İstanbul'da "Süper" Final

İstanbul bu akşam Avrupa’nın en önemli futbol şölenine ev sahipliği yapacak. UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Liverpool ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Chelsea Süper Kupa’nın sahibi olmak için Vodafone Park’ta karşı karşıya gelecek.

Yayınlanma: 14.08.2019 - 03:50
İstanbul'da
Abone Ol google-news

İstanbul bu akşam Avrupa’nın en önemli futbol şölenine ev sahipliği yapacak. UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Liverpool ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Chelsea Süper Kupa’nın sahibi olmak için Vodafone Park’ta karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’de başlayacak ve beIN Sports Haber’den yayımlanacak dev mücadele Avrupa’nın yanı sıra Afrika, Asya, Latin Amerika, Kuzey Amerika, Ortadoğu ve Okyanusya’nın tamamında yer alan 215 ülkede naklen ekranlara gelecek. İlk kez UEFA’nın erkekler kategorisindeki üst düzey bir karşılaşmasında kadın hakem düdük çalacak. Fransız hakem Stephanie Frappart yöneteceği büyük finalde Frappart’ın yardımcılıklarını vatandaşı Manuela Nicolosi ve İrlanda Cumhuriyeti’nden Michelle O’Neal yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır olacak. Fransa’dan Clement Turpin’in VAR Hakemi olarak görev alacağı maçta Video Yardımcı Hakem Asistanları (AVAR) ise yine aynı ülkeden François Letexier, Almanya’dan Mark Borsch ve İtalya’dan Massimiliano Irrati olacak. İstanbul böylece 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2009 UEFA Kupası’nın ardından UEFA’nın kulüpler düzeyindeki üçüncü kupasına da ev sahipliği yapmış olacak. 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Final müsabakası da 30 Mayıs 2020 tarihinde Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak.

Finalde ilk kez iki İngiliz
44. kez düzenlecek olan UEFA Süper Kupa’da bir ilk daha yaşanacak. Kupa tarihinde ilk kez iki İngiliz takımı finalde karşı karşıya gelecek. Bu maç sonunda kupa 8. kez İngiltere’ye gidecek. Liverpool 4’üncü, Chelsea ise 2. şampiyonluğunu kazanmak için sahaya çıkacak.

Son yıllara İspanya damgası
Kupaya son yıllarda İspanyol takımları damga vurmuş durumda. 2009-18 yılları arasında düzenlenen son 10 final mücadelesinde 9 kez İspanyol takımları mutlu sona ulaştı. Sadece 2013 yılında finalde Chelsea’yi mağlup eden Bayern Münih kupayı müzesine götürmeyi başarmıştı. 2014-18 yılları arasındaki beş final mücadelesinin dört tanesine ise iki İspanyol takımı finalde karşı karşıya gelmişti.

Final tek maça döndü
İlk kez 1973 yılında düzenlenen Süper Kupa’da 1998 yılına kadar final mücadeleleri çift maçlı sisteme göre oynanıyordu. İki maç sonunda rakibine üstünlük kuran takımın kupayı müzesine götürdüğü final müsabakasının statüsü, 1998 yılında tek maç şeklinde değişikliğe uğradı. İlk defa tek maç üzerinden oynanan 1998 finalinde ise Chelsea, Real Madrid’i Gus Poyet’in attığı gol ile 1-0 mağlup edip kupayı ilk kez müzesine götürmüştü.

Şampiyonlar 12 farklı ülkeden
2019 yılına gelindiğinde kupa tarihinde 12 farklı ülke takımı Süper Kupa’yı müzesine götürmeyi başardı. İspanyol takımları 15 kez ile kupayı en çok kazanan ülke olarak dikkat çekerken, İtalyan takımları 9, İngiliz takımları ise 7 kez kupayı kazanmayı başardı. Kupayı kazanmayı başaran diğer ülke takımları ise şu şekilde: Belçika 3, Hollanda 2, Almanya 1, Portekiz 1, Rusya 1, Sovyetler Birliği 1, Romanya 1, İskoçya 1, Türkiye 1.

3 yıl düzenlenmedi
UEFA Süper Kupa 1973’ten bu yana geçen süreçte çeşitli sebeplerden dolayı üç yıl düzenlenemedi. 1974 yılında Bayern Münih ile Magdeburg arasında oynanması gereken final mücadelesi, siyasi sebeplerden dolayı oynanamadı 1981 yılında ise Liverpool ile Dinamo Tiflis arasında oynanması gereken final mücadelesi, iki takımın maç tarihi üzerinde anlaşamaması sebebiyle oynanamamıştı. 1985 yılında ise Heysel faciasından dolayı Juventus ile Everton karşı karşıya gelememişti.

En çok kazananlar
44. kez düzenlecek UEFA Süper Kupası’nı en çok kazanan teknik direktörler, Josep Guardiola ile Carlo Ancelotti. İki teknik adam da 3’er kez kupayı kazanma başarısı gösterirken Alex Ferguson, Raymond Goethals, Arrigo Sacchi, Louis Van Gaal, Zinedine Zidane, Diego Simeone ise iki kez kupayı kazanma başarısı gösterdi.

İşte kapanacak yollar
Bugün 13.00’ten yarın sabah saat 04.00’e kadar aşağıdaki yollar trafiğe kapalı olacak: Bomonti-Dolmabahçe Tüneli çift taraflı, Dolmabahçe Caddesi Akaretler kavşağından, stadyuma kadar çift taraflı, Gümüşsuyu Bölgesinde İnönü Caddesi’nin Selime Hatun Sokağı ile kesişen noktasında her iki yönlü. Mete Caddesi ve devamında Taşkışla Caddesi ile kesişen Gazhane Bostan Sokak ve devamında Prof. Bedri Karafakioğlu Caddesi ile Asker Ocağı Caddesi, Taşkışla Caddesi ile kesişen Kadırgalar Caddesi, Meclisi Mebussan Caddesi her iki yönlü olarak, Vişneli Tekke Sokak, Babaefendi Sokak, Taşkışla Caddesi (gerek görülmesi halinde), Mete Caddesi, Divan kavşağı ile Mete Caddesi arası, Gümüş Sokak ile Gümüş Caddesinin kesiştiği yerden itibaren trafiğe kapatılacak.

Yasaklar listesi
Stadyuma girişi yasaklı maddeler şöyle: Her boyutta sırt çantası ve A4 (210 mm x 297 mm)’den büyük çantalar, alkollü içecekler, elektronik sigara, parfüm ve deodorant şişeleri, lensi 8cm’den büyük kameralar; meşale, havai fişek vb malzemeler, patlayıcı, yanıcı, yanıcı veya yanıcı maddeler; gıda; dizüstü bilgisayar; lazer ışıkları; topuz veya biber gazı; gürültü yapma cihazları havalı korna, zil, bullhor, şimşek, ıslık sesi, vuvuzela, megafon; her türlü çubuk, selfie çubuğu; çakmaklar; termoslar; kaba dilden ya da ifadeden oluşan tişörtler ya da giyim eşyaları ve 6222 sayılı kanun gereği yasak olan diğer maddeler.

UEFA’dan İstanbul rehberi
UEFA, Süper Kupa finali için İstanbul’da bulunan futbolseverler için tavsiyelerde bulundu. Taraftarlara yönelik geçtiğimiz gün bir bülten hazırlayan UEFA, seyircilere şehir içi ulaşımdan, konaklamaya kadar bir çok tavsiye verdi. UEFA’nın bülteninde İstanbul’a seyahat edeceklerin gelmeden sıkı bir diyet yapması gerektiği çünkü Türkiye’de kilo almanın kaçınılmaz olduğu vurgulandı.
Ayrıca taraftarlara döner, Adana kebap ve ayran denemeleri tavsiye edildi. Bültende lahmacun ve pidenin de denemeye değer olduğu yorumunda bulunuldu. Süper Kupa için İstanbul’da bulunacak futbolseverlere mezelerin yanında rakı veya yerel biraları denemeleri de tavsiye edildi. İstanbul’un 2005’te Şampiyonlar Ligi, 2009’da da UEFA Kupası finaline ev sahipliği yaptığı hatırlatılan bültende ziyaretçilerine yürüyerek şehrin ‘dünyaca ünlü trafiğinden’ kaçınabileceği belirtildi.

3 büyükler vurgusu
Bültende İstanbul’un üç büyük takımı Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın başarılarından da bahsedilirken, “Manchester United, Barcelona, Milan, Chelsea, Inter, Real Madrid ve Juventus burada yenilgiyi tattı” denildi. Son olarak UEFA, şehrin kalabalığından kaçmak isteyenlere Adalar, Belgrad ve Ağva tavsiyelerinde bulundu. UEFA’nın bülteninde Taksim Meydanı, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Mısır Çarşısı ve Boğaz’ın görülmesi gerektiği vurgulanırken, Galata Kulesi’nin tepesine çıkmaları da tavsiye edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler