttan nisana 34 bin azalırken, tarım dışında marttaki 23 milyon 482 bin seviyesinden nisanda 23 milyon 468 bine geriledi. 14 bin istihdam kaybının önemli kısmı inşaattan kaynaklanıyor. Son 3 ayda inşaatta arındırılmış yaklaşık 100 bin azalış var. Marttan nisana gelindiğinde istihdam hizmetler sektöründe 6 bin, sanayide 32 bin artarken tarımda 20 bin azaldı.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Bu kebapçılara dikkat!