Kadıköy'de değişim rüzgarı: Fenerbahçe geri döndü

Fenerbahçe, kendi sahasında Gazişehir Gaziantep önünde yeni sezona fırtına gibi başladı. Geçen yıl üzdüğü taraftarını arkasına aldı. Şampiyonluk yolundaki olası rakiplerinin puan kaybettiği ilk haftada 5-0'lık galibiyetle 123 hafta sonra lider olmayı başardı. Sahada oyuncular tribünlerde taraftarlar coştukça coştu.

Yayınlanma: 20.08.2019 - 10:49
Abone Ol google-news

Fenerbahçe'ye geçen yıl böyle bırakmamıştık. Teknik Direktör Ersun Yanal, geçen yıl sözleşmesi biten oyuncular arasında, isteksiz futbolcularla boğuşmak zorunda kalmıştı. Sezon başı kendi çalıştırmadığı bir takımı 17. sıradan alıp lig sonunda 6. sıraya kadar taşımayı başardı ama oynanan oyun hiç kimseyi tatmin etmedi.

NE DEĞİŞTİ?

Fenerbahçe, yeni sezon öncesi oynadığı hazırlık maçlarında hep sıkıntı yaşadı. Özellikle savunma bölgesi devamlı alarm verdi. 2019-2020'nin ilk maçına kendi sahasında çıkarken sahada artık yeni bir takım vardı. Fenerbahçe'nin maçtan önceki performansı soru işaretiydi. Rakiplerinin puan kaybı yaptığı ilk haftada Fenerbahçe maça fırtına gibi başladı. 30 dakikada 3 penaltı kazandı. Penaltılardan birisini kaçırmasına rağmen 3 farklı galibiyet ilk yarım saat sonunda gelmişti. Yeni santraforu Vedat Muriç sezona harika bir golle girdi. Rakip Gazişehir Gaziantep'in lige yeni çıkması, bütün takımı dağıtıp yeni bir kadro kurması ve oyuncuların uyumsuzluğu Fenerbahçe'nin ekmeğine yağ sürdü. Ancak Fenerbahçe'deki en büyük değişiklik coşkuydu. Sahada top oynamaktan zevk alan futbolcular vardı. Futbolcuların coşması tribünleri coşturdu. Sarı lacivertliler ligin ilk haftasını 5-0'lık bir galibiyet ve liderlikle kapadı.

NE DEĞİŞMEDİ?

Fenerbahçe'de geçen yıldan değişmeyen nadir şeylerden biri tribünlerin verdiği destekti. Geçen yıl kötü geçen sezona karşı tribünleri dolduran taraftarlar bu maçta da sahadaydı. Geçen sezon oynanan futbolun etkisiyle arabesk şarkılarla vakit geçiren taraftar sahadaki oyunla coştu. Taraftar, belirli oyunculara takıp, onları ıslaklamak yerine takıma destek verdiğinde Fenerbahçe'nin en önemli itici gücü olduklarını gösterdi.

ARTILAR

* Uzun zaman sonra Fenerbahçe büyük takım gibi oynadı. İlk 30 dakikada bulunan 3 farklı galibiyetten sonra ikinci yarı oyundan düştü. Ancak giren oyuncular Tolga, Deniz ve Ferdi'nin katkılarıyla son 20 dakikada yine tempo buldu. Her oyuncunun katkı vermesi önemliydi.

* Saha dışında Fenerbahçe'nin en tartışmalı isimlerinden biri olan Emre Belözoğlu, yeşil çimenlerdeki oyunuyla maça damga vurdu. Sahada istediği gibi at koşturdu. Atakları çok iyi yönlendirdi.

* Fenerbahçe'nin bu yıl en kaliteli tranferlerinden biri Max Kruse. Özellikle üçüncü bölgede koşan arkadaşlarını çok iyi topla buluşturdu. Tekniği ile kilit paslar attı. Ama bir kaç pozisyonda arkadaşları onun güzel koşularını görmedi. Takım ona alıştığında Fenerbahçe'de kilit bir rol oynayacağını gösterdi.

* Transfer döneminin en konuşulan isimlerinden biri olan Vedat Muriç ilk maçında iyi bir performans ortaya koydu. Kruse ile yer değiştirip zaman zaman geriye destek vererek takımın savunma zaafiyetini giderdi. Yaptığı hücum pres, topu tutması ve attığı çok güzel golle takıma büyük katkı verdi. Özverili oyununu sürdürürse 'yıldız oyuncu' statüsüne gelebilir.

* Geçen yılı Alanyaspor'da kiralık olarak geçiren Ozan Tufan, Fenerbahçe'ye güçlenerek döndü. İlk müdahaleleri iyiydi. Üstüne koyarak devam etmesi gerekiyor.

* Fenerbahçe'de 3. sezonunu geçiren Dirar, ilk defa bir resmi maçta sol bek oynadı. Dirar'ın oyunu Daum zamanında yine sol bek oynatılan Ümit Özat'ı hatırlattı. Hücumlara çok iyi destek verdi. Orta yapmak yerine pas vermeyi tercih etti. Dördürcü golde altı pas üzerinden topu boş kaleye göndermesi hücuma verdiği desteğin göstergesiydi.

* Fenerbahçe'ye geçen yıl devre arasında Chealsea'den gelen Moses da sezona iyi başlayan oyunculardandı.Bir penaltıyı kaçırmasına karşın oyundan kopmadı. O dakikadan sonra bir penaltı yaptırdı, bir de asiste imza koydu.

* Jailson, Fenerbahçe'ye orta saha oyuncusu olarak geldi. Ersun Yanal savunma oyuncularının yokluğunda onu savunmada değerlendirdi. Defanstan topla çıkmada başarılıydı. Savunmada hata yapmadı. Fenerbahçe'nin elindeki en potansiyelli oyunculardan biri.

* Oyuna sonradan giren Tolga, düşen orta sahayı canlandırdı. Çok istekli oynadı. Bir pozisyonda Kruse boşken şut çekmeyi tercih etti. Futbol aklını biraz daha iyi kullanırsa takıma katkı sağlayacak.

* Moses'ın yerine oyuna giren Ferdi Kadıoğlu ise attığı golle ne kadar büyük bir yetenek olduğunu gösterdi. Golden sonra Dirar'ın maçtan sonra Ersun Yanal'ın ona sarılması takımın da ona destek verdiğini gösteriyor. Gelişimini sürdürürse Fenerbahçe'nin yeni 'Elmas'ı o olabilir.

* Maçın son saniyesinde sinirlenen bir Gazişehir Gaziantep oyuncusu Ozan Tufan'a tekme attı. Başta Kruse ve Vedat olmak üzere birçok oyuncu arkadaşına yapılan harekete tepki gösterdi. Geçen yıl başına çeviren oyunculardan sonra sahada yaşananlar 'takım'ın oluşmaya başladığının göstergeseydi.  

* Ersun Yanal, maçtan önce "Bir bahaneye sığınmadan oyunumuzu rakibimizi kabul ettirmeye çalışacağız" demişti. Dediğini yaptı. Maçta devamlı gol arayan Fenerbahçe taraftarı, taraftar Fenerbahçe'yi coşturdu.

EKSİLER

* Farklı galibiyete rağmen özellikle ikinci yarıda Fenerbahçe'ye uyarı olabilecek bir kaç pozisyon yaşandı. Yeni transfer Zanka, duracağı yeri biliyor ama ikinci yarı hızlı oyuncular karşısında güç durumlara düştü. Kendi sahasından akıllı çıkabilen takımlar Fenerbahçe'ye çok zor anlar yaşatabilir. Zanka'nın oynayacağını varsayarsak ikinci stoperin hızlı ve oyun kurucu bir oyuncu olması şart.

* Orta sahada forma giymeyi bekleyen çok oyuncu var. Bu bölgedeki yığılma takımın ahengini bozabilir. Ersun Yanal'ın bu oyuncular hakkında karar vermesi gerekiyor.

* Yeni transfer Rodrigues'in Fenerbahçe'ye hız getirdiği kesin. Ama takımla uyumsuz gözüktü. Bazı pozisyonlarda yüzde yüzlük gol pozisyonu yaratacak ataklarda doğru seçimi yapamadı.

GÖREMEDİKLERİMİZ

* Rakibin yeni olması Fenerbahçe'nin defans hattı için karar vermemize engel oldu. Kaleci Altay'ın performanı konusunda bir fikrimiz oluşmadı.

* Defansa sol bek oynayan Dirar'ın savunma zaafiyeti yaşayıp yaşamadığı bu maçta anlaşılmadı.

SONUÇ

123 hafta sonra liderlik koltuğuna oturan Fenerbahçe lige büyük bir moralle başladı. Ancak sarı lacivertliler için esas test önümüzdeki iki hafta oynayacağı Başakşehir ve Trabzonspor maçlarında olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler