'Jeditürk'lerin tek süper kahramanı: Atatürk

Yıldız Savaşları’nın yeni bölümü bugün gösterimde. Türkiye’deki Yıldız Savaşları ‘Jediturk’ hayran kulübünün üyesi Kağan Atsüren, ‘İmparatorluk’ ve ‘Cumhuriyet’ çatışması ile Türkiye’nin benzerliğini anlattı. Atsüren, “Filmlerde kendilerine ‘asiler’ denilenler, şimdi birer direnişçiye dönüştüler, Mustafa Kemal Atatürk bizim de ‘tek süper kahramanımız Atatürk’tür” diye konuşuyor.

Yayınlanma: 16.12.2015 - 23:02
Abone Ol google-news

Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılıp da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu bu topraklarda 2004’te kurulan ‘Star Wars Turk’ hayran kulübü, vaktiyle Lucasfilm Türkiye’de bir ofis açtığı sırada tam 17 bin üyeye sahipti. Bu topluluk, şu sıralarda ‘Güç Uyanıyor’ diyerek, ‘Jeditürk’ ismi altında yeniden ‘yerli malı’ Star Wars paylaşımlarını dokuz binin üzerinde üye ile sürdürmekte. ‘Jeditürk’ün yönetiminde rol sahibi olan Kağan Atsüren, bu sinema ve efsanesinin bugünün gündemiyle paralelliğini, Mecidiyeköy Profilo AVM’de dün gece gerçekleşen ‘Güç Uyanıyor’ filmi özel buluşması vesilesiyle şöyle anlatıyor:

Niye bu ismi seçtiniz?

Bu ana içerik, Türkçe ve Türkiye’den yayın yaptığı için. Bunu bize biraz da dokuz binin üzerindeki sosyal takipçimiz zorladı. Hızlı haber akışında, İngilizce haberleri de iletiyorduk. Bizim Türk olduğumuzu da bilmeyen Türkler vardı. Böyle bir şey düşündük. Jediturk için, CNN Türk gibi bir şey diyebiliriz. Ama bizim bir patronumuz yok! Biz ağırlıklı olarak ‘İyiler’in tarafındayız. Twitter, Facebook ve Instagram üzerinden isteyen herkes bize katılabiliyor.

Malûm, Yıldız Savaşları’nda, ‘Asiler’, ‘Cumhuriyet’ ve ‘İmparatorluk’ gibi kavramlar yoğunlukta. Dünya nasıl bir yer sizler için?

George Lucas’ın da kendi sözleri vardır zaten; İmparatorluk, ABD’dir der. Bizim Jeditürk olarak bu filmlerden anladığımız şu: Birincisi, emperyalist bir sistem var ve başında tüm galaksiyi ele geçirmeye çalışan bir imparator bulunuyor. Bu İmparatorun etrafındaki komutanları, subay ve askerleri, çok temel olarak Nazi Almanya’sı ile, 2’nci Dünya Savaşı’ndaki Japon asker formatları ve İngiltere İngilizcesi ile konuşan insanlardan oluşuyor. Oradaki imparatorluk, despotluk ve askeri güç ile bugün dünyayı yönetmeye çalışan kimse, odur.

Bunun ucu Çin’e de, başka bir ülkeye de gidebilir. Bunun karşısında da, İmparatorluğun bir de şu özelliği var: Hepsi Beyaz, İngiliz, Amerikalı veya Alman çağrışımlı, Kuzey Avrupalı tiplerdir. Öteki tarafta ise, bakıyorsunuz, geri kalan her tür canlı görülmektedir. İnsan da, bunun yanı sıra insana benzeyen yaratıklar da vardır.

İki tarafı temelden ayıran özelliklerden biri, birinin tamamen sermaye, maddiyata dayalı bir kontrol sisteminin olması, öteki tarafta ise Cumhuriyetçilerin olmasıdır. Ama oradakiler, ABD’deki gibi değil, Türkiye’deki Cumhuriyet gibi bir yaklaşım içindedirler. Emperyalizme karşı bir direnişin sembolü olurlar. Jediler, bağlılıklarını demokrasi ve cumhuriyete yöneliktir.

Bunu Obi-Wan’ın Anakin ile düellosunda da işitiriz. “Bizim Jedi’ların inancı Cumhuriyet ve Demokrasidir!” der. İyiler, çok kültürlülük ve metafizik dünya görüşü üzerinden bir araya gelmişlerdir. Burada en önemli şey, bağımsızlıktır. Kötüler ise gücü kontrol eden her yeri kontrol ederler. Güç için de, silahınız ve o askeri besleyecek paranız olması lâzımdır. Hatta kötü tarafı seçen ama bunu gizleyen Palpatine, İmparator olmak adına, “Cumhuriyet ve Demokrasi’yi seviyorum” diyerek, Galaktik Senato’yu alenen kandırır. O sırada Galaktik Senato’da bulunan Senatör Padme Amidala, “Demek ki, Cumhuriyet böyle alkışlarla yıkılıyormuş,” diyerek, orayı derhal ve üzüntüyle terk eder.

Türkiye ile bu hikâye arasında bir benzerlik var mı?

Bu topraklar, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne evrildi. Bunu da dünya tarihinin gördüğü en ‘Süper Kahraman yaptı. Bizim için tek ‘Süper Kahraman’ Mustafa Kemal Atatürk’tür. Filmde zaten, eski bir Cumhuriyet’in yıkılışını izliyoruz. Ama yeniden, bu Cumhuriyet’in kurulması için verilen mücadeleyi diğer bölümlerde izliyoruz. Bildiğiniz gibi bu seride ‘asiler’ olarak tanıdığımız topluluk, yeni gelen ‘Güç Uyanıyor’ macerasında ‘direnişçi’ye dönüştüler. Bu bize biraz Fransız devriminin direniş rüzgârını da çağrıştırıyor.

 

Herkesin gözü bu yıldızlarda

Heyecanla beklenen ve şimdiden ilk eleştiri yazılarında ‘beşte beş’ yıldız kazanan, çok beğenildiği anlaşılan yedinci film, seriye olan ilgiyi yeniden artırdı. Gökbilimciler, şimdiye kadar fantastik Star Wars evrenindeki sekiz gezegenin benzerlerini keşfetti. Son 15 yılda, yer ve uzay teleskoplarıyla 2 bine yakın gezegen gözlemleyen bilim insanları, Star Wars filmlerindeki ünlü Tatooine, Hoth, Coruscant, Bespin, Mustafar, Kamino, Endor ve Alderaan gezegenleriyle benzer özelliklerdeki uzak dünyaları, Samanyolu galaksisi içinde buldu. Konuyla ilgili benzerlik listesi, geçen günlerde NASA’nın California’daki Jet Tahriki Laboratuarı’nın yaptığı bir derleme ile oluştu.

 

Gişede milyarlık hâkimiyet

Bölüm 1: Gizli Tehlike (The Phantom Menace) - 753 milyon Dolar

Bölüm 2: Klonların Saldırısı (Attack of the Clones) - 495 milyon Dolar

Bölüm 3: Sith’in İntikamı (Revenge of the Sith) - 446 milyon Dolar

Bölüm 4: Yeni bir Umut (A New Hope) - 1 milyar 500 bin Dolar

Bölüm 5: İmparator (The Empire Strikes Back) - 819 milyon Dolar

Bölüm 6: Jedi’nin Dönüşü (Return of the Jedi) - 784 milyon Dolar


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler