İstanbul heyecanlı

''İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' etkinliklerinin resmi açılış töreninin yapılacağı 16 Ocak Cumartesi akşamı kentin yedi noktasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 08:31
Abone Ol google-news

Resmi açılış kutlamaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 20 ülkeden üst düzey davetlinin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

Törende, Yekta Kara'nın bu gece için özel olarak tasarladığı ve yönettiği ''İstanbul Büyüsü'' adlı gösteri seyirciyle buluşacak.

Daha sonra etkinliğe katılacak protokol mensupları, Haliç Kongre Merkezi'nin önündeki iskelede enerjisini İstanbul'dan alan bir ''Kent Etkinliği'' olarak tasarlanan özel ışık ve havai fişek gösterisi için start verecek.

Bir kilometrelik alanda Haliç'i bir festival alanına çevirecek görsel şölen, Haliç Camialtı Tersanesi'nde kurulan yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanda yapılacak. 80 metreye 15 metre ebatlarında hazırlanan özel 2010 logosu, bu özel gösterinin Haliç'te aydınlığa kavuşacak ilk sembolünü oluşturacak.


Ateş ve balon gösterisi

Taksim, Kadıköy, Pendik, Sultanahmet, Beylikdüzü ve Bağcılar meydanlarında DJ performansı, dans ve müzik gösterileri, gecenin ilk saatlerinde İstanbullularla buluşacak.

Bugüne kadar Dubai, İngiltere, Fransa, İspanya ve Brezilya gibi birçok farklı ülkede düzenlenen dev organizasyonlarda gerçekleştirdikleri gösterilerle dünya çapında ün kazanan Fransız Group F tarafından Taksim'de, ''Ateş Tiyatrosu'' ve Kadıköy'de ''Balon Tiyatrosu'' sahnelenecek.

Taksim'de Tarkan, Kadıköy'de Mor ve Ötesi, Beylikdüzü'nde Nil Karaibrahimgil, Sultanahmet'te Mercan Dede, Pendik'te Kıraç ve Bağcılar'da da Zara konser verecek.


Borusan Müzik Evi'nin ilk konuğu Nuria Rial

Borusan Müzik Evi'nin ilk konuğu Katalan soprano Nuria Rial olacak. Sanatçı yarınki programında Handel'in ''Dokuz Alman Aryası''ndan bir seçki ve Sammartini ile Telemann'ın aryalarını seslendirecek. Rial'e günümüzün başarılı blok flütistlerinden Michael Oman'ın yönettiği Avusturya Barok Topluluğu eşlik edecek.

Mekan, 16 Ocak'ta da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Müzik İleri Araştırmalar Merkezi bünyesinde etkinlik gösteren Hezarfen Ensemble'ye ev sahipliği yapacak.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 1959'da kurulan ve 1999'da alınan bir kararla ''Belarus Cumhuriyeti Devlet Onursal Topluluğu'' sıfatına layık görülen Belarus Devlet Dans Topluluğu, yarın, 16 ve 17 Ocak'ta Türker İnanoğlu Maslak Show Center'da gösteri sunacak.


Arif Sağ ve Sabahat Akkiraz aynı sahnede

İş Sanat, 16 Ocak'ta Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli geleneksel müzik sanatçılarından Arif Sağ ve Sabahat Akkiraz'ı ağırlayacak.

Bağlama virtüözü Arif Sağ ile sesi ülke sınırlarının dışına ulaşan Sabahat Akkiraz, ''Bir Sevdadır Türkü'' adlı konserlerinde halk müziğinin en güzel ezgilerini seslendirecek.

Funda Arar, 16 Ocak'ta Bostancı Gösteri Merkezi'nde sevenleriyle buluşacak.
Gençlik dönemlerinden beri birbirlerini tanıyan, ancak birlikte çalışmaya başlamaları 2000'li yılları bulan yaratıcı, eğlenceli ve usta üç müzisyenden basta Reid Anderson, piyanoda Ethan Iverson ve davulda David King'den oluşan The Bad Plus, Salon İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nda konser verecek. Mekan, 18 Ocak'ta da Kudüs doğumlu Yasmin Levy'e ev sahipliği yapacak.



''Şevkefza" 17 Ocak'ta CRR'de

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, ''Şevkefza'' adlı 2010 yılına ait ilk periyodik konserinde, 17 Ocak'ta Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda sevenleriyle buluşacak.

Birol Yayla'nın yöneteceği konserin saz solistleri kemanda İhsan Aslan ve udda Samim Karaca olacak. Aslan ve Karaca, saz musikisi repertuvarından üç seçkin örneği, solist Adnan Mungan ise uşşak ve hüseyni makamlarından dört eseri seslendirecek. Koro, konserin son bölümünde seslendireceği segah şarkılarla konserini tamamlayacak.

Atlantik Okyanusu'nda düşen uçak kazasında hayatını kaybeden eğitmen ve arpist Ceren Necipoğlu'nun Brezilya Rio konseri repertuvarından hazırlanan ''Ceren Necipoğlu-Bir Kitap Gibi'' adlı albümün tanıtımı, 18 Ocak'ta CRR Konser Salonu'nda yapılacak.
CRR Konser Salonu'nda 19 Ocak'taki ''Şah Hüseyn'in Firkatiyle'' başlıklı konser, Kerbela'nın hüznünü konser salonuna taşıyacak. Matem konserinde Kerbela ve Hz. Hüseyin üzerine bestelenen ''mersiye'', ''muharremiye'' ve ''maktel''lerden oluşacak toplam 20 eser seslendirilecek. Veysel Dalsaldı ve Ender Doğan'ın solist olacağı konserde ağıtları Mersiyehan Celal Yılmaz okuyacak.

Lavta çalan bas şarkıcı Joel Frederiksen 19 Ocak'ta, arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu da 21 Ocak'ta Akbank Sanat'ta sahne alacak.


Tiyatro

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, 20 Ocak'ta Haldun Taner'in yazdığı, Yücel Erten'in yönettiği ''Keşanlı Ali Destanı'' adlı oyunla perdelerini açacak.

Ali Gökmen Altuğ, Aslı Aybars, Berna Oğuzutku Demirer, Can Ertuğrul, Ceren Kaçar, Çağrı Özgür Hün, Çiğdem Gürel, Çağlar Yiğitoğulları, Engin Alkan, Eraslan Sağlam, Ertuğrul Postoğlu, Hakan Arlı, Hamit Erentürk, Hikmet Körmükçü, İrem Arslan Aydın, İskender Bağcılar ve Kahraman Acehan'ın rol aldığı oyunda, büyük bir kentin ''Sinekli'' olarak bilinen mahallesinin kahramanı olan Ali'nin başına gelen olaylar anlatılıyor.
Oyun, hafta boyunca tiyatroseverler tarafından izlenebilecek.

Yılmaz Onay ve Dilruba Saatçi'nin birlikte yazdığı ''Üç Kuruşluk Mahalle Dersleri'' 16, 21, 22 ve 23 Ocak tarihlerinde Süzer Plaza Tiyatro Maan Performans Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Saatçi'nin yönetmenliğini de yaptığı oyunda, Gül Tekcan, Sevgi Yılmaz, Gülden Ünlü, Didem Soylu, Atilla Gündoğdu, Barış Çelikkol, Sefa Yasin Erkaymaz ve Barbaros Şansal rol alıyor.

Seyircilerin de oyuncularla iç içe olup, sıra dışı bir deneyim yaşayacakları ve tiyatronun fuayesinden başlayarak yer altı dünyasına giriş yapacakları oyunda, aşk, ihtiras, iktidar, sahtekarlık, ikiyüzlülük, ihanet, korku ve sevgi aynı anda anlatılıyor.

Orhan Kemal'in yazdığı, Işıl Kasapoğlu ve Bülent Emin Yarar'ın yönettiği ''Murtaza'' adlı oyun, yarın Zeytinburnu Kültür Ve Sanat Merkezi'nde sahnelenecek.
''Semaver Kumpanya'' oyuncularının rol aldığı eserde Orhan Kemal, toplumsal yaşamın ikilemlerini ve acımasızlıklarını küçük ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor.
Serkan Keskin'in yönettiği ''Resm-i Geçit'' adlı oyun, 18 Ocak Pazartesi günü Kumbaracı 50 Sahnesi'nde izlenebilecek.

''Semaver Kumpanya''nın sergilediği oyunda, Nadir Sarıbacak ile Öyküm Elif Erdoğan baş rolleri paylaşıyor. Eserde, dört duvar arasında sıkışıp kalmış iki kardeşin dışarıdaki yaşamın gerçekliğinden uzakta sürdürdükleri hayatlarının birden bire nasıl değiştiği anlatılıyor.

''Tiyatro İstanbul''un Genel Sanat Yönetmeni Gencay Gürün'ün yönettiği ''Çılgın Ruh'' adlı eser, 18 Ocak Pazartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.
İlkay Saran, Atilla Saral, İndi Türkay, Levent Ulukut, Melda Gür, Melis Eronat ve Oylum Şahin'in oynadığı komedi tarzındaki oyunda, Ruth ve Charles'in arkadaşları ve bir medyum olan Bayan Arcadi'yi evlerine davet ederek yaptıkları ruh çağırma seansında başlarına gelen ilginç olaylar anlatılıyor.

Dansçı ve koreograf Talin Büyükkürkciyan'ın, içinde farklı hikayeler barındıran ''Kırkıncı Kapıyı Açarsan'' adlı çalışması, 19 Ocak Salı günü Fransız Kültür Merkezi'de izleyiciyle buluşacak.

Sanatçı, kişisel geçmişiyle kendi tanıklıklarından yola çıkarak tasarladığı ve Hollanda, İtalya, İrlanda ve son olarak Kanarya Adaları ile Fransa'da ''Türkiye Mevsimi'' kapsamında sunduğu gösteriyi, gazeteci-yazar Hrant Dink'e ithaf ediyor.
Anton Çehov'un yazdığı, Serdar Eğitim'in yönettiği ''Ay Ayy Ayyıı'' adlı tek perdelik komedi, 20 Ocak Çarşamba günü Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

Ayşegül Aktı, Seyhan Nur Saatçi ve Serdar Eğitim'in rol aldığı oyunda, bayan Popov'la Bay Simirnov'un eski bir alacak meselesi yüzünden nefretle başlayan ilişkilerinin aşka dönüştüğü kadın-erkek ilişkisi, esprili bir dille anlatılıyor.

Sanatseverler, Devlet Tiyatroları'nda bu hafta Boris Vian'ın yazdığı, Hakan Çimenser'in yönettiği ''İmparatorluk Kuranlar'' adlı oyunu, 20 ve 21 Ocak tarihlerinde İstanbul Devlet Tiyatroları Üsküdar Stüdyo Sahne'de izleyebilecek. Eserde, Celal Kadri Kınoğlu, Orhan Kurtuldu, Simay Küçük ve Sevinç Erol rol alıyor.

Burjuva toplumunun içi boşalan değer yargıları, bireyin yalnızlığı ve kent insanının paranoyası üzerine kurgulanan oyunda, burjuvazinin değerlerine sıkı sıkıya bağlı olan ailenin yaşadıkları tuhaf kaçış öyküsü kara mizah diliyle anlatılıyor.


Çocuk tiyatroları


İstanbul Çocuk Tiyatrosu'nun, Disney'in birçok ana karakterini aynı sahnede buluşturacağı ''Disney Live! Mickey'nin Masal Dünyası'' adlı gösteri, 21 Ocak Perşembe günü Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Türkiye'de sahnelenecek bu ilk büyük gösteri, Disney'in masalsı atmosferiyle, sadece çocukları değil tüm aileyi unutulmaz bir deneyimle buluşturuyor. Mickey, Minnie, Donald ve Goofy'nin sunumuyla, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Sindirella, Güzel ve Çirkin masallarının canlandırıldığı eserde, Mickey ve arkadaşlarının ilginç ve eğlenceli maceraları anlatılıyor.

Murat Altınok'un hem yazıp hem yönettiği ''Aladdin'in Sihirli Lambası'' adlı müzikal, 16 Ocak Cumartesi günü TİM Fettah Aytaç Salonu'nda izleyiciyle buluşacak.
Murat Altınok, Berke Yüksel, Direnç Dedeoğlu, Tuğçe Altuğ, Su Olgaç, Önder Keskin, Onur Öztürk, Fatih Ermiş, Ece Bozkaya, Müge Bayramoğlu ve 6 kişilik dans kadrosunun yer aldığı oyunda, Alaaddin ve onun yaramaz maymunu Abu'nun, güzel prenses Yasemin'i kötü yürekli Cafer'den kurtarmak için verdikleri savaş ve başlarına gelen ilginç olaylar ele alınıyor.



Sergi

Claude Closky'nun ''Yazı mı Tura mı'' adlı kişisel sergisi, yarın Akbank Sanat'ta sanatseverlerle buluşacak. Sanatçının, sanat tarihinin yakın zamanına, enformasyon ve haberler dünyasına, gündelik yaşamın tüketim toplumunun markalarına ait bazı ipuçlarını verdiği sergisi, 6 Mart Cumartesi gününe kadar ziyaretçilere açık olacak.

Sanatçılar Ercan Akın, İsmet Değirmenci, Ali Elmacı, Seçil Erel, Çınar Eslek, Burcu Perçin, Coşkun Sami, Şevket Sönmez, Serkan Yüksel ve Semih Zeki'nin bir araya gelerek buluştukları ''Soğuk Element'' adlı sergi, 19 Ocak Salı günü Akademililer Sanat Merkezi'nde ziyaretçilere açılacak.

Banu Ayşe Özdemir'in, 35 eserinden oluşan ''Kaftanlar, SU'da hayat buldu'' adlı resim sergisi, 19 Ocak'tan itibaren 2 Şubata kadar hafta içi her gün Taksim Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Biopolitik kavramlar üzerine çalışmalarıyla tanınan Canan Şenol'un ''Bıyık Kedi de Vardır'' adlı kişisel sergisi, 21 Ocak'ta Gallery X-İst'te ziyaretçilere açılacak. Sergide, sanatçının geçmiş ile bugün arasında bağlantı kurduğu, yakın Türkiye tarihine ait görsellerden oluşan ''Vakvak Ağacı'' adlı video-animasyon gösterisi, ''Kusursuz Güzellik'' adlı 7 yapıttan oluşan serisi ve ''İbretnuma'' adlı videosundan karelerin yer aldığı minyatür çalışmaları da görülebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler