İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği'nden laiklik uyarısı

Laiklik İlkesinin Anayasa’da Yer Almasının76. Yılı’nda İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği laiklik uyarısı yaptı. 5 Şubat 1937 tarihinde, 1924 Anayasasında yapılan değişiklikle yer verilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştı.

Yayınlanma: 05.02.2013 - 20:48
Abone Ol google-news

Cumhuriyet devrimleriyle başta Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim birliği ve Medeni Kanun’un kabulü ile birlikte hukuk birliği olmak üzere laik hukuk sisteminin esasları belirlenmişti.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği yayınladığı bildiride; “Hukuk Birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan  laiklik ilkesi, kadının insan haklarının da güvencesidir. Yüzyıllar boyunca değil yurttaş olmak; insan olarak bile yok sayılan, ancak laik hukuk devrimi ile ailede, eğitimde, istihdamda, kamuda ve siyasette erkeklerle eşit birey kabul edilen kadınların bir bölümünün bu özgürlüğü ve eşitliği tersine çevirmek gayretini ve öfkesini hayretle izlemekteyiz. Unutmayalım ki laiklik ve onun sağladığı eşitlik, özgürlük ve adalet en çok biz kadınlara lazımdır.” sözleriyle ilkenin önemini hatırlatarak, yarın çok geç olmadan laiklik ilkesinden ödün verilmemesini istediler.  

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği(İKKB)

İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu; Kadın Araştırmaları Derneği; İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi; Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği; Türk Kadınlar Birliği İstanbul Şb.; Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu; Fatih Kız Liseliler Derneği ; Notre Dame De Sion’lular Derneği; Kadın Haklarını Koruma Derneği; Türk Kadınlar Birliği Adalar Şb.; Boğaziçi Soroptimist Klubü; Türk Kadınlar Birliği Kadıköy Şubesi; Ada Dostları Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği İstanbul Şb; Çağdaş Anneler Derneği; Kadıköy Kadın Meclisi ; Bakırköy Kadın Meclisi; Beşiktaş Kent Konseyi Kadın Meclisi ; Üniversiteliler Eğitim ve Kültür Vakfı; Uluslar arası Kadınlar Dayanışma Derneği İstanbul Şb.;  Florence Nightingale Hemş. Yüksek Okulu Mez. Der.; Şahkulu Vakfı; İP; CHP Kadın Kolları.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler