İstanbul'dan ortak çağrı

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Papa Franciscus, ortak bir bildiriye imza attı.

İstanbul'dan ortak çağrı
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 30.11.2014 - 11:23


Sabah saatlerinde İstanbul Vatikan Temsilciliği'nden ayrılarak Fener Rum Partikhanesi'ne gelen Papa Francesco, Ortodoks Kilisesi'nin kuruluş yıldönümü olarak kabul edilen Aziz Andreas Yortusu ayinine katıldı. Saat 9:30'da Patrikhane içinde bulunan Aya Yorgi kilisesinde başlayan ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.

PAPA, FENER RUM PATRİKHANESİ'NDE

Geniş güvenlik önlemleri içinde Patrikhane'ye gelen Papa Francesco, çanlar eşliğinde binaya girdi. İlahilerin okunduğu ve duaların edildiği törene, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı. Töreni AKP Kadın kolları Özlem Zengin Topal ve bazı partililer de balkondan izledi.

BALKONDA BİRBİRLERİNE SARILDILAR

Yaklaşık 2 saat süren törende, Patrik Bartholomeos kilisede bulunan bazı vatandaşlara şaraplı ekmek ikram etti. Ayinin ardından çanlar eşliğinde Patrikhane balkonuna geçen iki ruhani lider karşılıklı iyi niyet mesajlarını sundu. Vatandaşları selamlayan Papa ve Patrik alkışlar eşliğinde birbirleriyle öpüşerek balkondan ayrıldı.

ORTAK BİLDİRİ İMZALADILAR

Ayinin ardından Papa Francesco ve Patrik Bartholomeos ortak bildiri imzaladılar. İmza töreninden sonra Bartholomeos bir açıklama yaparak, "İmzaladığımız metin gördüğünüz gibi okunmadı. Fakat dağıtılacaktır, böylece herkes istifade edebilecektir. İlginize teşekkür ediyoruz, patrikhanemize hoş geldiniz. İnşallah bu ziyaretten iyi meyveler çıkar dünya barışı için, Hristiyanların birliği için ve bütün dinlerin arasındaki diyalog için. Barış amacıyla inşallah güzel şeyler olur. Papa hazretleri, bendeniz bu istikamette çalışmaya hazır" dedi.

PAPA, NİJERYA'DAKİ CAMİ SALDIRISINI KINADI

"..Şiddetin her türlüsüne göz yummak Tanrı karşısında çok ağır bir günahtır"

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, Fener Rum Patrikhanesi'nde katıldığı Aziz Andreas Yortusu ayininde yaptığı konuşmada, Nijerya'nın Kano kentindeki bir camiye düzenlenen saldırıya da değindi. Kurbanlarını derin bir üzüntüyle andığını söylediği saldırıyı kınayan, bunun insanlık dışı olduğunu söyleyen Papa, “Bir halkın huzurunu bozmak ve savunmasız, zayıf insanlara karşı şiddetin her türlüsüne göz yummak Tanrı karşısında çok ağır bir günahtır" ifadelerini kullandı.

Patrikhane'de gerçekleşen imza töreninin ardından bildiri metni basına dağıtıldı.

"Ortak niyetleri ve kaygıları teyit" amacıyla kaleme alındığı belirtilen bildiride, başta Katolik ve Ortodokslar olmak üzere bütün Hristiyanların birliğine yönelik gayretlerini yoğunlaştırma yönündeki kararlılıkları ifade edildi.

Irak, Suriye ve bütün Ortadoğu'daki bugünkü durumla ilgili ortak kaygılarının altı çizilen bildiride, "Barış ve istikrar arzumuzda, çatışmaların diyalog ve uzlaşmayla çözülmesini teşvik irademizde birlik içindeyiz" denildi.

Ortadoğu mesajı

"Halkların kaderiyle ilgili sorumluluk taşıyan herkesi, acı çeken topluluklar için gayretlerini derinleştirmeye ve Hristiyanlar dahil bölgedeki toplulukların anavatanlarında kalmalarına yardım etmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanılan bildiride, "Hristiyanların olmadığı bir Ortadoğu'ya razı olamayız" görüşü dile getirildi.

"Pek çok biraderimiz ve hemşiremiz baskıya maruz kaldı ve evlerini terk etmeye zorlandı. İnsan hayatının değerinin de kaybolduğu görülüyor, insanlar artık önemsenmiyor ve başka çıkarlara feda edilebiliyor. Trajiktir ki bu birçokları da buna aldırmıyor" ifadeleri kullanılan bildiride, "Ortadoğu'da acı çekenlerin ve Hristiyanların korkunç durumu sadece bizden sürekli dua beklemiyor, aynı zamanda uluslararası toplumdan da uygun bir cevap bekliyor" denildi.

Hristiyan-Müslüman diyalogu

Hristiyanların ve Müslümanların diyalog ve işbirliğinin gereğine de işaret edilen bildiride şunlar kaydedildi:

"Dünyanın bugün karşı karşıya olduğu vahim sorunlar iyi niyet taşıyan bütün insanların dayanışmasını gerektiriyor, biz de İslam ile karşılıklı saygı ve dostluğa dayanan yapıcı bir diyaloğu teşvik etmenin önemini görüyoruz. Ortak değerlerden mülhem ve halis kardeşçe duygularla güçlendirilmiş olarak, Müslümanların ve Hristiyanların adalet, barış ve her insanın onuruna ve haklarına saygı gösterilmesi için birlikte çalışması gerekir. Bu, özellikle de yüzyıllarca barışçıl bir şekilde birlikte var oldukları ama şimdi savaşın dehşetini birlikte yaşadıkları bölgelerde özellikle böyledir."

Bildiride, "Biz Hristiyan liderler olarak bütün dini liderlere dinler arası diyaloğu sürdürme, güçlendirme, insanlar ve halklar arasında bir barış ve dayanışma kültürü inşa etmek için her türlü gayreti gösterme çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Bildiride, Ukrayna'daki duruma da değinilerek, bu ülkedeki çatışmanın taraflarına diyalog ve uluslararası hukuka saygı çağrısı yapıldı.

Mülteci gençlerle buluştu

Papa Franciscus, Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği'nin yanındaki Saint Esprit Kilisesi'nde Salezyenler tarafından yardım edilen, göçmek zorunda kalmış çocuklar ve gençlerle buluştu.

Buluşmaya katılan çocuklar ve gençlerle fotoğraf çektiren, Afrikalı bir çocuğa ilgi gösteren Papa, gençlere, "Türkiye'den, Suriye'den, Irak'tan, Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinden ve Afrika'dan bulunan sizlerle bu buluşmayı gerçekleştirmeyi çok istedim. Acılarınıza ortak olduğumu belirtmek isterim" diye seslendi.

Salezyen Cemaati'nin İstanbul'daki merkezinde, evlerini terk etmek zorunda kalmış aralarında Suriyeli, Iraklı, Afrikalı Hristiyan ve Müslümanların da bulunduğu 600 çocuk, genç ve ailelerine hizmet veriliyor.

Ermeni Kilisesi Patriği Mutafyan'a ziyaret

Papa Franciscus, Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi'nde tedavi gören Ermeni Kilisesi Patriği Mesrob Mutafyan'ı ziyaret etti.

Papa Franciscus'un Mutafyan'ı ziyareti yaklaşık 15 dakika sürdü ve basına kapalı gerçekleşti.

Öte yandan hastanenin dış kapısına üzerinde Papa Franciscus'un fotoğrafının bulunduğu ve "Benvenuto Pastore Di Unita" yazılı pankart asıldığı görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler